Nikolai Astrup

Nikolai Astrup (H)  vil etter det NRK erfarer bli ny utviklingsminister.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NRK: Nikolai Astrup blir utviklingsminister

Nikolai Astrup (H) er ifølge flere medier på vei inn i regjeringen. Ifølge TV 2 blir han europaminister, mens NRK erfarer at han blir utviklings- og bistandsminister.

Sist oppdatert: 17.01.2018 09.25.38

Dersom det er riktig at Nikolai Astrup blir utviklingsminister vil det bli betraktet som en seier både for norske sivilsamfunnsorganisasjoner og opposisjonen på Stortinget. Senest i forrige uke samlet 50 organisasjoner seg bak et opprop med krav om at utviklingsminister-stillingen skulle gjeninnføres.

Det var etter valget i 2013 at utviklingsminister-posten ble avskaffet.

  • Ine Eriksen Søreide fortsetter som utenriksminister.
  • Ola Elvestuen (V) blir klima- og miljøminister, ifølge NRK.

Statsminister Erna Solberg presenterer den nye regjeringen på Slottsplassen onsdag ettermiddag.

 

Glede blant organisasjoner

Flere organisasjoner var raskt ute med å gratulere Venstre med å ha fått til en utviklingsminister og Astrup med utnevnelsen. 

– Verden har store forventninger til Norge på global utvikling. Norge lenge har vært en stor aktør, ikke bare ved å bruke mye penger på bistand, men også ved å ta noen tøffe politiske kamper mot fattigdom og ulikhet. Vi gleder oss til å se hvordan den nye statsråden utnytter dette potensialet. Vi vet at mange vil bidra, både her hjemme og ute, sier Lisa Sivertsen, leder for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp.

– Hvis medienes rapporter stemmer og Nikolai Astrup blir bistandsminister, betyr hans bakgrunn fra finanspolitikken at han har viktig kunnskap om områder som kapitalflukt og skatteunndragelse, som hvert år tapper fattige land for enorme ressurser. Hvis Astrup jobber for å snu denne negative trenden, vil Norge kunne bidra til et historisk løft mot fattigdom og ulikhet, sier Sivertsen.

 

Meninger om bistand

Nikolai Astrup har sittet på Stortinget siden 2009 og har ledet Oslo Høyre siden 2012. Han kommer fra vervet som leder for Stortingets finanskomite. Han er utdannet statsviter, med bachelorgrad i internasjonal politikk fra 2000 og mastergrad i europeisk politikk og styring fra 2005, begge fra London School of Economics and Political Science.

Da han tidligere ledet Høyres programarbeid snakket Astrup med Bistandsaktuelt om norsk utviklingspolitikk.

I det intervjuet sa Astrup blant annet:

  • – Hvis bistanden vår skal være effektiv, må det være en vilje hos mottakerlandene våre til å respektere menneskerettighetene.
  • – Men vi bruker jo anslagsvis 34 milliarder på bistand neste år, og da er det utrolig viktig at vi klarer å få mest mulig ut av den bistanden. Vi slår tydelig fast at vi skal videreføre et høyt nivå på norsk bistand. Så dette er ikke et argument for å kutte. Den debatten føler jeg er forbi. Men det betyr ikke at all norsk bistand er effektiv. Og når det er snakk om så mye penger, er det desto viktigere at vi  prioriterer hardt og er kritiske til hvordan vi bruker de pengene.
  • – Jeg tror vi vektlegger i større grad enn Ap at næringslivet må involveres og at vi må legge til rette for investeringer. Og vi har jo vist at vi ønsker en større tematisk og geografisk konsentrasjon av norsk bistand, for å få mer ut av pengene.

Les mer om det Jeløya-plattformen skriver om utviklingspolitikk.

Publisert: 16.01.2018 22.31.11 Sist oppdatert: 17.01.2018 09.25.38

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.