Terje Heiestad/Stortinget  Portrett, Stortingsrepresentant

Aps Marianne Marthinsen er overrasket over at regjeringen ikke har nådd målet om å bruke minst én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand. Foto: Stortinget

Ap: Regjeringen mangler 190 millioner på å nå 1 prosent

Regjeringen mangler 190 millioner kroner på å oppfylle vedtaket om én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand, påpeker Ap. Bistandsbudsjettet utgjør ikke 1,0 – men 0,995 prosent av Norges forventede inntekt neste år.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 08.10.2018 15.26.27

– Gitt regjeringens forhåndsskryt er vi overrasket over at det faktisk mangler 190 millioner kroner for å oppnå 1 prosent av BNI, skriver Marianne Marthinsen i Stortingets utenrikskomité i en epost til Bistandsaktuelt.

Også hennes partikollega Anniken Huitfeldt, som leder samme komité, har engasjert seg i prosentdebatten og sendte mandag ut en melding på twitter med kritikk av at regjeringens budsjettforslag ligger «litt under» én prosent.

Arbeiderpartiet fikk i desember 2016 med seg flertallet i utenrikskomiteen på at norsk bistand skal være på minst én prosent av BNI. KrF og Venstre, som da ikke lenger var bundet av budsjettavtale med regjeringen, stemte for forslaget. Komiteflertallet fulgte opp med et nytt vedtak under behandlingen av 2018-budsjettet.

Når bistanden er bundet til å utgjøre minst én prosent av BNI betyr at det bistandsbudsjettet automatisk vil øke i takt med veksten i norsk økonomi og inntektene fra norsk oljeproduksjon.

Bistandsbudsjettet vokser neste år med 2,5 milliarder kroner om regjeringens forslag blir vedtatt. I følge regjeringens eget budsjettforslag betyr dette at bistanden vil utgjøre 0,995 prosent av BNI.

Regjeringens anslag for neste års brutto nasjonalinntekt er på 3802,8 milliarder kroner. BNI er summen av varer og tjenester produsert i Norge pluss inntektene fra norske investeringer i utlandet. Det er BNI, og ikke det mer kjente brutto nasjonalprodukt (BNP), som internasjonalt brukes for å sammenligne hvor stor andel av egen rikdom ulike land bruker på bistand.

Publisert: 08.10.2018 15.26.27 Sist oppdatert: 08.10.2018 15.26.27