President Mutharika har lovet FN og det malawiske folk, at hans regjering vil snu hver eneste stein i etterforskningen av mennesker som er involvert i albinodrapene.

Foto: UN Photo/Cia Pak

FN krever flere tiltak mot albinodrap i Malawi

FN er misfornøyd med Malawis innsats for å stanse drap på mennesker med albinisme.

Av Raphael Mweninguwe / Malawi Sist oppdatert: 19.09.2018 12.26.09

FN-kontoret i landet krever at president Peter Mutharikas administrasjon må prioritere å etterforske og straffe de som står bak drapene. 

«FN er bekymret for de vedvarende angrepene på personer med albinisme», uttaler landkoordinator Maria Jose Torres i en pressemeldingen.

Ti mennesker med albinisme har forsvunnet og fortsatt er savnet. Dette skjer til tross for at president Mutharika i fjor lovet at hans administrasjon ikke vil tolerere disse drapene, påpeker FN..

I juli i år forsvant en tolv år gammel gutt i Phalombe-distriktet i den sørlige regionen i Malawi. Han ble funnet død, og den mistenkte er hans stefar.

Ti personer er tiltalt etter at en ung mann ble drept tidligere i år, men de er fortsatt på frifot, mens familiene til den døde sørger over sitt barn.

Torres ber regjeringen om å prioritere etterforskning og straff av disse personene i henhold til forpliktelsene som ble inngått under det FN-arrangerte toppmøtet om albinisme i Lilongwe 13. juni i år.

Direktør Overstone Kondowe i Association of People with Albinism in Malawi sier at mer må gjøres for å stoppe slike drap. Han ber om at politiet beskytter personer med albinisme.

I en rapport som ble publisert tidligere i år, hevder Amnesty International at albinodrap er motivert av overtro. Flere rapporter indikerer at mennesker som utfører og dreper mennesker med albinisme håper å bli rike.

FNs kvinnerepresentant Clara Anyangwe i Malawi uttalte nylig på en internasjonal albinismebevissthetsdag i Karonga-distriktet nord i landet at kampen mot albinodrap går sent, og mennesker lever fortsatt i frykt for å bli bortført og drept.

– Kvinner og barn med albinisme er spesielt sårbare siden de er utsatt for mange ulike former for diskriminering, sa Anyangwe.

President Mutharika har lovet FN og det malawiske folk, at hans regjering vil snu hver eneste stein i etterforskningen av mennesker som er involvert i albinodrapene.

Til tross for løftene er de fleste som er involvert i disse drapene, fortsatt på frifot.

Publisert: 19.09.2018 12.23.05 Sist oppdatert: 19.09.2018 12.26.09