unrest, Horizontal

Afghanske fredsdemonstranter ankommer Kabul etter å ha gått nesten 600 kilometer fra Helmand-provinsen. Demonstrasjonen viser at grasrotengasjement for fred som er nytt, mener Ehsanullah Zahir og Abdul Bashir Hakimi som jobber i Afghanistankomiteen. Foto: Wakil Kohsar / AFP / NTB scanpix

– Afghansk ungdom vil ha fred

En ny generasjon afghanere engasjerer seg for fred. Det gir håp for framtiden, mener Ehsanullah Zahir og Abdul Bashir Hakimi. Begge jobber med dialog på grasrota i Afghanistan.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 04.07.2018 07.15.43

Det er langt mellom de gode nyhetene fra Afghanistan, men den siste tiden har det kommet noen lysglimt. I juni erklærte Taliban våpenhvile i tre dager i forbindelse med høytiden Eid, avslutningen av ramadan. Det var første gang opprørsgruppen hadde erklært våpenhvile siden de mistet makten i 2001. Regjeringen hadde allerede erklært våpenhvile og det krigstrøtte afghanske folket fikk i noen få junidager smake på noe som lignet fred.

Men allerede før våpenhvilen hadde et annet fredsinitiativ vakt oppsikt. 13. mai i år begynte ni unge fredsaktivister å gå fra provinshovedstaden Lashkargah. Målet for fredsmarsjen var hovedstaden Kabul nesten 600 kilometer unna. Initiativet fikk nasjonal oppmerksomhet og stadig flere ble med underveis. Vel fremme i Kabul møtte de unge aktivistene president Ashraf Ghani og la fram krav til regjeringens fredsarbeid

 

Et håp

– Det var unge aktivister som startet marsjen og de fikk masse støtte. Marsjen representerer et håp, noe nytt. Den var utrykk for et sterk engasjement og et klart signal om at afghansk ungdom vil ha fred. De vil ha en framtid de kan tro på, sier afghanske Ehsanullah Zahir til Bistandsaktuelt.

Sammen med kollega Abdul Bashir Hakimi er han på besøk i Norge. Under norgesoppholdet deltok de to blant annet på en fredskonferanse på Lillehammer. 

Til daglig har de to, sammen med sine kollegaer i Afghanistan-komiteen, rikelig med muligheter til å utøve praktisk fredsarbeid under svært krevende forhold.  Organisasjonen har prosjekter i Faryab, Badakshan og Ghazni.

– Det er selvfølgelig ikke alltid lett å arbeide med konfliktløsning i et land som er fattig og er sterkt preget av fire tiår med krig. Det er mye mistro og bitterhet. Men vi ser at det gir resultater når vi skaper dialog og samhandling på grasrotnivå. Det tar imidlertid tid og man ser ikke resultatene fra den ene dag til den andre, sier Zahir.

 

Ungdommen må med

Zahir og Hakami jobber blant annet med å lage møteplasser for ungdom fra ulike lokalsamfunn og med ulik etnisk bakgrunn. De understreker betydningen av å engasjere de unge i Afghanistan.

– 65 prosent av befolkningen i Afghanistan er under 25 år. Afghansk ungdom er en enorm ressurs, og de er bedre utdannet enn noen gang. Samtidig har de unge nesten ingen innflytelse i samfunnet, og jobbmulighetene er få. Det fører til at ungdommen blir desillusjonerte og de mister troen på fremtiden. For noen fører det til at de blir med i ekstreme grupper som IS, andre prøver lykken i Europa, sier Abdul Bashir Hakimi.

Både Zahir og Hakimi mener det må gjøres mye mer for å gi de unge muligheter og innflytelse. 

– Det gjøres for lite både fra myndigheter og fra bistandsgivere for ungdom. Det finnes for eksempel en stor offentlig utviklingsplan for Afghanistan i perioden 2016-2025. Tiltak for ungdom er nesten helt fraværende. Afghansk ungdom er en enorm ressurs, men de må få slippe til. Det er veldig viktig å finne mekanismer som gir de unge muligheter til å delta. Det er en av tingene vi jobber med lokalt, sier Zahir.

 

En mulighet nå

Selv om Hakimi og Zahir er oppgitte over at unge nektes innflytelse og muligheter i Afghanistan er de også forsiktige optimister. Fredsmarsjen og våpenhvilen mellom Taliban og regjeringen forrige måned gir håp.

– Det er klart at det inspirerer oss veldig i arbeidet vi gjør. Vi ser også at det er mange unge kandidater som vil stille til parlamentsvalget til høsten. Det er nye kandidater som ikke har er involvert i korrupsjon, som ikke har blod på hendene og som har demokratiske verdier. Det gir oss håp, sier Hakimi.

De to Afghanistankomiteen-medarbeiderne sier at det er enormt viktig at verdenssamfunnet og bistandsgiverne fortsetter å engasjere seg i Afghanistan.

– Det er en positiv utvikling nå, et bredt folkelig engasjement for fred. Det representerer en mulighet. Ungdom engasjerer seg på tvers av etniske og religiøse grupper. Men de som kjemper for en fredelig utvikling trenger all den støtten de kan få og det er viktig at Norge og andre fortsetter sitt engasjement, sier Hakimi.

En ny generasjon afghanere engasjerer seg nå politisk. Dét gir håp for framtiden, mener Ehsanullah Zahir og Abdul Bashir Hakimi. Foto: Tor Aksel Bolle

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.07.2018 07.15.42 Sist oppdatert: 04.07.2018 07.15.43