En jernfisk til å putte i familiens matgryter.

10 smarte ideer for enklere og bedre liv

Både i rike og fattige land finnes det mennesker med en enorm evne til oppfinnsomhet. Her er ti ideer som gjør folk litt friskere, litt smartere og hverdagen litt lettere for fattige mennesker.

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 12.09.2018 05.39.35

1 Traktor til leie

Industrialiseringen av jordbruket går tregt i mange afrikanske land. Landbruksmaskiner som kan effektivisere arbeidet er dyre og vanskelige å få tak i. Det ville amerikaneren Jahiel Oliver gjøre noe med. Han flyttet til foreldrenes hjemland, Nigeria, for å starte Hello Tractor. 

Nettjenesten gjør det mulig for de som har en landbruksmaskin å leie den ut. Og de som ikke har, ser hvor den nærmeste befinner seg og leier den for en billig penge. «Vi kobler deg til en traktor og traktoren din til verden!», lyder slagordet. Slik blir det mer lønnsomt å eie en traktor, og lettere å få tilgang til maskiner slik at Nigerias småbønder kan få mer effektiv drift og produsere mer mat.

 

2 Universitet i hjemmet

En ung mann fra en bitteliten mongolsk landsby fikk i 2012 topp-score på eksamen i elektronikk på det amerikanske elite-universitetet MIT. Han hadde aldri satt sin fot i USA, men var en av 150 000 studenter fra hele verden som fulgte undervisningen på nett.

Flere og flere universiteter tilbyr nå utdannelse på nettet. Glem gode karakterer for å komme inn, glem flytting fra familien og dyre opphold i storbyen. Web-universiteter gir utdanning for en billig penge der du er. Det krever selvsagt at du har nettdekning – men det er det stadig flere som har; 51 prosent av verdens befolkning. Blant disse er to milliarder fra utviklingsland. Bill Gates er blant de som hevder at web-universiteter «vil forandre alt!». 

 

3 En lege i lomma

For mange er legen veldig, veldig langt unna. Men bor du Rwanda og er på nett, har du legen rett i lomma. Alt du trenger å gjøre er å åpne mobilappen, taste inn symptomene dine, eller sykdommen du mener feiler deg, og vipps! har du en diagnose regnet ut av kunstig intelligens. Hvis du ikke er helt klar for å stole på teknologien, kan du betale for en legesamtale, ansikt til ansikt – på skjermen.

Selskapet som tilbyr alt dette heter Babylon Health, og er startet av britisk-iraneren, Ali Parsa. Tjenesten er operativ 24/7 og foreløpig eksisterer den i Storbritannia og Rwanda – målet nå er å utvide til Midtøsten og Kina. Parsa mener dette vil revolusjonere hvordan vi bruker verdens legeressurser ved å effektivisere konsultasjoner og gjøre de beste legene tilgjengelig for alle.  

 

4 Jernfisk i gryta

Rundt 3,5 milliarder mennesker i verden får i seg for lite jern. Jernmangel gir først og fremst anemi, også kalt blodmangel. Det oppstår etter lang tid med jernunderskudd, ettersom kroppens jernlagre i lever, milt og beinmarg tømmes først. Symptomene ved jernmangel kan være hjertebank, hodepine, svimmelhet og lite energi. Det gjør det vanskelig å konsentrere seg, for eksempel på skolen.

Løsningen produseres av bedriften Lucky Iron Fish; de lager en liten fiskeformet klump av massivt jern som legges i gryten når du koker suppe eller linsegrøt – jern trekkes ut i vannet, og jerntilskuddet er sikret. Fisken er selvsagt like lur i alle hjem, både rike og fattige. Og for hver jernfisk som selges til vanlig pris, donerer du en fisk til en fattig familie.  

 

5 Avslører falsk medisin

Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer at flere hundretusen mennesker hvert år blir syke eller dør etter å ha brukt falske medisiner.

Rundt ti prosent av alle medisiner i utviklingsland er uekte, ifølge WHO. Undersøkelser viser at de som oftest er laget av kalk, talkumpulver, maling og giftige tungmetaller. Falske malariamedisiner er spesielt utbredt. Frynsete produsenter, kriminelle og terrorgrupper tjener millioner på å selge medisiner som ikke virker, medisiner med for lite eller ikke noe virkestoff i det hele tatt.

Men farmasiindustrien selv er interessert i å avsløre uekte medisiner, fordi de taper mye penger. For å løse problemet, har et lite tech-firma, amerikanske Sproxil, klekket ut ideen med en kode som kan skrapes frem på medisinesken. Koden sendes med tekstmelding til Sproxil, som raskt sjekker koden opp mot en database, og sender svaret tilbake til kjøperen. Firmaet har kontorer i både Vest-Afrika, Øst-Afrika og Asia.

 

6 Medisiner med vinger

Hva gjør leger på landsbygda når det er akutt behov for blodtype AB, men ikke noe igjen på lageret? Over to milliarder mennesker i verden har ikke tilgang på livsviktige medisiner. Hvert år dør 2,9 millioner barn før de fyller fem, og 150 millioner fødende dør på grunn av blodtap.

Løsningen kan være droner. I 2016 lanserte Rwanda offisielt sitt drone-leveringsprogram. Med drone-levering kan sykehus spesialbestille når det trengs. Til nå har Rwanda 15 droner med kapasitet til å fly ut mellom 100 og 150 forsendelser hver dag. Landet er også i ferd med å bygge sin egen droneflyplass. Det er det amerikanske selskapet Zipline som står for utviklingen.

 

7 Klistremerker redder vaksiner

Tenk deg en vaksine som skal sendes fra Europa til en landsby i Somalia – først på lastebil, så på et fly og senere i en bil eller på sykkel langs hete landeveier. Faren for at medisinen blir ødelagt underveis er stor. Og hvis den overlever reisen, er neste utfordring kjølelagre som ikke alltid har strøm nok til å holde den riktige temperaturen. Men hvordan skal en helsearbeider vite om medisinen fortsatt virker?

Helsebedriften PATH har funnet en løsning. Ved hjelp av en teknologi opprinnelig brukt av matvarebransjen, kan vaksineflaskene utstyres med et klistremerke som skifter farge hvis de har blitt utsatt for høye temperaturer. Merket sørger for at ineffektive vaksiner ikke blir brukt og at medisiner som fortsatt virker, ikke feilaktig blir kastet.

 

8 Myk komfyr sparer energi

I land hvor energi er mangelvare, bruker familier mye tid og krefter på å sanke ved. Veden trengs når folk lager mat på åpen ild. Det er både et miljøproblem – fordi det går så mye ved med til bruken – og et helseproblem, fordi røyken fører til luftveissykdommer. Over tre milliarder mennesker lager mat på åpen ild, og utrolige fire millioner dør hver år på grunn av sykdommer knyttet til bålrøyk, ifølge WHO.

Problemet er enklere å løse enn man skulle tro; med en tykk tøypose. Tøy-kokere fungerer slik at alt du trenger er å få maten til kokepunktet, plassere den i posen og der vil den beholde kokepunktet i opp til 12 timer. Posen fungerer også som kjøler hvis du legger noe kaldt i den. Null energi, null utslipp. Wonderbag er en av produsentene som lager slike myke ovner. For hver ovn som kjøpes, donerer kunden en andel penger til en stiftelse som sprer myke ovner til fattige familier.

 

9 Livreddende prikk

Tusener av kvinner på den indiske landsbygda har jod-mangel. Dersom en gravid kvinne har jodmangel, kan det gi alvorlige og permanente skader hos fosteret. Lavt stoffskifte og struma er andre symptomer på jodmangel. Det finnes selvsagt piller, men det har vist seg at kvinnene svært sjelden kjøper dem.

Men noen fattige indiske kvinner kjøper derimot bindi – den lille røde prikken de setter mellom øynene, tegnet på at de er gift. Så hvorfor ikke lage bindier med jod-tilskudd?

Det var den utrolige ideen til de som nå kaller seg The Life Saving Dot. Hver bindi inneholder en daglig dose med det viktige tilskuddet. En pakke med 30 bindier, koster rundt to kroner.

 

10 Sol på billigsalg

Solceller har med årene blitt bedre og billigere, og mange utviklingsland ligger i tet når det gjelder å ta i bruk teknologien. Brasil, India og Sør-Afrika har gjort store investeringer i anlegg som forsyner store områder med strøm. Teknologien gjør det også lettere å få strøm til små landsbyer som ligger utenfor strømnettet – uten å måtte bygge dyr infrastruktur.

Og det er ikke bare tilgang på energi i seg selv som er bonusen – en reduksjon i helseproblemer fra matlagning på åpen ild, mindre forurensing i byene når kullaggregatene skrus av er også positive effekter. På sikt kan det også bli mulig å selge overskuddsenergi på det internasjonale markedet. I tillegg finnes det flere og flere produkter som bruker solenergi direkte; mobilladere, datamaskiner, medisinsk utstyr, lamper, vannrenseanlegg, radioer, gatelykter og mye, mye mer. 

En skjønnhetsprikk til å ha mellom øynene er et must for mange indiske kvinner. Så hvorfor ikke tilsette prikken jod?

Er denne medisinen falsk og farlig eller trygg og ekte?

Vaksiner kan utstyres med et klistremerke som skifter farge hvis de har blitt utsatt for høye temperaturer.

Jeg har ikke råd til en traktor, men kanskje jeg kan leie en i en ukes tid?

 En lege-app betyr at du kan snakke med legen uansett hvor  du er, forutsatt nettdekning.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 12.09.2018 05.38.39 Sist oppdatert: 12.09.2018 05.39.35