BNC, POL

Nina Jensen, sjef i Kjell Inge Røkkes selskap REV Ocean, berømmer norsk havsatsing, men etterlyser samtidig private donasjoner. Her står hun foran en modell av den omstridte skyskraperen de planlegger å bygge på Fornebu. 

Foto: Junge, Heiko

– Norge kan ikke redde havet alene

Det trengs hjelp fra rike velgjørere, mener Nina Jensen. Nå har sjefen hennes, Kjell Inge Røkke, lovet bort 4,2 milliarder kroner til sitt eget havforskningsprosjekt. Utviklingsministeren mener det er behov for en "global dugnad".

Av Martin Skjæraasen Sist oppdatert: 31.10.2018 19.14.28

– Vi håper at skipet vil bidra til å finne bærekraftige løsninger for havet, sa Jensen  under den internasjonale havkonferansen Our Ocean på Bali.

Jensen er sjef i Kjell Inge Røkkes havselskap REV Ocean og annonserte mandag at fiskerimilliardæren skal bruke 500 millioner dollar på sitt nye forskningsskip REV.

Skipet er blant de største filantropiske prosjektene en norsk næringslivsleder iverksatt i nyere tid, og pengene skal dekke utgifter til bygging og tre år med drift.  

 

Mer private penger

Til stede på Bali var også utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fiskeriminister Harald Tom Nesvik, sammen med fagfolk og beslutningstakere fra hele verden. Dette er femte gang Our Ocean-konferansen blir arrangert, og neste år er det Norge som er vertskap.

De siste årene siste årene har Norge økt satsingen på hav. I neste års budsjett er det blant annet satt av 468 millioner kroner til bekjempelse av marin forsøpling og til å skape bærekraftig havnæring. Regjeringen har bidratt med 125 millioner kroner til Verdensbankens nye havfond, Problue.

Det er også planlagt å bruke 330 millioner kroner på Fisk for utvikling-programmet, som blant annet skal drifte NORADs eget forskningsskip Dr. Fridtjof Nansen.

– Norge har gjort en formidabel innsats vi kan være stolte av, men Norge kan ikke redde verdens hav alene. Vi trenger større innsats fra private aktører og filantroper for å løse verdens problemer, sier Nina Jensen.

Derfor skulle hun også ønske det var flere filantroper på Bali. I fjor ble Røkke med i Bill Gates´ rikmannsklubb «The Giving Pledge», hvor medlemmene forplikter seg å gi bort halvparten av formuen til gode formål. 

Ifølge Nina Jensen er det likevel oppsiktsvekkende lite av veldedigheten som har gått til bevaring av havet. 

–  Det er snakk om under én prosent globalt. Når vi vet hvor viktig havet er for menneskeheten, er dette ganske overraskende, sier den tidligere WWF-sjefen.

 

Astrup: – Trenger selskaper

Det er helt avgjørende at privat sektor og store selskaper deltar i den globale dugnaden for rene og sunne hav, mener utviklingsminister Nikolai Astrup. 

– Bare slik kan vi få frem gode teknologiske løsninger og nødvendig innovasjon, samt få mobilisert kapitalen som ligger i privat sektor. For å nå bærekraftsmålene trenger vi nye partnerskap, sier han og viser til mål nummer 17.

Det slår fast at myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Dessuten mener Astrup at det er viktig å få med seg landene som slipper ut mest marint søppel, på å lage effektive systemer for avfallshåndtering.

– Også på dette området har privat sektor en viktig rolle å spille, ikke minst i innsatsen for å utvikle gode teknologiske løsninger for avfallshåndtering, sier han.

 

Verdens største forskningsfartøy

Med sine 181 meter, blir REV Ocean verdens største i sitt slag når det sjøsettes i 2021. Skipet får plass til en bemannet miniubåt, to landingsplasser for helikopter og et mannskap på rundt tretti, i tillegg til vitenskapsfolk og turister.

Havforskerne vil kunne disponere skipet gratis fire måneder i året. En tredel av tiden skal REV leies ut til chartervirksomhet for å dekke driftskostnader. Det er den eneste inntekten skipet skal generere, ifølge Jensen.

– Dette prosjektet er «non-profit» og forskningen skal være helt fri. En uavhengig forskningskomité skal vurdere hvilke prosjekter vi skal satse på, men vi ønsker å gi unge forskere en mulighet de kanskje ikke ville fått ellers, sa Jensen etter hun i fjor fikk sjefsjobben i Røkkes selskap.

 

Omstridt skyskraper

Men Røkkes prestisjeprosjekt har også fått kritikk. Særlig for skyskraperen selskapet vil bygge på Fornebu, som skal huse  forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner og relevante bedrifter.

Naboer frykter at det 60 etasjer høye bygget skal skyggelegge hele området. Forfatter og journalist Morten Strøknes, som har skrevet den populære Havboka, mistenker at Røkke vil lokke ledende havforskingsmiljøer under eget tak for å tjene penger. 

– Jeg tviler på at [bygget] blir akkurat slik det ble presentert på pressekonferansen. Her vil han tjene penger. Og så vil han ta inn leieinntekter fra flere statlige organer og stå frem som en historisk person som etablerer av et forskningsmiljø, sa Strøknes til Aftenposten etter presentasjonen tidligere i høst. 

– Røkke vil donere over 50 prosent av formuen sin, og har valgt havet. Det må være i vår alles interesse at disse pengene blir brukt på best mulig måte, svarte Jensen på Strøksnes kritikk. 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 31.10.2018 19.14.27 Sist oppdatert: 31.10.2018 19.14.28