(c) JanSpeed
Myggnett er en effektiv måte å hindre malariasmitte på. Foto: Jan Speed

WHO slår malaria-alarm

Kampen mot malaria har stagnert og febersykdommen er på nytt på frammarsj i mange land, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Av NTB Sist oppdatert: 29.11.2017 15.03.46

– Selv om det er enkelte lyspunkter, har nedgangen i den globale malaria-byrden utvilsomt flatet ut. I noen land og regioner ser vi nå at resultatene som er oppnådd, blir reversert, sier WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I fjor ble det registrert 216 millioner tilfeller av malaria i verden, mot 211 millioner året før. I 2010 ble det til sammenligning registrert 237 millioner tilfeller.

440.000 mennesker døde i 2016 av malaria, omtrent like mange som året før, viser tall fra WHO.

 

Sørlige Afrika

80 prosent av alle malariatilfeller er å finne i 15 land. 14 av disse landene ligger i Afrika sør for Sahara, og det 15. landet er India.

– Valget vi står overfor er enkelt: Dersom vi fortsetter som nå, bruker like mye ressurser og håndterer dette som i dag, vil vi nærmest garantert oppleve en økning i antallet malariatilfeller og dødsfall, sier Ghebreyesus.

Dersom utviklingen fortsetter, er det også usikkert om FN når 2020-målet i sin globale malariastrategi.

 

Veiskille

– Vi står ved et veiskille. Bare dersom vi alle straks og i fellesskap kommer tilbake på sporet, kan vi nå målet vi har satt i vår globale malaria-strategi, konstaterer WHO.

For å nå dette målet trengs det om lag 54 milliarder kroner årlig, men i 2016 ble det brukt under halvparten av dette, drøyt 22 milliarder kroner.

– Med en slik finansiering er det begrenset hva vi kan oppnå i kampen mot denne sykdommen, sier Abdisalan Noor, som leder WHOs kamp mot malaria.

 

Klimaendinger

Hvorfor malaria igjen er på frammarsj mange steder, er ekspertene usikre på, men de utelukker ikke at klimaendringene og høyere temperatur mange steder kan være en faktor.

Falske legemidler i utviklingsland utgjør ifølge WHO også et økende problem og kan ha forårsaket over 100.000 dødsfall, først og fremst i Afrika sør for Sahara.

WHO anslår at omkring 11 prosent av alle legemidler som omsettes i utviklingsland, er falske og i verste fall livsfarlige.

Om malaria

Febersykdom som kan overføres til mennesker av mygg infisert med en av fire ulike parasitter.

 

Symptomer: Kraftige frysninger som oppstår 7–14 dager etter myggstikket og følges av slapphet, feber, hodepine, svimmelhet, magetrøbbel, muskel- og leddsmerter og tørrhoste.

 

Uten behandling kan den farligste formen, Plasmodium falciparum, være dødelig. Den står for 40 til 60 prosent av alle malariatilfeller. Barn er spesielt utsatt for å dø av sykdommen.

 

De siste årene har antall malariatilfeller i verden gått betydelig ned, men i 2016 snudde utviklingen.

 

I 2000 ble 233 millioner mennesker smittet, og 985.000 døde.

I 2015 var tallet falt til henholdsvis 211 millioner og 440.000, men i fjor steg antallet smittede igjen til 216 millioner. Antallet som døde var omtrent uendret.Sykdommen kan forebygges og behandles. Utdeling av myggnett er et viktig tiltak for å hindre smitte.

 

Fra og med neste år skal verdens første malariavaksine testes ut på 360.000 barn i Kenya, Ghana og Malawi. Barna må vaksineres fire ganger, første gang når de er fem måneder gamle, siste gang når de er to år.

Kilde: Store norske leksikon, WHO

Publisert: 29.11.2017 14.57.59 Sist oppdatert: 29.11.2017 15.03.46

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.