Europa League, UEFA Europa League, soccer, fbl, Horizontal
Manchester United-stjernen Juan Mata er vant til å vinne fotballkamper. Nå engasjerer han seg i noe større: han vil at fotballen skal bidra til å skape en bedre verden. Foto: Paul Ellis/ AFP / NTB Scanpix. Foto: PAUL ELLIS

United-stjerne vil gi bort én prosent av lønna

Manchester United-stjernen Juan Mata vil bruke fotballen til å endre verden. Spanjolen har nå forpliktet seg å gi bort én prosent av lønna til veldedig arbeid. Nå vil han ha flere fotballspillere med på laget.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 18.08.2017 12.05.01

Fotballspillere har ikke det beste ryktet. Mange av de største stjernene later til å være mest opptatt av raske biler, nye tatoveringer og av å flashe magemusklene sine.

Men det finnes unntak. Manchester Uniteds spanske stjernespiller Juan Mata er en av dem.

Forrige lørdag var 29-åringen med på å gruse West Ham, og kunne notere solide 4-0 i årets første hjemmekamp på Old Trafford. Men samtidig som han har suksess på banen, har Mata også valgt å engasjere seg i noe langt større enn fotball.

Han lover nå å gi én prosent av lønna si til å bekjempe fattigdom. Det skal skje via et fond opprettet av organisasjonen Common Goal. Det betyr at Mata alene vil bidra med rundt én million kroner årlig til fondet.

–  Jeg vil ikke at dette skal virke som tomme ord. Ideen til Common Goal er strålende, sier Mata til avisa The Guardian. 

 

Bayern-stjerne er med

Common Goal et en sammenslutning av over 120 ulike organisasjoner, som til sammen jobber i 80 land. De ulike organisasjonene bruker fotball som verktøy for å skape positive endringer, blant annet i innsatsen mot hiv/aids, og for jenter og kvinners rettigheter.

Mata håper nå få med seg flere spillere, og han håper å etablere et eget lag med spillere fra hele verden som er med på å gi en del av lønna si til å bekjempe fattigdom.

Torsdag sist uke ble det det kjent at Bayern Münchens og det tyske landslagets midtstopper Mats Hummels er med. I likhet med Mata vil han donere én prosent av lønna si, noe om ifølge ESPN vil utgjøre rundt 700 000 kroner i året.

–  Så fort jeg fikk høre om Common Goal, skjønte jeg at dette var en mulighet for fotballen til å være med på endre verden. Jeg ønsker å være med på det, sier Hummels.

Men Mata og Common Goal ønsker ikke bare å ha med seg spillere. De vil ha med seg trenere, klubber - ja hele den organiserte fotballen. Det "hårete" målet er at én prosent av alle inntekter fotballen genererer skal gå til et fond som brukes til utvikling og sosiale tiltak.

 

Enormt potensial

Selv om det er langt fram, er det ingen tvil om at hvis Mata får med seg flere stjerner, fotballklubber og organisasjoner på å støtte Common Goal så er det mulig å samle inn store pengesummer.

For eksempel gikk nylig den brasilianske superstjernen Neymar fra Barcelona til franske PSG. Én prosent av den overgangen ville alene bidra med over 20 millioner til gode tiltak. Common Goal anslår at én prosent av fotballens samlede inntekter er omtrent 30 milliarder dollar årlig.

–  Det er enorme inntekter og lønninger i fotballen. Vi spillere lever i en boble. Dette initativet vil bety at fotballen kollektivt tar sosialt ansvar. En person kan ikke gjøre en stor forskjell alene, men sammen kan man få til mye. Fotball kan bli et verktøy for noe bra, for sosial endring, sier Mata.

 

Besøkte Mumbai-slummen

Uniteds midtbanestjerne har i sommer blant annet besøkt slummen i Mumbai. I et  blogginnlegg på The Players Tribune skriver han om hvordan fattigdommen gjorde sterkt inntrykk på han, men samtidig hvordan barnas glede og energi da de spilte fotball smittet over på han.

Mata mener fotballen har i seg en unik kraft, en kraft som bør brukes til noe positivt.

–  Fotball er annerledes enn alt annet, det er vel bare musikk som overskrider grenser på samme måte. Vi må bruke den kraften til å skape noe ekte og varig, sier han. 

Publisert: 18.08.2017 12.05.01 Sist oppdatert: 18.08.2017 12.05.01