Asian (Nationality), Sri Lankan, Nationality, BestPictures, Keyworded Pics, AdministrativeKeywords, KYWD, Synonym, Keyword, Cricket (Sport), Sports, Sport, CRIC, CRI, Domestic Politics, United Nations Children's Fund, The UN, Government Organisations, Government, Political, UN, Organisation, UNICEF, United Nations, Governmental Organisations, Politics, DIP, DIPLOMATIE, DIPLOMACY, Human interest, Education, Social, School children, School child, Learner, Pupil, School, Society, ODD, KYWD SVv2, Personalities, human beings, Human Being, Sportstar, TENDULKAR Sachin, Professional sportsperson, Professional sportsman, Cricketer, Sports professional, Personality, Person, Indian, Male, People, Cricket player, Show, Event, Other
Den indiske crickethelten Sachin Tendulkar er blant de mange mannlige superstjernene som støtter Unicefs "superpappa"-kampanje. Foto: DINUKA LIYANAWATTE/NTB scanpix

Slår et slag for superpappaen

Fars rolle i et barns tidlige utvikling er undervurdert, mener Unicef. Derfor lanserer FN-organisasjonen nå et ”superpappa”-initiativ med superstjerner – og pappaer – som David Beckham, Sachin Tendulkar og Hugh Jackman med på laget.

Sist oppdatert: 12.06.2017 13.26.16

Pappa-initiativet er en del av en større kampanje kalt #EarlyMomentsMatter. Lanseringen skjer nå i juni, i samme måned som mer enn 90 land i verden feirer farsdag. Og listen over ”superpappaer” som støtter kampanjen er spekket med store idrettshelter og Hollywoodstjerner.

David Beckham, Daniel Cormier, Novak Djokovic, Sachin Tendulkar, Hugh Jackman og Mahershala Ali er blant kjendisene som i løpet av de nærmeste dagene og ukene vil fortelle om sine erfaringer som fedre og som sønner av en far – via Instagram, Twitter og andre sosiale medier.

–  Da jeg var en liten gutt fikk jeg både kjærlighet, frihet og støtte fra min far. Det var med å forme meg og gjøre meg til den jeg er i dag, sier den indiske crickethelten Sachin Tendulkar i en pressemelding fra Unicef.

– Hvert eneste barn trenger beskyttelse, kjærlighet, god mat, lek og støtte til å vokse og utvikle seg, understreker han.

Bedre helse senere i livet

Unicef ønsker også å fortelle historier om ”vanlige” fedre, spesielt de som tar seg av barna sine under vanskelige forhold, på flukt og under naturkatastrofer.

– Foreldre, både mødre og fedre, er viktig for at barn som lever under tøffe og stressende forhold skal ha en sunn mental utvikling, sier Unicefs Pia Britto, spesialist  på barns tidlige utvikling.

Hun understreker hvor viktig det er at barn blir stimulert, kognitivt og mentalt, de første tusen dagene i livet. Det er avgjørende for både fysisk og psykisk helse og evne til å lære. Det er til syvende og sist avgjørende for jobbmuligheter og inntekt senere i livet, sier Britto.

Unicef-spesialisten viser videre til forskning som viser at positiv interaksjon mellom far og små barn gir barn bedre psykososial helse og trivsel senere i livet.

– Vi oppfordrer ledere i privat og offentlig sektor til å fjerne hindringer, både sosialt og i jobbsammenheng, som gjør at fedre ikke er i stand til å gi barna sine en best mulig start, sier Pia Britto.


”Uhørt” at en mann skifter bleier 

Mannlige rollemodeller er viktig, sier Venstre-politiker Abid Raja. Selv fikk han pepper for å skifte bleier på barna sine på flyplassen i Islamabad. 

– I mange asiatiske  land er det mor som har hovedansvaret for barna, mens mennene tar seg av andre mer praktiske ting. Skal vi endre dette mønsteret er gode rollemodeller alfa og omega, for eksempel store idrettsstjerner. Det de sier og det de gjør er utrolig viktig, understreker Venstre-politiker Abid Raja.

Raja er født i Oslo, med foreldre fra Pakistan.  Han kjenner godt til den indiske crickethelten og Unicef-ambassadør, Sachin Tendulkar. Det er nettopp sånne som han som kan gjøre en forskjell, mener Venstre-politikeren. Selv fikk han oppleve hva en mann ”kan og ikke kan gjøre” i den delen av verden – en gang på flyplassen i Islamabad med kona og hans nyfødte tvillingjenter.

– Du skulle sett den harmen jeg vekket da jeg skiftet bleie på barna. Jeg fikk høre at det var ”uhørt”, ”umandig” og at jeg var ”underdanig og ikke hadde kontroll på min kvinne”. Jeg prøvde å forklare at jeg var fra Norge, men det hjalp ikke, sier Raja.

Fedre i tidsklemma 

– Men her i Norge er kanskje ”super-pappa”-initiativet å ”slå inn åpne dører”, eller...?

– Nei, jeg syns ikke det. Det tilrettelegges for at fedre skal få tid med barna sine, men de må selv ha evne og vilje til det. I det raske landet Norge havner også fedre i tidsklemma. Vi skal sjonglere mellom jobb, ektefelle, trening og egne fritidsaktiviteter – å klare å skape tiden for barna er ikke selvsagt.

Da han i 2006 fikk tvillinger, fikk Abid Raji ekstra pappaperm fra advokatkontoret der han jobbet. Han fikk ti uker, pluss tre ekstra med lønn. I tillegg valgte han å ta noen uker uten lønn. 

– Det var en bevisst prioritering. Fra min kone som er barnepsykolog vet jeg hvor viktig det er for barns selvfølelse å ha en god trygg tilknytning til begge foreldrene. Det er viktig å ha en far som ikke bare kjører til trening, men som gjør ting sammen med barna i hverdagen, går skiturer, spiser middag, leser sammen...

– Vi har ikke kommet langt nok

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide er enig med Venstre-politikeren. Han mener Norge har kommet langt, men ikke langt nok.

– Jeg tror det er veldig viktig å være bevisst på hvor viktig papparollen er og at flere tar pappapermisjon. Da må både fars rettigheter styrkes og fedrekvoten økes. 

Hareide understreker hvor viktig det har vært for både han og barna at de fikk mye tid sammen tidlig.

– Siden jeg har en jobb som krever mye har permisjonstiden opplevdes ekstra viktig. Jeg fikk tid alene med barna, og det er godt å oppleve at barna etterspør pappa like mye som mamma når jeg er til stede.  

–  Hvor viktig er dette superpappa-initiativet internasjonalt?

– Jeg tror det er viktig at papparollen blir oppgradert over hele verden. Det er bra for barnet, for familiene og bidrar til mer likestilling, sier Krf-lederen.

– Vi har en jobb å gjøre også overfor minoritetsmiljøer i Norge, for å fortelle at far spiller en like stor rolle som mor i barns oppvekst, supplerer Abid Raja.

"Superpappaen" David Beckham går i bresjen for en tydeligere farsrolle gjennom kampanjen #EarlyMomentsMatter. Bildet er fra 2000 da Beckham tok med sønnen Brooklyn på feiringen av Manchester Uniteds seier i FA-cupen. Foto: DAN CHUNG /NTB scanpix
Fotograf Sveinung Bråthen ©2016
Venstrepolitiker Abid Raja vakte oppsikt i Islamabad da han skiftet bleier på barna sine. Han mener det er viktig at menn prioriterer tid sammen med barna. Foto: Sveinung Bråthen
Knut Arild Hareide viser stolt frem sitt andre barn, en gutt født i mai 2015. Krf-lederen er en ivrig forkjemper for pappaperm, og mener det er viktig "at papparollen blir oppgradert over hele verden".
Publisert: 12.06.2017 13.26.15 Sist oppdatert: 12.06.2017 13.26.16

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.