Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for Nye energiløsninger, sier at Statoil nå satser på solenergi for første gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Solkraft vokser raskest - Statoil satser i Brasil

Solkraft sto for to tredjedeler av verdens nye kraftkapasitet i 2016. Det internasjonale energibyrået (IEA)  kaller det en ny æra for solkraft. Statoil satser for første gang på solenergi.

Av NTB Sist oppdatert: 04.10.2017 14.15.24

For første gang er veksten i solkraft større enn veksten i samtlige andre kraftkilder.

Ifølge IEA skyldes veksten en bredere satsing på solkraft over hele verden, spesielt i Kina. Kapasiteten i solpaneler verden over har økt med 50 prosent det siste året, og Kina er ansvarlige for halvparten av veksten.

Landet har de siste årene blitt verdensledende i fornybar energi, med USA på en andreplass.

Kull har også fortsatt å vokse som en kraftkilde, til tross for globale forsøk på å hindre kullindustriens klimautslipp.

 

Solkraft i Brasil

Statoil har kjøpt 40 prosent av et byggeklart solprosjekt i Brasil som skal levere strøm til 160.000 boliger.

Avtalen om prosjektet Apodi, med en kapasitet på 162 megawatt, i Quixeré i delstaten Ceará er inngått med Scatec Solar. De to selskapene eier 40 prosent av prosjektet hver, mens et brasiliansk konsortium eier resten, melder Statoil.

– Statoil supplerer aktivt olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare energikilder, sier konserndirektør for nye energiløsninger Irene Rummelhoff i Statoil.

I tillegg kjøper Statoil 50 prosent av prosjektselskapet slik at de kan delta i oppbygging og drift av solenergiprosjekter i framtiden. Samlet kjøpspris for solenergiprosjektet og prosjektselskapet er 25 millioner amerikanske dollar, nesten 200 millioner kroner etter dagens kurs.

 

Forsiktig første steg

Byggestart er i oktober. Statoil bidrar med personell og tjenester fra Brasil og Norge. Anlegget kan trolig begynne å levere elektrisitet fra slutten av 2018. Samlet investeringskostnad for prosjektet er anslått til 215 millioner dollar, der Statoils andel er rundt 30 millioner dollar, omkring 240 millioner kroner.

Satsingen applauderes av miljøstiftelsen Zero.

– Dette ser ut som et fornuftig og forsiktig første steg inn i solenergi for Statoil, og en mulighet for å teste om Statoil hører hjemme i solenergi sier Marius Holm, daglig leder i Zero, til enerWE.

Publisert: 04.10.2017 14.15.24 Sist oppdatert: 04.10.2017 14.15.24

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.