Press for bedre sex-undervisning i Uganda

Ungdomsaktivister har samlet inn 39 000 underskrifter for å presse myndighetene i Uganda til å bedre seksualundervisningen.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 23.11.2017 13.07.06

Ungdom knyttet til PLAN International var opprørt over at ingen hadde spurt ungdom selv hva de ville vite om sex. Å bruke ord som penis eller vagina var tabu. Å snakke om kondomer eller annen prevensjon var å fremme umoral.

Konsekvensene av dette var tydelig for en av initiativtagerne, Jerry Sesanga (24): Tenåringsjenter blir gravide og må droppe ut av skolen, det er mange illegale aborter, det er økt risiko for spredning av hiv/aids og samfunnet preges av omfattende vold mot jenter og kvinner.

Kampanjen «My body, my future» ble formet for både å skape bevissthet blant ungdom, men også presse myndighetene til å revidere undervisningen, og bevilge mer penger til helsetiltak for ungdom. Etter at underskriftene ble overlevert tidligere i år er det satt i gang en ny offentlig utredning.

– Vi vil endre politikken, men vil samtidig sikre helsetjenester som er vennlig mot unge mennesker. At det er steder du kan få utdelt kondomer, eller få en graviditetstest uten å bli uglesett eller banket opp, sier Jerry Sesanga til Bistandsaktuelt.

Han var nylig på besøk hos PLAN Norge. Som ung ble hans sponset av organisasjonen. Han vokste opp i en av slummene som omringer hovedstaden Kampala.

Selv har han skrevet flere bøker og laget en rekke undervisningsvideoer mot blant annet barneekteskap.

Han mener informasjon må tilpasses ulike aldersgrupper slik at ungdommer forstår forandringene som skjer i kropper etter hvert som de blir voksne.

FNs bærekraftsmål 3 om helse er nyttig å bruk, mener Sesanga. Det betyr at selv i et konservativ land som Uganda må det være mulig å diskutere farlig og ulovlige abort.

– Vi kan ikke bare late som om det ikke skjer, sier han.

Behovene for mer informasjon og bedre helsetjenester bekreftes av International Planned Parenthood Federation (IPPF). De skriver at bare i år er det anslått at 85 millioner kvinner globalt  vil bli gravide uten at dette er planlagt eller ønsket, de fleste fordi de ikke har kunnskap om eller tilgang til helsetjenester og prevensjon.

Uganda er et av landene som trekkes fram på den negative statistikken.

Jerry Sesanga har skrevet flere bøker for å fremme ungdommers stilling i Uganda.
Publisert: 23.11.2017 13.03.45 Sist oppdatert: 23.11.2017 13.07.06

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.