En pakistansk politimann vokter den avlåste og plomberte døren til Save the Childrens lokaler i Islamabad i juni 2015. Pakistanske myndigheter hevdet dengang at organisasjonen «motarbeidet landet». Foto: Aamir Qureshi / AFP Photo / NTB scanpix

Pakistan kaster ut hjelpeorganisasjoner

Pakistan kaster ut 21 utenlandske hjelpeorganisasjoner. Organisasjonene har fått to måneders frist på å forlate landet. Det er foreløpig uklart om norske bistandsaktører i landet blir berørt.

Av NTB og Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 15.12.2017 14.05.35

Landet har ikke oppgitt noen grunn til utkastelsene.

Blant de 21 som har fått beskjed om å forlate Pakistan, er store organisasjoner som ActionAid og Open Society Foundation. Sistnevnte er en organisasjon tilknyttet mangemilliardæren og altruisten George Soros.

Ytterligere 19 hjelpeorganisasjoner er i myndighetenes søkelys og kan få samme beskjed, blir det opplyst. Hjelpeorganisasjonene har fått to måneders frist til å avvikle virksomheten i landet, opplyser pakistanske tjenestemenn som vil være anonyme, ifølge NTB-AP.

I Kirkens Nødhjelp (KN) er man foreløpig usikker på om innstrammingene overfor utenlandske hjelpere også vil ramme dem. 

– Alt vi kan si er at Kirkens Nødhjelp har søkt om nyregistrering i Pakistan, og venter på svar på vår søknad, sier Margrethe Volden, KNs seksjonsleder for Midtøsten og Asia, til Bistandsaktuelt.

Pakistanske myndigheter opplyser på sitt nettsted at 139 internasjonale organisasjoner har søkt om godkjenning. 72 av disse søknadene er fortsatt under saksbehandling.

Andre norske organisasjoner med prosjekter i landet er Flyktninghjelpen og Røde Kors. Flyktninghjelpen opplyser at de ikke er berørt. Røde Kors sier at de, slik situasjonen er nå, trolig heller ikke er berørt av pakistanske myndigheters innstrammingstiltak.

Pakistan har lenge sett med mistenksomhet på utenlandske hjelpeorganisasjoner og styrket kontrollen med dem etter at CIA gjennomførte en falsk vaksinasjonskampanje for å samle informasjon om Osama bin Laden før han ble likvidert av amerikanske spesialstyrker i Abbottabad i 2011.

Alle utenlandske organisasjoner i Pakistan fikk i 2015 beskjed om å søke om å bli registrert på nytt, og de måtte i den forbindelse opplyse detaljert om virksomhet og finansiering.

Ved utgangen av november fikk en rekke organisasjoner beskjed fra innenriksdepartementet i landet om at søknadene om registrering var avslått, uten at det ble oppgitt noen begrunnelse.

Ti organisasjoner tilknyttet Pakistan Humanitarian Forum (PHF), som representerer 63 internasjonale hjelpeorganisasjoner har fått avslag på sine søknader om å operere i landet, ifølge en melding fra Reuters.

Norge ga i fjor tilsammen 32 millioner kroner til bistandstiltak i Pakistan via norske frivillige organisasjoner, framgår det av Norads bistandsstatistikk.

Publisert: 15.12.2017 14.05.34 Sist oppdatert: 15.12.2017 14.05.35