Statssekretær Tone Skogen på feltreise i Etiopia. Foto: UD

Skogens råd: Gode sko!

PÅ REISEFOT: Det blir mye flyplasser og møterom. Nå ønsker statssekretær i Utenriksdepartementet, Tone Skogen, å oppleve mer av afrikanske savanner. Selvsagt med gode sko på beina.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 05.09.2017 06.14.10

Tone Skogen er tidligere avdelingsleder for klima-, industri- og teknologiavdelingen i Olje- og energidepartementet. Hun har også vært fylkespolitiker for Høyre. Nå er hele verden «kontoret». Målet er intet mindre enn bærekraft, utvikling og en bedre verden.

– Hvor mange reisedager har du i året?

– 80 – 90

 

– Hvorfor reiser du så mye i jobben din?

– Siden 2015 har jeg vært statssekretær i Utenriksdepartementet med utviklingspolitikk som spesielt arbeidsområde. Det innebærer at en viktig del av jobben min er å videreutvikle kontakt med våre samarbeidsland og våre partnere, følge opp vårt utviklingsarbeid gjennom feltbesøk og delta på internasjonale møter og konferanser der spørsmål knyttet til utvikling og bærekraft diskuteres.

 

– Hva er det beste med å reise?

– Det er et privilegium å få treffe mange interessante og kunnskapsrike personer og få delta i det internasjonale arbeidet for en bærekraftig utvikling. 

 

– Hva har du alltid med deg i håndbagasjen - bortsett fra PC/Ipad?

– Jeg reiser stort sett alltid med kun håndbagasje, og har derfor alt jeg trenger i håndbagasjen. Men øverst ligger dokumenter, mange dokumenter og hodetelefoner, som min gode kollega overbeviste meg om at var et must i en jobb med mange og lange reiser.

 

– Hva liker du best med jobben din?

– Jeg har en utrolig interessant og spennende jobb, som er ganske variert og stadig byr på nye utfordringer. Jeg er heldig som får være med å utforme politikken og argumentere for den. Det er også en stor tillitserklæring å få representere Utenriksdepartementet og Norge i internasjonale sammenhenger. Og det er en enorm bonus å få treffe så mange interessante mennesker. Og ikke minst er Utenriksdepartementet en fantastisk arbeidsplass med mange dyktige mennesker og der vi bokstavelig talt har verden som arbeidsområde med alt hva det byr på av både utfordringer og muligheter.

 

– Har du en favorittdestinasjon du vil anbefale folk å reise til - og hvorfor akkurat her?

– Jeg har vært heldig og fått reise til mange interessante steder, men det er sjelden jeg får oppleve annet enn møterom, hoteller og flyplasser. Generelt har alle steder mye å tilby, og det er vanskelig å plukke ut en destinasjon. Naturen i Afrika skulle jeg gjerne opplevd mer av, og mener også det er et godt tips til andre.

 

– Hva har gjort mest inntrykk på deg når du har vært i felt?

– Barna! Smilene og forventningene i øynene deres. Særlig sterkt blir det når omgivelsene er en flyktningeleir og områder preget av stor fattigdom. Håpet er at vi gjennom vårt arbeid kan bidra til at så mange som mulig av disse barna kan få et bedre liv og at det håpefulle blikket ikke slukner.

 

– Ditt beste reisetips?

 – Ha med gode sko. Vær åpen for nye inntrykk.

Det er sjelden jeg får oppleve annet enn møterom, hoteller og flyplasser.

Tone Skogen

PÅ REISEFOT

De kan kalles profesjonelle reisende. De har vært på steder vi knapt har hørt om. Reiseregninger, logistikk og solid fottøy er en del av arbeidshverdagen for de som har base i Norge, Afrika eller Europa – men som har hele verden som arbeidsplass. I  spalten ”På reisefot” – gir de råd og deler erfaringer.

Les tidligere saker:

Kjempruds råd: Skjønnlitteratur og respekt

Rolandsens råd: Det viktige er hva du IKKE tar med deg

Partapuolis råd: Snakk med folk

Skogens råd: Gode sko

Rolands råd: Ikke vær så engstelig

Dronningen av reisegadgets

Ikke irriter deg over bagateller

Sliter ut yngre kollegaer

Givende å "bare henge et sted"

Publisert: 05.09.2017 06.14.09 Sist oppdatert: 05.09.2017 06.14.10