Kjell Roland sørger for at han har nok bøker i håndbagasjen når han reiser for å besøke Norfunds prosjekter. Her er han sammen med Tiku Shah, sjefen for Sunripe, Kenyas største eksportør av organiske grønnsaker. Foto: Norfund

Rolands råd: – Ikke vær så engstelig

PÅ REISEFOT: Norge er virkelig et annerledesland. Det har Kjell Roland konkludert etter 35 år som profesjonell reisende. I dag er han sjef for Norfund som har kontorer på fire kontinenter.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 29.08.2017 05.51.48

Kjell Roland er administrerende direktør i Statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund. Det har han vært de siste 11 årene. Norfund har prosjekter i en lang rekke land, og har fått en stadig mer sentral plass i norsk utviklingspolitikk.

 

– Hvor mange reisedager har du i året?

– 60 – 80 reisedager.

 

– Hvorfor reiser du så mye i jobben din?

Jeg leder en organisasjon med kontorer på fire kontinent og ansatte fra rundt 17 land. Jeg reiser for å møte ansatte og partnere som vi investerer sammen med eller for å besøke enkeltbedrifter vi er investert i.

 

Hva er det beste med å reise?

– Jeg har reist mye og ønsket å reise mye i mer enn 35 år i arbeidslivet fordi jeg er nysgjerrig på folk og kulturer, og fordi det er nyttig å se lille og spesielle Norge i perspektiv. Vi er virkelig et annerledes land, mest på godt. Men det gjør at vi ofte sliter med å forstå andre land. Da er reising en viktig ballast.

 

– Hva har du alltid med deg i håndbagasjen - bortsett fra PC/iPad?

– Bøker!

 

– Hva liker du best med jobben din?

– Stor variasjon; alltid mye nytt å lære, ledelse av en flerkulturell kunnskapsbedrift og et meningsfylt oppdrag.

 

Har du en favorittdestinasjon du vil anbefale folk å reise til - og hvorfor akkurat her?

– Det må fortsatt bli Mosambik selv om landet sliter for tiden. Flott natur og kyst, og et land som de siste nesten 25 år har vært på vei i riktig retning. Det er langt igjen, men det er samtidig mulig å se store forbedringer.

 

– Hva har gjort mest inntrykk på deg når du har vært i felt?

At jeg ofte møter mennesker og politikere som forstår mye om utvikling, ofte mer enn oss.

 

– Ditt viktigste reisetips?

– Ikke vær så engstelig! Det går nesten alltid bra. Mange av de beste og mest lærerike opplevelsene er ikke planlagt og oppstår når man beveger seg utenfor komfortsonen til trygghetssøkende folk fra Vesten. Det er oftest vi som setter grenser for egne opplevelser, ikke menneskene du møter som er «fali», sier Kjell Roland.

Mange av de beste og mest lærerike opplevelsene er ikke planlagt og oppstår når man beveger seg utenfor komfortsonen.

Kjell Roland

PÅ REISEFOT

De kan kalles profesjonelle reisende. De har vært på steder vi knapt har hørt om. Reiseregninger, logistikk og solid fottøy er en del av arbeidshverdagen for de som har base i Norge, Afrika eller Europa – men som har hele verden som arbeidsplass. I  spalten ”På reisefot” – gir de råd og deler erfaringer.

Les tidligere saker:

Kjempruds råd: Skjønnlitteratur og respekt

Rolandsens råd: Det viktige er hva du IKKE tar med deg

Partapuolis råd: Snakk med folk

Skogens råd: Gode sko

Rolands råd: Ikke vær så engstelig

Dronningen av reisegadgets

Ikke irriter deg over bagateller

Sliter ut yngre kollegaer

Givende å "bare henge et sted"

Publisert: 29.08.2017 05.51.48 Sist oppdatert: 29.08.2017 05.51.48