Kari Helene Partapuoli møter en bonde som får frø fra Somalilands første frøbank. Foto: Kristoffer Nyborg

Partapuolis råd: Snakk med folk

PÅ REISEFOT: Snakk med folk. Så enkelt og så komplisert er Kari Helene Partapuoli sitt beste reisetips. Hun mener folk bør søke bort fra reisemålene som fyller Facebook-feeden.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 12.09.2017 05.36.26

Kari Helene Partapuoli er vant med trusler og ubehageligheter, som tidligere leder for Antirastistisk Senter. Det er det blitt mindre av etter at hun i 2013 tok over som leder for Utviklingsfondet, en miljø- og utviklingsorganisasjon som særlig jobber for fattige bønder. Men en hverdag med sult og matsikkerhet i porteføljen byr på sterke inntrykk.

 

– Hvor mange reisedager har du i året?

– Det varierer hvor mye jeg reiser, men rundt 40 dager er et vanlig år. Vi prøver å redusere reiseaktivitet og løse ting med e-post og skype.

 

– Hvorfor reiser du så mye i jobben din?

– Jeg leder en bistandsorganisasjon som har kontor i Malawi og Etiopia og har prosjekter i flere andre land. For å virkelig få vårt arbeid under huden og forstå hva slags effekt arbeidet har må jeg se det med egne øyne og møte de vi jobber for. Det er også viktig å kjenne de ansatte på våre lokale kontorer.

 

– Hva er det beste med å reise?

– På reisefot med Utviklingsfondet har jeg hatt utrolig mange sterke opplevelser. Men det aller beste med å reise er uten tvil menneskene jeg møter. Samtalene med partnerne våre og møtene ute i felt er det som gjør det spesielt.

 

– Hva har du alltid med deg i håndbagasjen – bortsett fra PC/Ipad?

– Siste nummer av Vanity Fair, sminke og en god bok. Også selvfølgelig masse jobbpapirer som skal leses på de lange flyturene. Det hender de blir liggende nederst i veska.

 

– Hva liker du best med jobben din?

– Utviklingsfondets formål er den aller største motivasjonen. Vi jobber med noen av vår tids viktigste spørsmål: bekjempelse av sult, bærekraftig matproduksjon og klimatilpasning.

 

– Har du en favorittdestinasjon du vil anbefale folk å reise til - og hvorfor akkurat her?

– Jeg synes folk bør være litt modigere når de velger reisemål. Det er ikke nødvendig å reise samme sted som Facebook-vennene. Jeg anbefaler folkelivet og den fantastiske injerraen i Addis Abeba eller vakre Lake Malawi.

 

– Hva har gjort mest inntrykk på deg når du har vært i felt?

– Den aller sterkeste opplevelsen var besøket til Somaliland i sommer. Landet opplever den aller verste tørken i manns minne og de vi møtte hadde mistet alt de eide. Mange fikk ingen hjelp fra omverdenen og følte at de var helt alene. De ville fortelle sine historier i håp om å få hjelp.

 

– Ditt viktigste reisetips?

– Vær åpen. Ikke let etter det kjente. Snakk med folk.

 

Vi prøver å redusere reiseaktivitet og løse ting med e-post og skype.

Kari Helene Partapuoli

PÅ REISEFOT

De kan kalles profesjonelle reisende. De har vært på steder vi knapt har hørt om. Reiseregninger, logistikk og solid fottøy er en del av arbeidshverdagen for de som har base i Norge, Afrika eller Europa – men som har hele verden som arbeidsplass. I  spalten ”På reisefot” – gir de råd og deler erfaringer.

Les tidligere saker:

Kjempruds råd: Skjønnlitteratur og respekt

Rolandsens råd: Det viktige er hva du IKKE tar med deg

Partapuolis råd: Snakk med folk

Skogens råd: Gode sko

Rolands råd: Ikke vær så engstelig

Dronningen av reisegadgets

Ikke irriter deg over bagateller

Sliter ut yngre kollegaer

Givende å "bare henge et sted"

Publisert: 12.09.2017 05.29.15 Sist oppdatert: 12.09.2017 05.36.26