Til sammen ble det 2,7 millioner nye internt fordrevne i Afrika i løpet av første halvår i år, ifølge fersk rapport. Situasjonen i DR Kongo betegnes av Flyktninghjelpen som en «megakrise» etter at nye 1,7 millioner har flyktet hjemmefra de seks første månedene av 2017. Foto: Christian Jepsen / NRC

15 000 nye internflyktninger i Afrika – hver dag

I DR Kongo – landet med flest nye internt fordrevne i 2017 – er situasjonen alarmerende. Flyktninghjelpen omtaler situasjonen som en «megakrise».

Av Espen Røst Sist oppdatert: 06.12.2017 10.49.12

Etter over 20 år med brutal konflikt er det ingen utsikter til at volden i DR Kongo skal ta slutt. I mai 2017 advarte FN om at den humanitære situasjonen i landet var dramatisk forverret etter at 900 000 mennesker hadde lagt ut på flukt året før.

I 2017 er tallene enda dystrere. Bare i løpet av årets seks første måneder har mer enn 1,7 millioner mennesker flyktet hjemmefra, ifølge ferske tall fra Displacement Monitoring Centre (IDMC). Ingen steder i verden har flere mennesker måttet flykte enn i det sentralafrikanske landet, ifølge rapporten som kartlegger mennesker på flukt i eget land.

De som har måttet flykte har i hovedsak reist hjemmefra på grunn av væpnede kamper. 1,7 millioner internt fordrevne betyr over 5500 mennesker hver eneste dag, fremhever Flyktninghjelpen og omtaler situasjonen som en «kjempekrise».

 

En rekke megakriser

De siste månedene er situasjonen for Rohingya-flyktningene i Cox Bazar betegnet som «den verste fluktkrisen» i verden av en rekke organisasjoner. Flytkninghjelpen ønsker ikke å sette ulike kriser opp mot hverandre, men påpeker at DR Kongo er det landet med flest nye internt fordrevne i 2017:

– I dag er det er dessverre en rekke land i verden som er rammet av det vi kan kalle en megakrise. Jemen, Sør-Sudan, DR Kongo og situasjonen for flyktningene i Cox Bazar er blant disse, sier mediesjef Tuva Raanes Bogsnes til Bistandsaktuelt.

Hun sier det er vanskelig å sette disse krisene opp mot hverandre da det er ulike grunnleggende årsaker til hvorfor de oppstod.

– Cox Bazar er i en særstilling, fordi det er kommet så mange flyktninger på kort tid under svært dramatiske omstendigheter. Jemen er det landet hvor flest mennesker er truet av sult, mens situasjonen i Sør-Sudan fremdeles er svært dramatisk. DR Kongo er det landet med flest nye internt fordrevne i år, og den væpnede konflikten er erklært som høyeste krisenivå av FN, en såkalt L3-nivå.

 

– Forferdelig

Økt vold i områder som allerede var rammet av konflikt er hovedårsaken til at stadig flere mennesker må flykte, ifølge rapporten fra IDMC. Kivu, Kasai og Tanganyika øst i DR Kongo er de provinsene som er hardest rammet av konflikten.

Totalt er over fire millioner mennesker på flukt i landet, ifølge FN.

– Det vi ser i Tanganyika-provinsen er forferdelig. I forrige uke fant vi en kirke som huset åtti mennesker. Familier med barn sover i gjørme med kun tomme sukkersekker over seg. Fire personer har dødd i kirken, inkludert to barn, sier Ulrika Blom som leder Flyktninghjelpens arbeid i DR Kongo i en pressemelding.

Til tross for at FN har slått alarm og erklært krisen i landet til nivå tre – det høyeste krisenivået verdensorganisasjonen opererer med – har ikke hjelpeorganisasjoner fått midlene de trenger for å hjelpe rammede mennesker, hevder Flyktninghjelpen.

Organisasjonen påpeker at det trengs 812 millioner dollar til hjelpearbeidet. Så langt i år er under halvparten av pengene kommet inn.

Manglende interesse og stor konkurranse om finansieringen har presset landet langt ned på den internasjonale prioriteringslisten, mener den norske hjelpeorganisasjonen. Det er også avtagende internasjonal interesse for situasjonen i DR Kongo på politisk nivå.

FNs største fredsbevarende styrke, Monusco, har ikke lyktes med å stabilisere den østlige regionen. Likevel ble det i 2015 vedtatt å redusere styrken. Rammeavtalen for fred og sikkerhet, som ble signert av DR Kongo og flere naboland i 2013, har ikke blitt fulgt opp.

 

– Krever handling

Rapporten fra IDMC påpeker at konflikter og katastrofer i Afrika førte til at 15 000 nye mennesker ble drevet på flukt hver dag i årets første seks måneder. Til sammen ble det 2,7 millioner nye internt fordrevne i Afrika i løpet av første halvår. Tallet i rapporten inkluderer ikke dem som flyktet over en grense.

Ifølge FN var det 5,6 millioner flyktninger i Afrika ved slutten av 2016.

Antall internt fordrevne har økt kraftig i flere land der konfliktsituasjonen har forverret seg i løpet av året. Det gjelder blant annet Kongo, Nigeria og Sør-Sudan. I Den sentralafrikanske republikk er tallet på internt fordrevne firedoblet.

Internflyktninger får ofte «lite beskyttelse og støtte fra myndighetene», heter det i rapporten. I fattige land og områder med svakt politisk styre, bor flertallet av de internt fordrevne «ekstremt utsatt og risikerer ofte å bli utsatt for ytterligere belastninger og langvarig fattigdom». Overfor NTB påpeker IDMC-leder Alexandra Bilak at det må tas politiske grep for å endre situasjonene:

– Den alvorlige og tydelig forverrede situasjonen krever handling utover humanitær bistand og at det blir tatt tak i de underliggende årsakene og langsiktige virkningene av internflukt, sier Bilak.

Publisert: 06.12.2017 10.49.12 Sist oppdatert: 06.12.2017 10.49.12

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.