Copyright © Norad, tlf. 22242040
Zambia har solgt mais til nabolandet Malawi. Salget blir nå gransket. Foto: Marte Lid

Mistenkelig innkjøp av mais i Malawi

Malawis regjering kan ha tapt millioner av dollar på en avtale om å kjøpe mais fra nabolandet Zambia. Avisene som kom med avsløringene ble stengt fredag.

Av Raphael Mweninguwe /Malawi og NTB Sist oppdatert: 14.01.2017 10.58.56

Malawis president Peter Mutharika har oppnevnt en komité som skal granske det statlige selskapet Agricultural Development and Marketing Corporation (Admarc) i forbindelse med innkjøp av mais fra Zambia gjennom en avtale som kan ha kostet Malawis regjering millioner av amerikanske dollar.

Admarc skal ha kjøpt mais gjennom det privateide mellomleddet Kaloswe Courier Limited for 34,5 millioner dollar. Dersom de hadde kjøpt direkte av det delvis statseide Zambia Cooperative Federation hadde prisen vært 21,5 millioner dollar. Det betyr at Malawis regjering kan ha tapt minst 11 millioner amerikanske dollar.

Feilinformasjon?

Problemet for president Mutharika er at han har sagt at landbruksministeren hadde i oktober i fjor signert en avtale med Zambias president Edgar Lungu om at Zambias regjering skulle sørge for å skaffe mais til Malawi.

Malawi trenger 206 000 tonn mais for å dekke behovet til seks millioner sultne mennesker som hadde en mislykket maisproduksjon i vekstsesongen 2015/2016 som følge av tørke og flom. Tidligere sesonger var mindre alvorlige enn i fjor fordi mange bønder hadde produsert nok mais til å fylle opp kornmagasinene.

Admarc finansierte maisinnkjøpet med et lån på 34,5 millioner dollar i PTA Bank. For å skaffe penger til tilbakebetaling av lånet selger nå Admarc maisen for 17 dollar per 50 kilo mais.

– Maisen som Admarc kjøper, vil bli solgt. Det er ikke gratis, har Mutharika sagt.

Unngår statsselskapet

Journalister som kommenterer økonomiske og sosiale forhold, hevder at prisen er for høy for fattige mennesker. De fleste fattige lever av mindre enn én dollar per dag. I stedet for å kjøpe mais av Admarc velger mange malawiere å kjøpe av lokale forhandlere, som selger 50 kilo mais for rundt 12 dollar.

Sivile samfunnsorganisasjoner og opposisjonspartier har vært positive til granskningen av Admarc, men setter spørsmålstegn ved Mutharikas motiv for å oppnevne en slik komité når landet allerede har byråene Anti Corruption Bureau, The Director of Public Prosecution og Financial Intelligence Unit, som alle kan gjennomføre granskningen uten statlig innblanding.

Administrerende direktør Gift Trapence i organisasjonen Centre for the Development of People mener at oppnevnelsen av komiteen viser at Mutharika ikke stoler på de statlige organisasjonene, spesielt ikke Anti Corruption Bureau.

– Granskningskomiteen burde inkludere medlemmer fra det sivile samfunnet, parlamentet og private selskaper, slik at komiteen kan arbeide helt selvstendig, sier Robert Mkwezelamba, leder i Human Rights Consultative Committee.

Nasjonalregnskapskomiteen i Malawis parlament har bedt presidenten om å avsette Admarcs direktør og landbruksminister Chaponda slik at begge kan granskes på en ordentlig måte. Mutharika ser ikke ut til å følge rådet, noe som får malawiere til å spekulere i om han kan ha en finger med i spillet.

Talsperson Alekeni Menyani i nasjonalregnskapskomiteen anklager regjeringen for å ha kjennskap til maisavtalen siden regjeringen «ser ut til å beskytte de som er involvert».

– Hvis president Mutharika var seriøs og ikke hadde noe å skjule, ville han ha avsatt landbruksministeren for å kunne skape et gunstig miljø for granskning, sier han.

Menyani er skeptisk til presidentens avgjørelse om ikke å avsette ministeren som er involvert i skandalen. Han hevder at presidenten lett kan hindre granskningsprosessen.

Parlamentet har allerede antydet at de vil gjøre sine egne undersøkelser for å komme frem til sannheten i saken.

Flere skandaler

Maisskandalen følger andre skandaler i Malawi, blant annet tap av millioner av dollar da Bingu wa Mutharika var president. Ingen ble straffeforfulgt i den saken. I Joyce Bandas presidenttid ble bare noen få personer arrestert for underslag, i hovedsak embedsmenn i juniorstillinger.

Også i Zambia har det vært reaksjoner på den kontroversielle maisavtalen. Opposisjonsleder Saviour Chishimba i United Progressive People har oppfordret Zambias president Edgar Lungu til å granske handelsminister Margaret Mwanakatwe og landbruksminister Dora Siliya.

Chishimba har anklaget den zambiske regjeringen for å være involvert i skandalen, noe regjeringen benekter.

Så langt er det ingenting som tyder på at verken Mutharika eller Lungu vil foreta seg noe i saken. Mutharika har gitt uttrykk for at han vil vente til granskningskomiteens funn er presentert.

Avslørte og ble stengt

Myndighetene i Malawi har stengt landets største mediekonsern, Times Group, angivelig som følge av dekningen deres av en påstått korrupsjonsskandale.

Tungt bevæpnet politi omringet fredag lokalene til mediehuset og kuttet radio- og TV-sendingene deres.

Stengningen var beordret av skattemyndighetene i Malawi, med henvisning til et ubetalt skattekrav.

Sjefredaktør George Kasakula sier at skattekravet er betalt og hevder at stengningen er politisk motivert. Det avviser informasjonsminister Nicholas Dausi.

– Det er en stor løgn å knytte skattekravet til politikk. Alle selskap må i henhold til loven betale skatt til myndighetene, og når de unnlater å gjøre dette, resulterer det i straffetiltak, sier han.

Det er Times Group som har de siste ukene avslørt hvordan tørkerammede Malawi har importert mais til overpris.

Siste nytt

Publisert: 11.01.2017 11.25.22 Sist oppdatert: 14.01.2017 10.58.56