© KEYSTONE / GIAN EHRENZELLER
Statsminister Erna Solberg (H) deltok onsdag på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Foto: Laurent Gillieron

Ny vaksinesatsing får hovedsete i Norge

Norge gir 1 milliard kroner til å utvikle vaksiner mot farlige virussykdommer som legemiddelindustrien ikke bryr seg om.

Av Johan Falnes /NTB Sist oppdatert: 18.01.2017 20.55.47

Det er Norge, Japan, Tyskland, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust som står bak den nye vaksinesatsingen. Til sammen stiller de med 4 milliarder kroner til etableringen av initiativet.

– Det vi ønsker, er å ligge i forkant, slik at vi har vaksiner utviklet mot noen av epidemiene som kan oppstå, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Satsingen har fått navnet Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Hovedsetet skal ligge i Oslo, og i første omgang skal det utvikles vaksiner mot mers, lassafeber og nipahvirus, tre virussykdommer alle har potensial til å bli store epidemier.

Foran markedet

Det er lærdommene fra ebolaepidemien i Vest-Afrika i 2014 og 2015 som ligger til grunn for satsingen. Da så man at vaksinen ikke var ferdig utviklet rett og slett fordi det ikke hadde vært noe marked for den.

– Det fins ikke noe marked som betaler for noe som kanskje blir et problem, sier Solberg.

– Det er først når problemene har oppstått i stor skala, det blir et marked. Da er det sent å begynne med utviklingen av en vaksine. Det vi lærte av ebolakrisen, var at det var mange som hadde jobbet med mulighetene for en vaksine, og det var mye kunnskap om hva som skulle til, men man hadde ikke kommet i mål. Det var ikke ferdigutviklede vaksiner, forklarer hun.

Solberg påpeker at epidemier har store kostnader. Ebolautbruddet i Vest-Afrika tok 11.000 liv og skal ha ført til økonomiske tap på 24 milliarder kroner bare i landene som ble hardest rammet.

Det nye initiativet ble lansert på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos onsdag kveld. Før lanseringen hadde Solberg et møte med Bill Gates, som går tungt inn i satsingen.

– Ebola og zika har vist at verdens evne til å oppdage lokale utbrudd og svare raskt nok til å forhindre at de blir globale epidemier, er tragisk dårlig. Uten investeringer i forskning og utvikling vil vi være uforberedt også når neste trussel kommer, advarer Gates.

Trenger mer penger

De 4 milliarder kronene som nå legges på bordet, er omtrent halvparten av det som trengs for å finansiere satsingen de første fem årene.

CEPI skal også arbeide med å utvikle systemer for rask produksjon av vaksiner til sykdommer som ikke er kjent i dag.

Solberg er fornøyd med at hovedkvarteret havner i Oslo.

– Det at vi får sekretariatet til Norge, er en blomst for oss. Vi har gode fagmiljøer, noe vi viste i forbindelse med ebolavaksinen, sier hun. 

Satsing på vaksiner mot epidemier

  •  Norge, Tyskland, Japan, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust har gått sammen om etableringen av Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.
  • Bidragsyterne stiller med til sammen 460 millioner dollar til etableringen av koalisjonen. Det tilsvarer omtrent 4 milliarder kroner.
  • Det anslås at det trengs i alt 1 milliard dollar for å finansiere koalisjonen de første fem årene.
  • CEPI skal i første omgang arbeide med vaksiner mot mers, lassafeber og nipahvirus. 

Publisert: 18.01.2017 20.55.46 Sist oppdatert: 18.01.2017 20.55.47