© 2016 Andreas Karlsson
- I Afrika arbeidet vi med bærekraftig design lenge før uttrykket ble oppfunnet. Vi har ikke luksussen av å hele tiden kunne kjøpe nytt, sier Ravi Naidoo, grunnleggeren av Design Indaba i Cape Towen, som er Ikeas samarbeidspartner i det afrikanska designprojektet. Foto: Andreas Karlsson

Ikea vil vise Afrikas kreative styrke

Tolv afrikanske formgivere utvikler en afrikansk kolleksjon for den svenske møbelgiganten Ikea. Prosjektet er et samarbeid med sørafrikanske Design Indaba. Afrikansk design får et springbrett ut i verden.

Av Görrel Espelund, Cape Town/Nairobi Sist oppdatert: 21.04.2017 08.24.11

– Det skjer en kreativ eksplosjon i flere afrikanske byer, og den er vi nysgjerrig på. Vi vil lære mer om designløsninger i megabyer som Lagos og Nairobi, og vi vil vise verden den kreative styrken som finnes på kontinentet.

Slik forklarer Ikeas designsjef Marcus Engman noen av tankene bak samarbeidet mellom Ikea og det store designnettverket Design Indaba.

Utvikler en afrikansk kolleksjon

Ordet ”indaba” er isiZulu og betyr ”møte”. Siden 1995 har Design Indaba lokket afrikanske formgivere fra hele kontinentet til en årlig konferanse. I år benyttet Ikea anledningen til å samle de tolv afrikanerne som var valgt ut til prosjektet. Sammen med kolleger fra Älmhult, der Ikea har sitt hovedkontor, er de nå i ferd med å utvikle prototyper til det som i 2019 skal lanseres som Ikeas første afrikanske kolleksjon. Til sammen dreier det seg om et førtitall produkter som vil bli solgt globalt.

– I en slik prosess ser man raskt at likhetene er større enn forskjellene. En stol er en stol, uansett hvor i verden en er. Men vi har hatt svært spennende diskusjoner om de emosjonelle verdiene bak design. Når vi i Sverige snakker om form er det ofte knyttet til funksjon og skjønnhet. Her i Afrika snakker man mye om de kulturelle verdiene, som gir gjenstanden en dypere mening, sier Marcus Engman.

Samarbeidet ble unnfanget i fjor. Marcus Engman og Design Indabas grunnlegger Ravi Naidoo satt i samme designjury for What Design Can Do på Refugee Challenge i Amsterdam – og bestemte seg etterpå for å prøve å gjøre mer sammen.

Ikea ville skaffe seg et bedre innsyn i designtrendene på det afrikanske kontientet. Ravi Naidoo og hans team i Sør-Afrika satte sammen en presentasjon og valgte ut noen erfarne og framtidsrettede formgivere. Ikea likte det de så, og dermed var det i gang.

 

En drøm går i oppfyllelse

En av de involverte afrikanerne er Renée Rossouw. For henne er Ikea-oppdraget ikke bare en profesjonell utfordring, men også en personlig drøm som er gått i oppfyllelse.

– Da jeg var liten drømte jeg meg bort i Ikea-kataloger som mamma ga meg. Hun var redaktør for et interiørmagasin, og hjemmet vårt var alltid vakkert. Jeg så virkelig Ikea som et ideal.

Renée Rossouw er utdannet arkitekt, og i prosjektet arbeider hun sammen med den sørafrikanske tekstilkunstneren Sindiso Khumalo.

– Vi har begge et dristig uttrykk både i form og farge. Det blir ikke mye gråtoner i våre tekstiler, de kommer snarere til å rope ”se på oss”.

En av de store fordelene med prosjektet er at man får jobbe sammen med andre, mener Renée Rossouw. Ellers sitter hun ofte alene i sitt atelier.

– Jeg har en følelse av at dette er det første riktig store samarbeidet for formgivere fra hele det afrikanske kontinentet. Ofte arbeider man med en partner utenfor Afrika, men jeg har savnet en interkontinental dialog, sier Renée Rossouw.

 

Bærekraftig design

Noen dager etter årets Design Indaba treffer Bistandsaktuelt Ravi Naidoo på hans kontor midt i Cape Town. Å sammenfatte hva ”afrikansk design” er for noe, synes han er vanskelig. Men det er visse særtrekk som går igjen.

– Her går ingenting til spille. Vi arbeidet med bærekraftig design lenge før begrepet fantes. Vi har ikke den luksus at vi hele tiden kan kjøpe nytt. Vi må ta det som finnes, gjøre det om og skape noe nytt, sier han.

Samarbeidet handler ikke bare om gjenstander, men også om å undersøke og forstå bedre hvordan folk lever. Det kommer til å tilføre prosjektet en annen dimensjon, påpeker Ravi Naidoo.

– I Afrika snur vi ikke ryggen mot gata, vi interagerer med våre omgivelser på en annen måte enn i Europa. Store deler av Afrika virker og lever som på en stor åpen scene, en veranda. Dette sosiale aspektet kommer også til å avspeile seg i våre møbler.

I tillegg til at minst én afrikansk formgiver vil stå bak hver gjenstand i kolleksjonen, blir det også vurdert å legge deler av produksjonen til Afrika, og at visse råvarer kan bli hentet herfra, forteller Ravi Naidoo.

– Samarbeidet med Ikea kan gi enorme ringvirkninger. Gjennom prosjektet kan vi gi verden en smak av afrikansk historie og kultur. Hver gjenstand vil bære med seg en liten del av kontinentet og dets hemmeligheter, sier Ravi Naidoo.

 

Reparere, ikke kaste

Studio Propolis, som eies og drives av Bethan Rayner og Naeem Biviji, er Kenyas bidrag til Ikea-prosjektet. I et industriområde like utenfor hovedstaden Nairobi ligger verkstedet deres, som best kan beskrives som et snekkeri.

– Alt vi tegner lager vi selv, fra hengsler til hus, sier Bethan Rayner og ler.

Hun og Naeem Biviji møttes på arkitekthøyskolen i Edinburgh. Hun er født i Storbritannia og han i Kenya. I dag er begge kenyanske statsborgere og har arbeidet i Nairobi i snart tolv år.

For Ikea skal Bethan og Naeem dels arbeide med å formgi møbler, dels med en ”førstehjelpspakke”, som det er planer om å utvikle. Ideen ble født i gruppediskusjoner i teamet. Tanken er at førstehjelpspakken skal inspirere forbrukeren til å reparere i stedet for å kaste. Reparasjonene skal være synlige og bli en del av møbelets karakter.

Naeem Biviji plukker fram noen metallbiter som er tenkt til førstehjelpspakken.

Det vakkert utformede metallet leder tankene til swahilikulturen langs kysten av Kenya.

– Vi har blikk for tradisjonene uten å føle oss bundet av dem. Vi vil lage moderne ting som overskrider kulturelle grenser og er relevante i hele verden, sier Naeem Biviji.

Den samme tankegangen ligger bak den krummede benken, som får avsenderadresse Kenya. Når flere personer sitter på benken bidrar formen til at de naturlig vender seg mot hverandre.

– Inspirasjonen kommer fra den kenyanske tradisjonen baraza, der eldre menn samles om kvelden for å prate og drikke kaffe eller te. Ofte sitter de i ring rundt et tre, sier Bethan Rayner.

 

Med utgangspunkt i tradisjonen

Tilbake i Sør-Afrika forteller tekstilkunstneren Laduma Ngxokolo hvordan også han tar utgangspunkt i den tradisjonelle kulturen og tilpasser den en moderne livsstil.

Laduma Ngxokolo er født i den østlige Kapp-provinsen og tilhører den nest største folkegruppen i Sør-Afrika, xhosa.

– Min mor lærte meg å strikke, noe som er veldig uvanlig i vår kultur. Da jeg senere studerte tekstildesign på universitetet ble strikking mitt spesialområde, sier Laduma Ngxokolo.

Alle unge xhosamenn deltar like før de fyller 20 år i en seremoni som markerer overgangen fra gutt til mann. Ritualet er omgitt av hemmeligheter og pågår i et par uker.

– Foreldrene til den unge mannen skal ifølge tradisjonen brenne guttens gamle klær og gi han nye som han kunne bruke som mann. Men jeg syntes klærne som fantes var altfor europeiskpregede, så det ville jeg endre på.

Laduma Ngxokolo begynte å studere xhosafolkets sedvaner og fant bilder av perlemønster fra 1800-tallet. Disse ligger nå til grunn for de mønstre og farger som har blitt hans signum.

– Det vi gjør sammen med Ikea kommer til å bli en del av det vanlige mennesker i Europa og Amerika har i sine hjem. Afrika er svært mangfoldig med mange ulike kulturer, og det håper jeg prosjektet vil gjenspeile. På en moderne måte.

 

 

© 2016 Andreas Karlsson
Tekstilkunstneren Laduma Ngxokolo lærte å strikke av sin mor. Foto: Andreas Karlsson
© 2016 Andreas Karlsson
Foto: Andreas Karlsson
© 2016 Andreas Karlsson
For Renée Rossouw er Ikea-oppdraget ikke bare en profesjonell utfordring, men også en personlig drøm som er gått i oppfyllelse. Foto: Andreas Karlsson
© 2016 Görrel Espelund
Studio Propolis, som eies og drives av Bethan Rayner og Naeem Biviji, er Kenyas bidrag til Ikea-prosjektet. Foto: Görrel Espelund

Teamet bak Ikeas afrikanske kolleksjon:

  • Christian Benimana, arkitekt, Rwanda
  • Naeem Biviji, studio Propolis, arkitekt og møbeldesigner, Kenya
  • Issa Diabaté, arkitekt, Elfenbenskysten
  • Mariam Hazem, Reform Studios, produktdesigner, Egypt
  • Selly Raby Kane, motedesigner, Senegal
  • Sindiso Khumalo, motedesigner, Sør-Afrika
  • Paula Nascimento, arkitekt, Angola
  • Laduma Ngxokolo, tekstildesigner, Sør-Afrika
  • Bethan Rayner, Studio Propolis, arkitekt og møbeldesigner, Kenya
  • Hend Riad, Reform Studios, produktdesigner, Egypt
  • Renée Rossouw, arkitekt og illustratør, Sør-Afrika
  • Bibi Seck, produktdesigner, Senegal
  • Ikea har også fire av sine egne designere med i gruppen:
  • Mikael Axelsson, Kevin Gouriou, Hanna Dalrot og Johanna Jelenik

Publisert: 21.04.2017 08.24.10 Sist oppdatert: 21.04.2017 08.24.11