Willoch spurte, prinsen svarte

HISTORIE-STAFETTEN: Høflighet og diplomati, kan ha ulike kulturelle uttrykk. Det fikk Jon Bech erfare i Saudi-Arabia, som sekretær for Stortingets utenrikskomité. For hva skjer når komitéleder Kåre Willoch stiller sine spørsmål?

Av Jon Dagfinnson Bech Sist oppdatert: 29.09.2017 13.03.36

I perioden 1988-90 var jeg sekretær i det som den gang var Stortingets utenriks- og konstitusjonskomite.

Under et besøk i Saudi-Arabia var det lagt opp til en samtale med den saudiske kronprins og mangeårige forsvarsminister Sultan bin Abdullaziz Al Saud. Utenrikskomiteens daværende leder Kåre Willoch (H) og resten av komiteen hadde av ambassaden fått forsikringer om at samtalen ikke var av protokollær art, men at substansielle spørsmål kunne tas opp.

Kronprins Sultan innledet med å forsikre om at forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia var utmerket. På Willochs spørsmål om forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, svarte kronprins Sultan at forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia var utmerket.

På spørsmål om situasjonen for menneskerettigheter i Saudi-Arabia tok kronprins Sultan en kopp te. Som svar på Willochs spørsmål om landets forhold til Sovjetunionen svarte kronprins Sultan at forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia var utmerket. Hva angikk spørsmålet om samarbeidet med de andre landene i Gulfen besvarte kronprins Sultan dette med å ta en telefon.

«I see», sa Willoch på sin sedvanlig elskverdige måte.

Og så var samtalen over. 

 

Historie-stafetten

Mer enn 50 år med norsk bistand rommer en rekke sterke, underholdende, minnerike, triste eller glade historier – ikke minst fra bistandsarbeidet «i felt».

Under vignetten "Historie-stafetten" vil vi samle historier med relevans for bistandshistorien. Ansatte og tidligere ansatte i utenrikstjenesten, internasjonale eller norske organisasjoner kan bidra. Historiene kan med fordel bli fortalt på en personlig måte. Legg gjerne ved bilder. Lengden på innleggene kan variere.

Bistandsaktuelt kan bidra med å skanne inn historiske bilder eller utarbeide tegninger. Bistandsaktuelt kan også bidra med en viss språkvask og redigering av tekstene. 

Lyst til å bidra? Kontakt Gunnar.Zachrisen@norad.no 

Publisert: 29.09.2017 13.03.35 Sist oppdatert: 29.09.2017 13.03.36