There is such a thing as a free lunch!

Rike og fattige, menn og kvinner, fra alle religioner – flere tusen hver dag – side om side mens lunsjen blir servert dem på sølvfat. Gratis! Er det mulig???

Av Nina Bull Jørgensen, i India (tekst og foto) Sist oppdatert: 15.12.2017 08.24.27

To dager før avreise blir Bistandsaktuelts reporter tilfeldig sittende ved siden av bergensk-indiske Balbir Singh, seniorrådgiver i Norad, ved lunsjbordet i direktoratets kantine.

– Skal du til Delhi?! Da du dra til Gurudwara Bangla Sahib. Der er lunsjen gratis.

– Seriøst? «There is no such thing ...»

– Dra dit, så får du se ...

 

Magen rumler

En søvnløs natt  – 12 timer i et trangt flysete – ankomst Indias hovedstad: 36 varmegrader, stekende sol, stikkende luft. Biler, mopeder og rickshawer konkurrerer om å tute høyest. Eksos, lyder, mennesker overalt.

– Welcome to India, ma’m, sier taxisjåføren, med sin fiolblå turban på hodet.

Et hotellrom med en myk seng frister. Men magen rumler. Formiddagsmat blir førsteprioritet.

– Excuse me, sir. Vet du om et sted som heter noe med «guru-vara-bang ...»

Snurrebarten og det halvlange skjegget til sjåføren skiller lag og gir plass til et stort, hvitt smil.

– Sikh-tempelet! Jeg er der hver morgen, spiser frokost og ber. Det er så vakkert der!

 

Foraktet kastesystemet

Som i «1001 natt»: En hvit bygning kronet med fem gullkupler speiles i vannskorpen. En liten dam. Svale bueganger. Lyden av sitar og meditative trommerytmer. Et jevnt innsig av mennesker.

Røde, gule, oransje sarier. T-skjorter og jeans. Flagrende kjortler. Dress og slips. Kvinner med sjal. Menn med turban. Eller bare et lite tørkle. Ingen kan være barhodet.

Alle må ta av seg skoene. Føtter og hender vaskes – før man går inn til det helligste.

– Tempelet ble bygget på 1600-tallet, til minne sikhismens åttende guru, Guru Harkishan Sahib. Han foraktet kastesystemet og klasseskillene i samfunnet, forteller Harpal Singh.

Singh er tempelguide, ved siden av å undervise i yoga og musikk. Nok en turban, et skjegg og et stort smil.

– Alle mennesker har samme rett til å leve. Kvinner burde respekteres på linje med menn, og ingen diskrimineres på grunn av religion.

 

Å tjene menneskeheten

Sikhenes hellige bok, Guru Granth Sahib, er en samling skrifter fra sikhismens grunnlegger Guru Nanak og andre etterfølgende guruer. Boka inneholder også læresetninger og visdomsord fra helgener i andre religioner, som Hinduismen og Islam. Men den sier ingenting om å «dyrke én religion» eller «opphøye én enkeltperson». Den viser heller hvordan du kan leve et godt liv i fred og harmoni med andre mennesker, forklarer guiden.

– Ingen kan se Gud, så hvordan kan vi da takke han og tjene han???

Singh svarer selv på sitt retoriske spørsmål.

– Vi tror at hvis du vil tjene Gud, må du tjene menneskeheten, det vil si menneskene.

– Så det er her konseptet «free lunch» kommer inn i bildet?

– Hovedkonseptet er likeverd og menneskelighet. Derfor serverer vi hver eneste dag et gratis måltid til mer enn 25 000 mennesker, svarer guiden.

I helgene kommer visstnok enda flere.

– De kommer fra enhver klasse, kaste, kultur, religion og rase. Ikke bare fattige. Multimillionærer kommer også hit «for the blessing» og for å spise side om side med andre.

Jeg blir invitert inn i et lokale på størrelse med en håndballbane, sammen med cirka fem hundre mennesker. Alle setter seg på gulvet, stramt på linje.

 

– Hjelper oss å overleve

En mann roper ut noe som kan likne en bordbønn, mens noen unge menn effektivt deler ut skjeer og «sølvfat», som raskt fylles opp med ris, linsesuppe, en vegetar-rett og den indiske lefsa, chapati.

– Denne maten hjelper oss å overleve, sier Goma (60) en liten, rynkete kvinne med rosa sjal. Hun er her sammen med sin yngste sønn, Rahul (29).

De bor i et slumområde i nærheten og kommer hit hver dag for å spise. Rahul jobber på en tøyfabrikk, tjener 7000 rupies i måneden. Det tilsvarer rundt tusen kroner, til å forsørge fem mennesker ...

Ved siden av sitter forretningsmannen Ramesh Kalra med kona Poonam og sønnen Aman.

– Vi er her for at Aman skal å få en velsignelse på bursdagen sin. Han fyller 21 år i dag.

Til daglig selger Ramesh vaskemaskindeler, mens kona er hjemmeværende. De er hinduer, men kommer likevel ofte hit til sikh-tempelet. De liker maten og stemningen.

 

Hundre tusen lefser

Etter en halv time ryddes rommet, før neste pulje slippes inn. Ritualet gjentas fra tidlig morgen til sen kveld. Det er mange munner å mette.

– Tusen kilo grønnsaker om dagen, 700 kilo ris og hundre tusen chapati, sier Harpal, og guider oss innom kjøkkenet.

Et tjuetalls kvinner baker lefser over en enorm stekeplate. Ti-femten andre skreller poteter. De store sorte grytene er det menn som rører i. Alle jobber frivillig.

Men hvordan har dere råd til all denne maten?

– Folk fra hele verden bidrar, og alle sikher gir 10 prosent av sin inntekt. Vi mangler aldri noe, forsikrer Harpal.

Og maten er god, mener 15 år gamle Ritik Kumar, som har kommet til tempelet med noen kompiser. Tre av dem er hinduer, to er muslimer.

– Vi var ute og hang i gatene her, bare for gøy. Så ble vi litt sultne og sa: «Let’s go and get a free lunch!»

Les mer

Sikh-helligdommen Gurudwara Bangla Sahib ligger sentralt i Indias hovedstad New Delhi.

Gurudwara Bangla Sahib ble bygget på 1500-tallet av Guru Nának, sikhismens grunnlegger. Han foraktet kastesystemet og klasseskillene i samfunnet og ønsket alle mennesker velkommen, uansett religion, etnisk tilhørighet eller sosial bakgrunn.

Hovedkonseptet er likeverd og menneskelighet. Derfor serverer vi hver eneste dag et gratis måltid til mer enn 25 000 mennesker

Harpal Singh, tempelguide
Harpal Singh, guide i sikh-tempelet Gurudwara Bangla Sahib.
Publisert: 15.12.2017 08.24.27 Sist oppdatert: 15.12.2017 08.24.27