Tidligere fotballspiller George Weah, her avbildet da han avla stemme tirsdag, er valgt til ny president i Liberia. Foto: Abbas Dulleh /NTB scanpix

Fotballspiller vinner valget i Liberia

Tidligere fotballstjerne George Weah har vunnet presidentvalget i Liberia, opplyser landets valgkommisjon. Han har ikke vist store administrative evner, og mange observatører frykter at han har bånd til landets tidligere president som er dømt for krigsforbrytelser.

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 29.12.2017 07.40.05

Weah (51) sikret seg 61,5 prosent av stemmene. Sittende visepresident Joseph Boakai (73) fikk 38,5 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonen da 98,1 prosent av stemmene var talt opp torsdag kveld.

Dermed er det Weah, som en tidligere internasjonalt kjent fotballspiller, som overtar presidentembetet etter Ellen Johnson Sirleaf (79), Afrikas første kvinnelige statsoverhode. Den formelle maktovertagelsen skjer sannsynligvis i midten av januar.

Som visepresidentkandidat har Weah valgt Jewel Howard-Taylor, kona til den tidligere krigsherren Charles Taylor og førstedame da han var president fra 1997 til 2003. Taylor sitter fengslet i Storbritannia for krigsforbrytelser begått i nabolandet Sierra Leone. Han har fortsatt en rekke støttespillere i Liberia.

 

Historisk

Valget er første gang på mer enn 70 år at Liberia, som ble grunnlagt av frigjorte amerikanske slaver, gjennomfører et valg der en demokratisk valgt regjering overlater makten til en annen. Den siste fredelige maktoverføringen fant sted i 1944, da president Edwin Barclay overlot makten til William Tubman.

Den første valgrunden i høst ble vunnet av Weah, som fikk 38 prosent av stemmene, mens Boakai fikk 29 prosent. Årets valg skulle egentlig holdes i november, men Liberias høyesterett utsatte det for å undersøke påstander om valgfusk. Den etablerte makteliten i Monrovia påstod at Johnson Sirleaf var innblandet i forsøk på valgfusk. Dette ble ikke bevist. Eliten mente at Johnson Sirleaf støttet Weah, fordi hun var fullstendig fraværende i valgkamp for partifellen Boakai.

Liberia har vært preget av flere runder med borgerkrig, samt ebolaepidemien som tok nærmere 5.000 liv i 2014–2016. Å få fart på økonomien, skape arbeidsplasser og bekjempe korrupsjon var høyt på agendaen til både Weah og Boakai under valgkampanjen.

Alle kandidatene har drevet valgkamp med storstilt utdeling av ris og penger til folk i avgjørende valgdistrikter. Og Weah skal ha store pengereserver å trekke på.

 

Født fattig

Weah ble født i en slum i hovedstaden Monrovia og jobbet på sentralbord ved det nasjonale teleselskapet før han ble verdenskjent fotballstjerne. Han har spilt for AS Monaco, Paris Saint-Germain og FC Chelsea, og ble kåret til årets spiller av FIFA i 1995.

I hjemlandet blir han ofte beskrevet som et idol og er høyt ansett for sin jordnære holdning. Weah tapte valget mot Sirleaf i 2005, men ble valgt som senator, samtidig som han skaffet seg litt mer utdannelse. Nå skal han altså overta stafettpinnen, med stor støtte fra landets unge befolkning.

Liberia går vanskelige tider i møte. Landets utdanningssystem er elendig, og helsesektoren strever med å komme i gang etter ebola-krisen. Johnson Sirleaf har fått mye kritikk i Liberia for at det fortsatt er mye korrupsjon i landet og at problemer står fortsatt i kø. Nå overlater hun makten til en mann som har vist liten evne til politisk nytenkning, sier flere kilder til Bistandsaktuelt.

Bøker og kvinnemakt

Høsten 2017 går Liberias president og Nobelprisvinneren Ellen Johnson Serlief av med pensjon. Hun vil fortsatt kjempe kvinnenes sak.

Publisert: 29.12.2017 07.34.50 Sist oppdatert: 29.12.2017 07.40.05