Pårørende til forsvunnede i Kashmir.
Medlemmer av pårørendeorganisasjonen APDP, Association of Parents of Disappeared People, demonstrerer under den internasjonale FN-dagen for menneskerettigheter 10. desember. Foto: Farooq Khan / EPA / NTB scanpix

Flere tusen sporløst forsvunnet i Kashmir

Flere tusen mennesker er forsvunnet i indisk-administrert Kashmir i løpet av de siste 27 årene med konflikt, ifølge menneskerettsorganisasjoner. De fleste forsvinningene er ikke engang registrert ved lokale politistasjoner.

Av Javaid Naikoo, i Kashmir Sist oppdatert: 19.12.2017 11.45.05

I hovedstaden Srinagar samles familier til de savnede hver måned som en stille protest, og for å minnes sine kjære.

De fleste av disse familiene har gitt opp håpet om å se sine slektninger igjen. De har i årevis forsøkt å sanke informasjon om hvor de er blitt av, uten hell.

På FNs internasjonale menneskerettighetsdag 10. desember var folk møtt opp i et ekstra stort antall. Lokale organisasjoner hadde oppfordret folk til å ta del i en protestmarsj til det lokale FN-kontoret. Lokale myndigheter i Srinagar svarte med å stenge av deler av byen. 

 

8000 forsvunnet

Mer enn 8000 personer er blitt "forsvunnet" av indiske styrker siden 1989, opplyser Parvez Imroz, kjent menneskerettsaktivist og leder i organisasjonen Jammu and Kashmir Coalition of Civil Society (JKCCS).

Organisasjonen prøver å kartlegge omfanget av forsvinninger. 

– Det er så mange som 7000 navnløse og umerkede graver og massegraver i områdene Baramulla, Kupwara, Poonch og Rajouri i Jammu and Kashmir, sier Imroz.

 

Familienes protest

Pårørende til mennesker som er "forsvunnet" har oppsøkt både politistasjoner og kirkegårder, men har ikke klart å finne opplysninger om hvor de savnede er blitt av.

Den statlige menneskerettskommisjonen, SHRC, forlangte at lokale myndigheter ga en forklaring etter at myndighetene i en offentlig rapport i 2012 erkjente at det var 2080 umerkede graver i grenseområdene Poonch og Rajouri. Sivilsamfunnsalliansen JKCCS hevder på sin side at antallet umerkede graver i disse områdene er omlag dobbelt så høyt.

 

Alternativ rapport

Sønnen til 60 år gamle Parveena Ahangar forsvant i 1990. Ahangar har samlet familiene til folk som er blitt "forsvunnet" i organisasjonen APDP, Association of Parents of Disappeared People.

JKCCS og foreldreorganisasjonen APDP la nylig fram en alternativ rapport til den offisielle indiske rapporten om situasjonen for menneskerettighetene i landet. Organisasjonene ønsker at sakene om forsvinningene blir tatt opp av FNs spesialetterforskere.

De to organisasjonene har gjentatte ganger tatt spørsmålet opp til debatt ved universitetene i Oxford og Cambridge. I 2008 fikk de også saken opp for EU-parlamentet, som vedtok en resolusjon om massegraver og sikkerheten for menneskerettsaktivister i indisk-administrert Kashmir.

 

Vil ha granskning

Den statlige menneskerettskommisjonen krevde 3. november at lokale myndigheter innen seks måneder legger fram en omfattende rapport om de 2080 umerkede gravene i Poonch og Rajouri-områdene. Lokalmyndighetene må gjennomføre grundige rettsmedisinske undersøkelser, inkludert DNA-tester, av alle gravene i løpet av seks måneder, krever kommisjonen.

Det siste pålegget er i tråd med menneskerettskommisjonen kjennelse fra 2011. Da undersøkte kommisjonen 38 kirkegårder, og fant 2730 uidentifiserte graver. Av dem er 574 senere identifiserte som lokale personer fra Jammu og Kashmir, til tross for at de var begravet som "utenlandske militante".

Det viktigste kravet fra slektninger av mennesker som er blitt forsvunnet er at det blir nedsatt en offisiell granskingskommisjon som skal etterforske alle tvungne forsvinninger siden 1989. Målet er at sannheten endelig skal komme på bordet.

Les mer: 

 

 

Kashmir-konflikten

India og Pakistan har siden selvstendigheten i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.

India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel elleve millioner mennesker i regionen.

Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47 000 mennesker livet, mens nærmere 10 000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp. 

India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske terrorister har fått skylden for.

De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje «Line of Control» (LOC).

I den ustabile situasjonen har India innført egne unntakslover der militære styrker kan bruke vold, arrestere folk, ødelegge hus og skyte for å skape ro og orden.

India har ikke signert FNs konvensjon mot tortur og umenneskelig behandling. Landet har heller ikke ratifisert den internasjonale konvensjonen for å beskytte personer mot tvangsforsvinninger.

Kilder: NTB arkiv og Raftostiftelsen

Publisert: 19.12.2017 11.45.04 Sist oppdatert: 19.12.2017 11.45.05