Laerdal Global Health har utviklet en liten silikonkopp som brukes til å gi brystmelk til nyfødte som ikke lar seg mate rett fra brystet. Den er spesielt utviklet for å brukes i fattige land og områder. Koppen har nå fått utmerkelsen DOGA-merket. Foto: DOGA

Design-hyllest til to norske bistandsinnovasjoner

Det norske firmaet EpiGuard har utviklet en trygg og effektiv måte å frakte smittefarlige personer på. Laerdal Global Health har laget en kopp som hjelper nyfødte i utviklingsland med å få i seg morsmelk. Begge firmaene har fått utmerkelsen DOGA-merket 2017.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 16.11.2017 08.06.57

 Stavanger-bedriften Laerdal Global Health har fått DOGA-merket for sitt produkt, «Nifty Feeding Cup». Dette er en gjenbrukbar silikonkopp utviklet for å gi brystmelk til nyfødte som ikke lar seg mate rett fra brystet.

Koppen er enkel å bruke, lett å rengjøre og gir babyen kontroll over mengde og hastighet under mating. Koppen koster bare én dollar, og er spesielt utviklet med tanke på bruk i fattige land.

 

Liten, men god

Juryen er svært imponert over silikonkoppen til Laerdal Global Health:  

«Laerdal Global Health demonstrerer nok en gang sin evne til å bruke design til å løse problemer som krever strenge rammer med tanke på økonomi og bruksområde. Her har man sett at den egentlige målgruppen ikke er en helseorganisasjon eller en sykepleier, men de mest sårbare iblant oss: nyfødte barn, og laget produktet etter deres premisser,» står det i jurykjennelsen. 

Laerdal Global Health kan også vinne den gjeveste prisen, Hedersmerket, for fødselssimulatoren «MamaBirthie». Det er et produkt som brukes til å trene opp helsepersonell på fødestuer.  

 

Mindre skummelt for pasienten

Epiguard sitt produkt EpiShuttle ble utviklet i kjølvannet av den store ebolakrisen i Sierra Leone i 2014. En av de norske legene ble dengang smittet og måtte sendes hjem til Norge for behandling.

Et legeteam ved Oslo universitetssykehus fikk på bakgrunn av denne hendelsen en idé om å lage et sikkert og effektivt transportmiddel som skulle sikre omgivelsene mot overføring av smitte samtidig som det tillot medisinsk behandling. 

Juryen berømmer EpiShuttle som en nyvinning innen smittebekjemping:  

«Produktet har lav kostnad siden det kan dekontamineres etter bruk og gjenbrukes, noe som er et stort fremskritt fra dagens engangsløsninger som må kastes etter bruk. Opplevelsen til pasienten blir mindre skremmende siden det er så stor mulighet for utsyn og kommunikasjon. At designen også er tiltalende, støtter opplevelsen av at dette har vært en helstøpt prosess der alle har dratt i samme retning for å skape et produkt som skal svare på svært strenge kriterier,» står det i jurykjennelsen.  

DOGA-merket er en årlig utmerkelse som deles ut av stiftelsen Design og arkitektur i Norge (DOGA) til «norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.» Det var nærmere 300 bedrifter som søkte om å få DOGA-merket i år.  

  

 

Publisert: 16.11.2017 08.06.56 Sist oppdatert: 16.11.2017 08.06.57