Syria står overfor den største voldsbølgen siden kampene i Aleppo i desember, sier Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Bildet viser et sykehus som ble rammet av et angrep tidligere i år. Foto: OMAR HAJ KADOUR

Ti sykehus rammet under harde kamper

Hundrevis av sivile er drept i Syria, og hundretusenvis av mennesker mangler tilgang på helsehjelp etter at flere sykehus skal være rammet av militære angrep.

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 06.10.2017 07.46.58

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) uttalte torsdag at Syria står overfor den verste voldsbølgen siden desember, da regjeringsstyrker og opprørere kjempet om Øst-Aleppo.

– Vi har sett en bekymringsfull økning av militære operasjoner, som samtidig har ført til et høyt antall sivile dødsfall, sa lederen av komiteens delegasjon i Syria, Marianne Gasser.

 

Skader på sykehus

Ifølge ICRC rapporteres det nå om hundrevis av sivile dødsfall, samt flere ødelagte skoler og sykehus. I løpet av en ti-dagersperiode skal ti sykehus ha blitt rammet av militære angrep, og hundretusener av mennesker mangler tilgang på helsehjelp.

– Sykehus skal aldri være mål for militære angrep, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Han møtte selv folk som har flyktet fra Deir ez Zour og Raqqa for to uker siden.

– Fortsatt er over halvparten av Syrias innbyggere på flukt i sitt eget land, og hver dag er det stadig nye som må flykte fra kampene, sier generalsekretæren.

Volden mellom regjeringsstyrker og rivaliserende opprørsgrupper i sentrale, nordlige og østlige Syria har blitt mer intens den siste uken, og noen leirer i den nordlige provinsen tar nå daglig imot over 1000 sivile som flykter fra kampene.

 

Frykt for å bli bombet

Leger Uten Grenser melder om sykehus som må stenge etter at de er rammet av bomber og granater.

– Frykt for å bli bombet fører til at sykehus enten stenger eller må redusere sitt livreddende arbeid. Dette berører alle: de syke, de skadde, gravide kvinner – kort sagt: alle som trenger helsehjelp, sier Karine Nordstrand, lege og president i Leger Uten Grenser. 

Midt under en intensiv bombekampanje i det nordvestlige Syria (for det meste i Idlib-provinsen og nord for Hama-provinsen) har flere sykehus måttet stenge. Enten fordi de er blitt bombet eller av frykt for å bli bombet. Dette fører nå til at mange pasienter har få eller ingen muligheter til å få livsnødvendig helsehjelp, i en situasjon der de trenger det mest,  ifølge organisasjonen.

– Ifølge internasjonal humanitær lov, reglene for krig, skal mennesker som trenger medisinsk hjelp, uavhengig om de er soldater eller sivile, få tilgang til slik hjelp. Sykehusene eller klinikkene som behandler dem kan ikke bli utsatt for angrep. Krigende parter, og deres politiske og finansielle samarbeidspartnere, må stå ved alle de forpliktelsene de har inngått i FNs generalforsamling og sikkerhetsråd, forklarer Nordstrand.

Publisert: 06.10.2017 07.46.58 Sist oppdatert: 06.10.2017 07.46.58

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.