Sør-Afrika trekker seg fra Den internasjonale straffedomstolen ICC. President Jacob Zuma (bildet) ble sterkt kritisert da Sør-Afrika i fjor tillot Sudans president Omar al-Bashir å besøke landet, til tross for at Bashir er etterlyst av ICC.
Sør-Afrikas president Jacob Zuma (bildet) ble kraftig kritisert da landet i fjor tillot besøk av Sudans president Omar al-Bashir, til tross for at Bashir er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen ICC. Sør-Afrika trekker seg nå fra ICC. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpix

Sør-Afrika og Burundi trekker seg fra ICC

Sør-Afrika og Burundi trekker seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har kommet med krass kritikk mot de to landene. Domstolen har blitt kritisert for å bare etterforske afrikanere.

Av NTB Sist oppdatert: 21.10.2016 10.37.33

Sør-Afrika kom på kant med domstolen i fjor, da Sudans president Omar al-Bashir besøkte landet for å delta på et møte i Den afrikanske unionen (AU).

ICC har ettersøkt Bashir, som er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur, og land som har sluttet seg til domstolen er derfor forpliktet til å pågripe ham. Dette unnlot Sør-Afrika å gjøre.

Kritikken som fulgte ble ikke godt mottatt i Sør-Afrika, som hevder ICC bare er ute etter afrikanske ledere.

Ifølge sørafrikanske medier orienterte landet torsdag FN om sin beslutning om å forlate ICC, men det er uklart om den bygger på et vedtak i landets nasjonalforsamling.

Burundi forlot ICC onsdag

Nasjonalforsamlingen i det sentralafrikanske landet Burundi vedtok onsdag å forlate domstolen.

– ICC er kun et politisk redskap som blir brukt av stormakter for å fjerne dem de ønsker å bli kvitt på det afrikanske kontinentet, sa en av de folkevalgte, Gabriel Ntisezerana, i en kommentar til vedtaket.

Burundis beslutning kom etter lengre tids bitter strid med omverdenen, som anklager landets myndigheter for omfattende brudd på menneskerettighetene.

Anklager fra FN-granskere

En gruppe FN-granskere slo nylig fast at det finner sted grove brudd på menneskerettighetene i Burundi, «primært av folk tilknyttet myndighetene».

FN-rapporten konkluderte videre med at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten og advarer mot faren for folkemord.

Burundis svart på kritikken var å bryte alt samarbeid med FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

124 land har ratifisert Romatraktaten

ICC rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Domstolen ble etablert i 2002 og 124 land har ratifisert Romatraktaten og er dermed medlem av domstolen. Ytterligere 31 land har undertegnet, men ikke ratifisert traktaten.

ICC har lenge blitt kritisert for å være et verktøy for vestlige land. AU har påpekt at nesten alle saker som etterforskes av domstolen retter seg mot afrikanere og har truet med å oppfordre sine 34 medlemsland til å forlate ICC.

Den internasjonale straffedomstolen ICC

- ICC ble etablert i 2002 og er verdens første permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

- 124 land er medlemmer, men ikke land som USA, Russland og Kina.

- Domstolen er også blitt kritisert for å være et verktøy for vestlige land.

- Den afrikanske union (AU) har påpekt at nesten alle saker som etterforskes, retter seg mot afrikanske ledere, og har truet med å be sine 34 medlemsland om å forlate ICC.

(NTB)

Publisert: 21.10.2016 10.37.33 Sist oppdatert: 21.10.2016 10.37.33