Miljøpoliti aksjonerer mot et område i delstaten Pará i mai 2015. Nå er en poltimann drept under en tilsvarende aksjon i en naturpark i det samme området. Foto: Gunnar Zachrisen, Bistandsaktuelt

Miljøpolitiet ble angrepet, én drept

En brasiliansk politimann ble fredag drept under en aksjon mot illegal tømmerhogst i Amazonas. Drapsmennene lå i bakhold og ventet.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 20.06.2016 10.35.29

Drapet skjedde i samme område som Bistandsaktuelt besøkte under en tilsvarende politiaksjon i mai i fjor.

Delstaten Pará har lenge vært base for den verste avskogingen i det enorme Amazonas. Kriminelle grupper er aktive innen både illegal tømmerhogst og ulovlige gruver.

Av samme grunn har den lille gullgraver- og tømmerhoggerbyen Novo Progresso, midt inne i Pará, vært en hovedbase for miljøpolitiet Ibamas aksjoner.

Det var herifra miljøpolitiet, med støtte fra regionalt politi, rykket ut til et område med illegal hogst i naturparken Jamanxim like i nærheten. De hadde akkurat aksjonert og ødelagt en ulovlig tømmerhoggerleir da de ble angrepet, opplyser avisen O Estado de Sao Paulo.

Gjorde beslag

Ingen personer ble påtruffet i leiren, der miljøpolitiet beslagla en traktor, en lastebil og flere motorsager. Gjerningsmennene ventet i et bakhold ved en grusvei et stykke unna. Politimannen João Luiz ble skutt i nakken og skulderen, og døde 40 minutter senere.

Politiet har foreløpig ikke pågrepet gjerningsmennene.

– Målet med drapet var å stanse Ibamas lovlige aksjoner. Vi beklager dypt dødsfallet til politisersjant João Luiz. Dette mordet vil bare føre til at vi går enda sterkere inn mot de i denne delstaten som tjener på ødeleggelsen av landets miljøarv, sier Ibama-direktør Luciano Evaristo i en pressemelding.

Norskstøttet

Norsk bistand via Amazonas-fondet har i flere år gitt støtte til teknologien som miljøpolitiet benytter seg av i aksjonene. Miljøpolitiet benytter satellittdata fra det brasilianske romforskningsinstituttet INPE, som har vært støttet av Amazonas-fondet.

– Ibama er den aller viktigste enkeltaktør i Brasils kamp mot avskoging. Deres folk er heltene i denne historien, sa Brasils visemiljøminister Fransisco Gaetani da Bistandsaktuelt intervjuet ham i fjor.

Gaetani roste den norske støtten og understreket at miljøpolitiet aksjoner både reduserer avskogingen og skaper frykt hos de som står bak miljøkriminalitet i regnskogen.

Pågrep storskurk

De siste årene har miljøpolitiet kunnet vise til stadig bedre resultater. I februar i fjor pågrep miljøpolitiet i samarbeid med føderalt politi en lokal forretningsmann som hadde tjent enorme summer på salg av regnskogstømmer.

Det viste seg at forretningsmannen, som hadde tjent penger på å utvikle avskogede kvegfarmer og salg av illegalt tømmer, ledet et av de største kriminelle nettverkene bak avskoging i Amazonas.

Pågripelsen skjedde i byen gruve- og tømmerhoggerbyen Novo Progresso, der forretningsmannen blant annet eide et stort supermarked. Miljøpolitiet har jevnlig opplevd at lokalbefolkningen i området har aksjonert og protestert mot deres aksjoner. Aksjonene har hatt form av veiblokader og okkupasjon av miljøpolitiets kontor og landingsplass for helikoptere. 

Politisersjant João Luiz ble skutt og drept av tømmerhogst-mafiaen under politiaksjonen sist fredag.
Det var politisersjant João Luiz (44) som ble skutt og drept under miljøpoliti-aksjonen. Foto: Policía Militar
Publisert: 20.06.2016 10.35.28 Sist oppdatert: 20.06.2016 10.35.29