Ormen trenger inn i menneskekroppen der den kan vokse seg opp til én meter lang. Senere graver den seg ut gjennom huden for å legge egg. Prosessen tar flere uker og er svært smertefull. Foto: Olivier Asselin / NTB-scanpix / AP Photo

Ormekrigen går mot seier

Den sniker seg inn med drikkevannet og vokser seg meterlang i kroppen din. Guineaormen har ålt seg gjennom millioner av menneskekropper, men nå kan ormen snart være utryddet. Tidligere president Jimmy Carter og en norsk lege kan ta noe av æren.

Av Dana Wanounou Sist oppdatert: 07.11.2016 07.42.41

 Den minner litt om kokt spagetti. På 1980-tallet hadde millioner av mennesker den lange, seige guineaormen krypende under huden.

Siden den gang har det skjedd en medisinsk ormerevolusjon. Hittil i år er det rapportert 17 tilfeller verden over. Det er det laveste tallet noensinne.

Invalidiserte hele landsbyer

Guineaorm har vært et enormt problem i store deler av verden hvor man ikke har hatt tilgang på rent drikkevann. På midten av 1980-tallet rammet sykdommen 3,5 millioner mennesker i året, i 20 land i Afrika og Asia. Verdensbanken anslo den gang et årlig produksjonstap på én milliard dollar på grunn av ormen og den utmattende effekten den har på sine ofre.  

Den norske legen Anders Seim ved organisasjonen Health and Development International har vært sentral i bekjempelsen av guineaorm. Han har jobbet tett med norske og internasjonale aktører for å ta knekken på marken, som har sendt hele landsbyer ut i arbeidsledighet.

I flere afrikanske land har han sett problemene ormen har skapt.

– En gang besøkte jeg en landsby i Ghana. Der hadde 75 prosent av befolkningen vært «ute av drift» i flere måneder. En kan bare tenke seg de økonomiske konsekvensene når tre av fire ikke er i stand til å arbeide under planting og innhøsting, sier Seim.

Han forteller at en gutt i landsbyen hadde vært syk i nesten ett år, mens den ene meterlange guineaormen etter den andre banet seg vei ut gjennom huden hans. En centimeter eller to hver dag. For offeret betydde det kontinuerlige smerter, hevelser og infeksjon.

Sugerørsrevolusjon

I 1986 tok Verdens helseorganisasjon (WHO) affære. Ambisjonene var skyhøye: guineaormen skulle utryddes. Inntil da var det kun kopper man har klart å gjøre det med.

Det er mulig, bedyret ekspertene. De viste til at parasitten har et begrenset geografisk nedslagsfelt og overføringen av parasitten er sesongbasert. Parasitten er heller ikke luftbåren, som for eksempel mygg, men befinner seg i stillestående vann.

– Tiltakene for å få kontroll på smittekjeden var enkle og billige. Ved å få folk til å drikke filtrert vann sørget man for at de ikke fikk i seg parasitten, og man brøt smittekjeden, forteller Seim.

Seim var med på å løse problemet. Den norske legen leverte ni millioner sugerør med filter til et krigsherjet Sudan.

Fransk idé

– Sugerørsfiltrene ble først foreslått av en franskmann som jobbet sammen med representanter for helsemyndighetene i Mauretania. forteller Seim.

– En dag sto de og så utover en oase. På den andre siden av vannet oppdaget de en mann som kuttet ned rørlignende siv med en kniv. Mannen brukte sivet som sugerør for å drikke vann fra oasen. Den ene sa til den andre, «Tenk om vi kunne sette filtertøy fast i enden på en slik!» sier Seim.

Ideen ble satt ut i livet og Seim gikk i gang med å distribuere sugerør til det sørlige Sudan. Han forsto at sugerørene var en suksess da han fikk høre at folk stappet gress i dem når det gikk hull på filtertøyet.

– Der og da bestemte jeg meg for at vi måtte skaffe sugerør til hele befolkningen, på begge sider av borgerkrigen. To år senere var de på plass, takket være et fantastisk spleiselag mellom Norsk Hydro, norsk UD, Kirkens Nødhjelp og Carter-senteret i USA, forteller Seim.

– Guineaormen skal dø før meg

Arbeidet ville kanskje ikke nådd de samme resultatene, hadde det ikke vært politisk vilje til å gå til krig mot ormen.

USAs tidligere president Jimmy Carter avsluttet i 1981 sin presidentperiode og drev nå menneskerettsorganisasjonen Carter-senteret. I 1986 meldte han seg på i kampen mot guineaorm.

Carter-senteret har siden spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å bekjempe ormen, og organisasjonen har ledet den internasjonale utryddelseskampanjen.

– Sykdommen ble ignorert og til og med foraktet av beslutningstakere i hele verden. Det at en tidligere amerikansk president ga sykdommen oppmerksomhet, krevde at også andre gjorde det. Uten han ville vi ikke ha kommet så langt som vi har gjort, sier Dr. Donald R. Hopkins ved Carter-senteret til Bistandsaktuelt.

Han er spesialrådgiver for utrydding av guineaorm. Sammen med president Carter og Anders Seim er han blant veteranene i ormekrigen.

I fjor kunngjorde Carter at han har fått kreft. Den 92 år gamle ekspresidenten er likevel innstilt på å kjempe til det siste – mot guineaormen.

– Jeg vil at den siste guineaormen skal dø før meg, sa han da han fortalte om sin egen sykdom.

Siste skanse

Hittil i år er det rapportert 17 tilfeller av guineaorm hos mennesker: ti av dem i Tsjad, fire i Sør-Sudan og tre i Etiopia. Likevel er både Seim og Hopkins bare «forsiktige optimister».

– Vi vet ikke om vi har klart å utrydde guineaorm før vi er nede i null tilfeller, advarer Hopkins.

Det tar ett år fra man får i seg parasitten, til man ser symptomene når ormen graver seg ut av huden. WHO krever også at det ikke skal ha vært noen rapporterte tilfeller på tre år før man kan erklære et land fritt for guineaorm.

Hunder infisert

Den siste tiden har det også blitt rapportert om tilfeller der hunder har blitt infisert. For å være sikre på at ormen er utryddet må man også få dette fenomenet under kontroll. Usikre prognoser gir Hopkins blandede følelser.

– På den ene siden er jeg glad for at vi sparer så mange for lidelsene denne sykdommen fører med seg. Samtidig er jeg livredd fordi jeg vet at én eneste infisert person kan forurense vannforsyningene til en hel landsby, sier Hopkins.

Også Seim er forsiktig med å ta gledene på forskudd.

– Vi får stå på til jobben er gjort. Først da er det på sin plass med et jubelrop, en hoppende glad dans rundt på kontoret for seg selv, et stort, langvarig smil og en hyggelig feiring, sier Seim.  

 

Les mer om globale helseframskritt:

Ti framskritt i global helse

Poliosuksess

Naturmedisin virker mot malaria

Jeg vil at den siste guineaormen skal dø før meg.

Jimmy Carter (92)

Guineaorm

Guineaorm er en parasittisk art av rundormene, og lever på hoppekrepsen som finnes i ferskvann. Mennesker får i seg parasitten ved å drikke vannet.

Ormen trenger inn i menneskers tarm. Der kan den vokse seg opp til én meter lang.

Den voksne ormen vil ut av kroppen for å legge egg, og graver seg ut gjennom huden. Prosessen tar flere uker og blir beskrevet som svært smertefull og invalidiserende.

Mennesker som har blitt infisert forteller om en brennende svie og en sterk trang til å lindre smertene i vann. Slik «manipulerer» ormen verten til å frakte den tilbake til drikkevannet igjen. Der stikker den bakenden ut og avgir store mengder med egg – som gjør seg klare til å innta nye kropper.

Kampen mot ormen er vunnet med enkle og billige midler. Ved å drikke vann gjennom et sugerør med filterinnsats unngår folk å svelge parasitten. Foto: Vanessa Vick / NTB-scanpix / The New York Times Foto: Vanessa Vick
Anders Seim
Den norske legen Anders Seim har vært sentral i bekjempelsen av guineaorm. Foto: Privat
Jimmy Carter
USAs president Jimmy Carter gikk av i 1981. I årene etter har han brukt mye tid og krefter på Carter-senterets arbeid for å utrydde guineaorm. Foto: The Carter Center
Publisert: 07.11.2016 07.42.40 Sist oppdatert: 07.11.2016 07.42.41

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.