President Zumas privatbolig i hjemlandsbyen Nkandla har et svømmebasseng som ble bokført som brannvernsanlegg. Foto: NTB Scanpix

Kvinnen som avslørte Zuma, og vant

Ombudskvinnen Thuli Madonsela utfordret Sør-Afrikas mektige president og vant. Jacob Zuma er dømt til å betale tilbake de statlige midlene han brukte på å pusse opp sin privatbolig.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 31.03.2016 15.59.13

Zuma «unnlot å opprettholde, forsvare og respektere grunnloven», heter det i kjennelsen fra Grunnlovsdomstolen som dommer Mogoeng Mogoeng leste opp torsdag.

Madonsela, som har tittelen Offentlig beskytter, var den som først gransket Zumas bruk av offentlige penger til å pusse opp landby-hjemmet sitt i KwaZulu/Natal-provinsen. For to år siden kom hun med rapporten "Secure in Comfort". Hun er selv utpekt av presidenten, men fungerer som et uavhengig ombud som skal arbeide mot korrupsjon og forsvare grunnloven.

Grunnlovsdommer Mogoeng sa torsdag at Madonsela var en "grunnlovsgave til Sør-Afrika", og at hun var i sin fulle rett til å granske presidenten og kreve at han betalte tilbake pengene som var brukt på den private boligen.

Store utgifter

Det er anslått at totalbeløpet på oppgradering av privatboligen, blant annet med svømmebasseng og amfiteater, inngjerding for storfe og en hønsegård, beløp seg til 216 millioner rand i 2014, om lag 200 millioner kroner. Zuma brukte delvis egne midler på oppussingen, men 133 millioner kroner av beløpet anslås å ha vært statlige midler.

Størrelsen på de statlige midlene som ble benyttet skal fastsettes innen 60 dager, heter det videre i kjennelsen. Retten gir deretter Zuma 45 dager på seg til å betale tilbake pengene.

Etter at hun kritiserte Zuma ble Madonsela utsatt for omfattende bakvaskelseskampanjer og angrep fra regjeringspartiet. Hun ble til og med anklaget for å ha forbindelser til utenlandske etterretningsorganisasjoner. Zuma har forsøkt å avsette henne, og ANC-flertallet valgte å legge hennes rapport tilside..

Riksrett

Zuma sier han konstaterer og respekterer kjennelsen, og at han skal fatte riktig beslutning.

– Presidenten skal tenke gjennom dommen og dens påvirkning på stat og regjering, og skal i samtaler med berørte statlige institusjoner fatte en riktig beslutning, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Opposisjonen varslet umiddelbart etter domsavsigelsen at den kommer til å arbeide for å stille Zuma for riksrett.

– President Jacob Zumas handlinger utgjør alvorlige brudd på grunnloven og danner grunnlag for riksrett, heter det i en uttalelse fra det største opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA).

Zuma fikk i forkant av domsavsigelsen støtte fra sitt eget parti African National Congress (ANC). I en uttalelse torsdag opplyser partiet at det respekterer kjennelsen og at det skal sette seg inn i detaljene.

Ifølge AP er det imidlertid små sjanser for at opposisjonen skulle klare å få gjennomslag for sitt krav om å stille Zuma for riksrett. Byrået peker på at ANC-lederen har utstrakt støtte blant medlemmene i nasjonalforsamlingen.

Flere skandaler

I 2014 konkluderte en uavhengig gransking med at Zuma urettmessig hadde beriket seg via bruk av statlige midler til å pusse opp privatboligen. Først i februar i år godtok han å ta deler av regningen selv. Nå må han vente i opptil to måneder for å få vite hvor mye av den resterende regningen han må betale tilbake til statskassen.

Zuma har vært involvert i flere skandaler, blant dem en sak som knyttes til de tre indiske brødrene Ajay, Atul og Rajesh Gupta, som kom til Sør-Afrika på 1990-tallet der de har bygget opp et stort forretningsimperium. Gupta-familien har knyttet tette bånd til ANC og Zuma. Den siste tiden har flere politikere og ministre stått fram og sagt at Gupta-familien har tilbudt dem regjeringsposter i bytte mot forretningsfortrinn.

Thuli Madonsela takket vanlige sørafrikanere for den støtten de har vist henne og hennes stab etter at de avslørte presidentens misbruk av offentlige midler. Foto: NTB Scanpix
Publisert: 31.03.2016 15.34.48 Sist oppdatert: 31.03.2016 15.59.13

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.