Sissel Overvoll behandler en mann som har blitt skadd under krigshandlingene i Jemen. I Jemen er hijab en standardisert del av uniformen for alle kvinnelige ansatte i Leger uten grenser.

Norsk sykepleier jobber mens bombene faller i Jemen

Ett av sykehusene Sissel Overvoll driver i Jemen har blitt bombet: – Vi hører stadig luftangrep og får pasienter som er skadet av bombing hver dag, forteller sykepleieren.

Av Øystein Windstad Sist oppdatert: 12.05.2016 09.01.51

Krigen i Jemen blir ofte kalt den glemte krigen, fordi den har fått lite oppmerksomhet. Kampene har rast i ett år og tusener av sivile er drept. Også de som jobber med å redde liv er i fare. Sykehus og ambulanser som jobber for Leger uten grenser har blitt bombet fire ganger på under tre måneder.

– Alle vi som jobber her er klar over at det er en risiko og at det ikke er noen garantier. Men for meg er det verdt å være her å hjelpe, sier Overvoll på en sprakete telefonlinje fra Saada nord i Jemen.

Bistandsaktuelt snakket med henne i april, da bombingen kom farlig nær henne og kollegaene på Leger uten grensers ulike sykehus.

Seks drept

Den norske sykepleieren er med å administrere og støtte Shiara sykehus i Saada-provinsen. Den 10. januar ble dette sykehuset bombet av fly fra den Saudi-ledede koalisjonen. Seks mennesker døde og  minst syv ble skadet. Flesteparten av de døde og skadede var helsepersonell og pasienter:

– At sykehus og helsefasiliteter blir rammet er vanskelig å akseptere og skal ikke aksepteres. Vi må trå til som verdenssamfunn og innføre sanksjoner og vise at vi ikke godtar dette. Det gjelder Jemen, Syria, Afghanistan eller hvor det er. Verdenssamfunnet må tydelig ta avstand fra de som gjør disse handlingene, sier sykepleieren.

Organisasjonen mener at alle de stridende partene vet eksakt hvor Leger Uten Grenser sine sykehus ligger og får koordinater slik at de ikke skal feilbombe. Angrepene mot sykehusene og klinikkene blir beskrevet som målrettede av Leger uten grenser.

Bomber sykehus

Krigen i Jemen har vært usedvanlig brutal. Den står hovedsakelig mellom houthi-opprørerne og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. Den Saudi-ledede koalisjonen intervenerte da houtiene kastet den Saudi-støttede presidenten og tok over store deler av landet.

Saudi-Arabia har fått kritikk for å ha bevisst bombet sivile, sykehus, FN-flyktningeleirer og den kvelende blokaden av landet. Houthiene får kritikk for deres beleiring og blokade av byen Taiz, der 200 000 sivile mangler mat og medisiner.

Ifølge tall fra FN har over 3000 sivile blitt drept til nå. Rapporten forteller at begge sider har brutt folkeretten og drept sivile, men at det store flertallet av drapene kommer av den Saudi-ledede bombingen fra lufta.

Behandler krigsskadde

Den 1. april kom rakettene igjen. Denne gangen slo de ned 30 meter fra sykehuset. Flere ble skadet og bygget fikk store nye ødeleggelser. På grunn av bombingen kan ikke Sissel besøke sykehuset hun administrerer:

– Mitt hovedansvar er å støtte dem med medisinsk materiale, materiale til opplæring og rådgiving. Vi har daglig kontakt med dem på telefon, men jeg har ikke anledning til å reise dit grunnet sikkerhet, forteller sykepleieren.

Kontrasten til fredelige Norge er stor. Hun jobber også som behandlende sykepleier på Leger uten grensers eget sykehus i Saada. Overvoll ser daglig konsekvensene av krigen:

– Senest i dag hadde vi en akutt situasjon der vi fikk inn 20 pasienter på en gang. Da må alle trå til og gjøre det vi kan. Du kan tenke deg når det ramler inn 20 pasienter, mange med alvorlige skader. En døde rett etter han kom inn. Det krever at hele teamet trår til.

– Hvilke typer skader er det du ser og som dere behandler?

– Vi driver mest med traumer og det som har med skader å gjøre. Det er mange her som har skader fra bomber på forskjellige måter. Det kan være store sår. Veldig mange har fått kutta av kroppsdeler. Føtter, hender, fingrer. Mange har hodeskader.

Hun forteller at det kommer metallsplinter fra bombene som kan fly flere hundre meter.

– De er veldig skarpe og varme, det skal bare en liten slik splint til for å gå inn og ødelegge tarmsystemet. Kirurgene våre opererer ut mange slike metallsplinter og vi gjør det beste vi kan for å redde de ødelagte kroppene, forteller Overvoll. 

Advarte humanitære organisasjoner

Bombingen av Shiara-sykehuset er langt fra første gang den Saudi-ledede koalisjonen angriper de som prøver å redde liv. I oktober i fjor bombet de et sykehus som Leger uten grenser støtter i Haydan, i Saada-distriktet. I desember bombet de et mobilt sykehus i Taiz. En person ble drept og åtte skadet. To av de skadede var helsepersonell fra Leger Uten Grenser.

Den 10. januar i år bombet de et annet av sykehusene Overvoll administrerer. Den 21. januar bombet de blant annet en ambulanse som jobber for Leger uten grenser og drepte sjåføren. I februar sendte Saudi-Arabia ut en skriftlig advarsel i FN der de ba alle humanitære organisasjoner om å trekke seg ut av områder kontrollert av houthiene. Houthiene kontrollerer store deler av Jemen. Argumentene i brevet var at hjelpearbeiderne ikke ville være trygge på grunn av bombing og at Saudi-Arabia ikke kunne garantere for deres sikkerhet. Brevet som ble sendt til FNs kontor for koordinering av humanitær innsats ble av mange i sivilsamfunnet sett på som en dårlig skjult trussel av Saudi-Arabia.

– Kommer til å bli

Jemen er det fattigste arabiske landet og har hatt store humanitære problemer før krigen startet. Etter at krigen brøt ut har vondt gått til veldig mye verre. Det bor totalt 25 millioner i Jemen og nå har 21 millioner av disse behov for humanitær assistanse, blant annet mat, medisiner og vann. Tall fra FN viser at over 1,3 millioner barn sulter og står i fare for å dø av underernæring.

Saudi-Arabia har innført en blokade av Jemen, noe som forverrer situasjonen ytterligere. Jemen importerer 90 prosent av sitt behov for mat og medisiner. Helsevesenet har kollapset, folk dør på grunn av mangel på medisiner, bensin og at sykehusene ikke har elektrisitet. Det hjelper heller ikke at over 130 helsefasiliteter har blitt bombet.

Sissel Overvoll og Leger uten grenser gjør det klart at de kommer til å bli, tross risikoen krigen medfører.

– Hva tenker du om eventuelle farer for kollegene dine og deg selv?

– Alle vi som er her er klar over at det er en viss risiko. Samtidig blir det gjort grundige risikovurderinger. Vi som er her har valgt å stole på de vurderingene som har blitt gjort av våre kollegaer som har ansvaret for sikkerhet. Vi vet at det aldri er noen garanti, noe det heller ikke er andre plasser. Jeg og mine kollegaer føler det er veldig viktig å være her. Det er veldig få som er her for å gjøre denne typen jobber. For min del er det å hjelpe, det er verdt det for meg med tanke på den risikoen som jeg utsetter meg for, forteller sykepleieren.

Om krigen i Jemen

  • Over 3000 sivile har blitt drept
  • Rundt 2,5 millioner er drevet på flukt
  • 21 millioner trenger nødhjelp
  • 1,3 millioner barn står i fare for å dø av sult
  • Krigen kjempes hovedsakelig mellom houthi-opprørerne og den Saudi-ledede koalisjonen som støtter den avsatte presidenten Abd Rabbuh Mansur Hadi.
  • Koalisjonen består blant annet av av Saudi-Arabia, Emiratene, Qatar, Kuwait, Egypt og Jordan.
  • USA og Storbritannia  støtter koalisjonen med logistikk, etterretning og bidrar til blokaden av Jemen.
  • Houthiene har fått støtte fra Iran og Saudi Arabia har støttet Al Qaeda i Jemen med våpen og penger

Leger uten grenser har intervjuet en mann i Jemen som mistet alt under bombingen og måtte flykte.

Store deler av Shiara sykehus, nord i Jemen er blitt totalødelagt av den Saudi-ledede bombingen. Foto: MSF

Redder liv daglig

Leger uten grenser driver selv 11 sykehus og samarbeider med 18 andre i Jemen. De har så langt behandlet over 31 000 krigsskadde og fått inn 860 tonn med medisinske forsyninger i Jemen.

Juan Prieto er leder for organisasjonens arbeid i Jemen. Han etterlyser internasjonalt press på partene for å få til forhandlinger med sikte på å stoppe konflikten:

– Jeg er ute blant folk som har måttet rømme og spør hva er det første de trenger. Da svarer de sikkerhet og trygghet og at krigen må stoppe. Etter det svarer de at de vil trenge hjelp til å bygge opp igjen sine vanlige liv, forteller Prieto.

Håper folk ser det som skjer

32-år gamle Overvoll har fra før jobbet med ebolasmittede i Sierra Leone, med vaksinering i Sør-Sudan og Guinea. Sykepleieren fra sunnmørsbygda Stranda forteller at det er frustrerende for henne og de andre hjelpearbeiderne at krigen i Jemen får lite oppmerksomhet. Hun håper samtidig at flere her hjemme får øynene opp for det hun daglig opplever:

– Det er ikke for alle å reise til Jemen og hjelpe. Om noen kan, er det helt supert. Det går også an å støtte de som er her og hjelper. Det viktigste er få oppmerksomhet i media, blant venner og familie, at en begynner å snakke om det. Det er slik vi kan starte gjøre endringer, forteller Overvoll.

Fredsforhandlinger

I løpet av mai er det planlagte fredsforhandlinger mellom houthiene og den Saudi-ledede koalisjonen. Det har vært flere forsøk på forhandlinger og våpenhviler, og mange tør ikke stole på at det blir fred denne gangen heller.

Luftangrepene mot Jemen har vært uten sidestykke. Det kommer blant annet av at Saudi-Arabia er verdens største våpenimportør. De forente arabiske emirater, som også er veldig aktiv i krigen, er verdens 4. største våpenimportør.

Samtidig som sykehuset Sissel Overvoll administrerer ble bombet i januar, solgte Norge våpen til Emiratene. Avisen Ny Tid skriver at Norge eksporterte ammunisjon og granater for 22 millioner kroner til Emiratene i januar måned.

Publisert: 12.05.2016 07.32.25 Sist oppdatert: 12.05.2016 09.01.51