Regimet til president Omar al-Bashir i Sudan anklages for bruk av kjemiske våpen i Darfur. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters / NTB scanpix

Amnesty: – Sudan bruker kjemiske våpen i Darfur

Organisasjonen Amnesty International anklager Sudan for bruk av kjemiske våpen mot sivile i Darfur. Militæret i Sudan avviser beskyldningene.

Av NTB Sist oppdatert: 29.09.2016 11.43.48

Til sammen kan mellom 200 og 250 mennesker ha blitt drept, skriver menneskerettsorganisasjonen i en rapport som ble offentliggjort torsdag. Mange av ofrene skal være barn.

Rapporten er basert på over 200 intervjuer og informasjon fra satellittbilder. Videoopptak og bilder i rapporten viser barn som skriker i smerte, kaster opp blod og sliter med å puste, ifølge Tirana Hassan fra Amnesty International.

– Bevisene vi har samlet, er troverdige og viser et regime som har besluttet å rette angrep mot sivilbefolkningen i Darfur uten frykt for internasjonal gjengjeldelse, sier hun.

– Uriktig

Amnesty mener angrepene skjedde som ledd i en offensiv mot opprørsgruppen SLA/AW. Regjeringsstyrkene i Sudan avviser organisasjonens anklager.

– Rapporten er uriktig, for situasjonen på bakken gjør det ikke nødvendig med intensiv bombing, sier den sudanske hærens talsmann Ahmed Khalifa a-Shami.

Han hevder det ikke er mange opprørere igjen i det aktuelle området og at sudanske soldater har ordre om ikke å angripe opprørere hvis de befinner seg i områder hvor det bor sivile. I tillegg viser a-Shami til at det pågår en politisk prosess for å løse konflikten i Darfur.

Militærtalsmannens beskrivelse av situasjonen står i skarp kontrast til innholdet i Amnestys rapport. Her står det at kjemiske våpen er brukt i over 30 angrep i regionen Jebel Marra siden januar i år.

– Verden har lukket øynene

Amnesty beskylder også de sudanske regjeringsstyrkene for bombeangrep som rammer sivile, og voldtekt av kvinner.

Konflikten i Darfur har pågått siden 2003, da etniske minoritetsgrupper begynte et væpnet opprør mot regjeringen til president Omar al-Bashir. FN anslår at minst 300.000 mennesker har dødd i kamper eller av sult og sykdommer som følge av konflikten.

I tillegg har 2,5 millioner mennesker vært nødt til å flykte fra hjemmene sine. Bashir er ettersøkt og anklaget for folkemord av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), men fortsetter likevel å styre Sudan.

– Darfur har vært fanget i en katastrofal sirkel av vold i over 13 år. Ingenting har endret seg, bortsett fra at verden har lukket øynene, sier Tirana Hassan.

Publisert: 29.09.2016 11.40.47 Sist oppdatert: 29.09.2016 11.43.48