Nesten en milliard dollar forsvant på mystisk vis da Kabul Bank kollapset. Korrupsjon og gode politiske forbindelser gjorde at flere av de om antas å stå bak svindelen ikke er blitt straffet. Foto: Musadeq Sadeq / NTB scanpix

– Bistand har bidratt til massiv korrupsjon i Afghanistan

Enorme summer med bistand kombinert med dårlig kontroll har vært med på å skape «systemisk korrupsjon» i Afghanistan, konkluderer en ny rapport fra den amerikanske generalinspektøren for Afghanistan.

Av Tor-Aksel Bolle Sist oppdatert: 15.09.2016 13.49.36

USA har gitt nærmere 115 milliarder dollar i støtte til gjenoppbyggingen av Afghanistan siden 2001. Men ifølge en 164 sider lang rapport fra den amerikanske generalinspektøren for Afghanistan (SIGAR) ble den amerikanske innsatsen helt fra starten av underminert av omfattende korrupsjon. Mektige nettverk og personer i viktige maktposisjoner utnyttet mangelen på kontroll av bistandsmidlene og stakk enorme summer i egen lomme.

Overså omfanget

Ifølge rapporten, som har tittelen «Corruption in Conflict», var amerikanerne så fokusert på den militære innsatsen og raskt gjenoppbygging at de lenge overså at omfanget av korrupsjonen i Afghanistan

«Den amerikanske regjeringen innså ikke at milliarder av dollar som ble sprøytet inn i et lite, underutviklet land med liten oversikt eller kontroll bidro til en voksende korrupsjon», skriver rapportforfatterne.

I jakten på al-Qaida og Taliban samarbeidet USA med lokale krigsherrer som utnyttet situasjonen og etter hvert havnet i sentrale maktposisjoner i den afghanske regjeringen. De utnyttet så sine posisjoner til å drive med «omfattende korrupsjon», heter det i rapporten.

– Korrupsjon er med andre ord som en slags syre, delvis skapt av oss, som spiser opp de søylene vi forsøker å bygge gjenoppbyggingen av Afghanistan på. Inkludert sikkerhet og politisk stabilitet, sa generalinspektør John Sopko da rapporten ble lansert i Washington onsdag.

Han sa videre at korrupsjonen nå er så omfattende i Afghanistan at den truer den afghanske staten og skaper stor frustrasjon i befolkningen.

– Vi må forstå hvorfor amerikansk og afghansk anti-korrupsjonsinnsats har mislykkes. Vi må forstå hvorfor USAs innsats, uten at det var meningen, økte korrupsjonen og også bidro til at den afghanske befolkningen oppfatter den internasjonale innsatsen og hjelpen som korrupt i seg selv, sa Sopko.

Dedikert i kampen

USAs generalinspektør understreket at han oppfatter Afghanistans president, Ashraf Ghani og hans partner, Abdullah Abdullah, som dedikerte i kampen mot korrupsjon.

– Men vi må innse at de kjemper mot mektige interesser og at kampen mot korrupsjon krever varig politisk innsats både fra den afghanske og amerikanske regjeringen, sa Sopko.

I rapporten kommer SIGAR med en rekke anbefalinger for eventuelle framtidige amerikanske innsatser i land hvor det er krig eller konflikter.

  • Anti-korrupsjonsarbeid bør være høyt prioritert fra dag en.
  • Man må analysere og forstå hvordan korrupsjonen fungerer i det aktuelle landet
  • Man må bli bedre til å vurdere hvor mye utenlandsk bistand kan absorbere og USA må øke sin kapasitet til kontroll og overvåking av pengebruken
  • USA bør begrense sine allianser med skadelige maktpersoner og nøye vurdere hvem de samarbeider med
  • Systemisk korrupsjon krever politisk løsninger og politisk vilje fra den øverste politiske ledelsen i det aktuelle landet

Lenke til rapporten

Publisert: 15.09.2016 13.41.03 Sist oppdatert: 15.09.2016 13.49.36