Pågrep skogmafia-boss

Det brasilianske miljøpolitiets største fangst så langt er pågripelsen av næringslivsmannen og jordspekulanten Antonio Castanha i februar i år. Pågripelsen skjedde som siste ledd i en etterforskning som da hadde pågått i seks måneder.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 14.06.2015 13.39.50

Åtte andre personer er tidligere pågrepet i saken. Påtalemyndigheten i Brasil omtaler Castanha og hans bande som landets verste avskogere og anslår at de har stått bak ulovlig hogst av 15 000 hektar skog.
Skogmafiaen har ifølge politiet tilegnet seg store områder i Amazonas på ulovlig vis, for deretter å hogge ned deler av skogen og selge eiendommene som beiteland til kvegfarmere.
Den illegale avskogingen som politiet hevder Castanha står bak har i hovedsak skjedd i områdene nær den beryktede riksvei BR-163 (se Bistandsaktuelt 9/2014 eller tinyurl.com/q3r4rqt.). Denne transportkorridoren for landbrukseksport krysser Amazonas fra nord til sør. Ifølge IBAMA er dette området for tida selve kjerneområdet for miljøkriminalitet i Brasil.

Eiendomsutvikler

Den siktede ble pågrepet på sitt hjemsted Novo Progresso, en gullgraver- og tømmerhoggerby, i delstaten Pará. Byen ble anlagt på 1970-tallet og har i dag om lag 20 000 innbyggere. Kilder i miljøpolitiet karakteriserer overfor Bistandsaktuelt byen som et «vill vest», der økonomien i stor grad baserer seg på inntekter fra kveg, illegal gullgraving, ulovlig hogst og jordspekulasjon.
Castanha, en arbeidsinnvandrer og bonde fra det sørlige Brasil, har de siste par tiårene slått seg opp på salg av jordbrukseiendommer. Veien til rikdom har gått gjennom å «utvikle» tidligere skogseiendommer, som omgjøres til kvegfarmer og utstyres med «legaliserte» papirer. Politiet antar at Castanha har hatt lyssky kontakter ved kontoret som står for eiendomsregisteret.

Lønnsomt salg

Et av gjennombruddene i etterforskningen kom da politiet avlyttet en telefonsamtale der Castanha skrøt av å ha solgt en eiendom for 17 millioner reais (om lag 44 millioner kroner).
I sentrum av småbyen ved den beryktede veien gjennom Amazonas, BR-163 , troner byens største supermarked «Castanha», eid av samme mann. Supermarkedet har vært nyttig for hvitvasking av svarte penger, mener påtalemyndigheten.
Næringslivsmannen risikerer opptil 40 års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Den foreløpige siktelsen går ut på ulovlig hogst, tyveri av eiendom, forfalskning av dokumenter, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet. Siktelsen baserer seg blant annet på opplysninger miljøpolitiet har fått fra avhør av Castanhas tidligere nære medarbeidere. Det statlige brasilianske Økokrim og skattemyndighetene har bistått miljøpolitiet i etterforskningen.

Publisert: 10.06.2015 12.47.33 Sist oppdatert: 14.06.2015 13.39.50