Axel Hvistendal Nerdrum, 26 år. Utenlandserfaring: Studerte økonomi et år på School of Oriental and African Studies(SOAS) i London, satt et år som internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon, hvor han reiste på møter i hele Europa med andre studenttillitsvalgte.
Christina Mathilde Rydland, 29 år. Utenlandserfaring: Bachelor i opplevelsesproduksjon i Piteå, Sverige, master i Global studies og International Affairs ved North-Eastern University i Boston. Utveksling og arbeid som guide i Nepal, og skrev bacheloroppgave med feltarbeid i Indonesia.
Are Einari Skau, 24 år. Utenlandserfaring: Har vært ute gjennom sine studier på Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo i Ghana, Argentina og England. Vært representant for organisasjonen Spire på klimakonferanser i FN.

Hvordan få utenlandserfaring og deretter drømmejobben?

Hvordan løse utfordringen med manglende utenlandserfaring når du drømmer om jobb i bistand? Vi har snakket med seks unge voksne som klarte det.

Av Margrethe Gustavsen Sist oppdatert: 07.08.2015 12.02.19

Dette er deres beste råd:

  • Vis interesse og engasjement for institusjoner og land
  • Engasjer deg i en organisasjon, du lærer mye - og opplever mer
  • Prøv deg som guide eller gjør noe utradisjonelt
  • Skriv bachelor eller masteroppgave i et annet land
  • Reis ut flere ganger

Ikke bare gode karakterer

Helga Rognestad var nylig praktikant og ansatt på den norske ambassaden i Nepals hovedstad Katmandu i et år. Hun mener at interessen hennes for situasjonen i Nepal gjorde at hun ble valgt.

– Hvis man vil bli praktikant, søker man seg til spesifikke utenriksstasjoner. Det er viktig å tenke gjennom hvorfor man har lyst til å være akkurat der. Mange skriver for generelle søknader, og da stiller man mye svakere, sier hun.

Elise Luhr Dietrichson har samme erfaring. Hun har siden i vinter vært praktikant i UN Women, i FN-byen i København. Hennes interesse for og tidligere engasjement i likestillingsspørsmål var avgjørende for at UN Women gjerne ville ha henne med på laget.

For å komme inn på School of Oriental and African Studies (SOAS) tilknyttet University of London måtte Axel Hvistendal Nerdrum ikke bare ha gode karakterer, men også vise en genuin interesse.

– For å søke måtte jeg skrive motivasjonsbrev, og vise et engasjement for faget, sier Axel Hvistendal Nerdrum.

Variert erfaring

Kaja Marie Joval på sin side fikk en prestisjefylt praktikantstilling i Clinton Foundation i New York i fjor. Stiftelsen tar bare inn 50 praktikanter i halvåret. Hun fikk oppleve at erfaringer du selv ikke tror er viktige, også kan skille deg ut positivt i bunken av søkere.

– En av grunnene til at jeg fikk plass som praktikant i Clinton Foundation var at jeg hadde sommerjobb som verver for Leger uten grenser sommeren 2013. Vi reiste rundt i Norge og banket på dører og gikk rundt på gata, forteller hun.

Både Joval og Luhr Dietrichson tror en variert erfaring fra ulike utenlandsopphold har vært viktig for at de nå har fått ettertraktede praktikantplasser, i henholdsvis UN Women i København og ved Norges OECD-delegasjon i Paris.

For Joval begynte det allerede da hun skulle begynne i videregående skole, som hun bestemte seg for å gjøre i Frankrike. Så fulgte backpacking i India, før hun tok fatt på høyere utdanning i Frankrike, før det ble praktikantstilling. De siste åtte årene har hun nesten ikke vært i Norge.

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe i en internasjonal organisasjon, Det er jo ikke så lett å få, det er mange flinke folk, og kravene til erfaring er høye. Så jeg tar ett steg av gangen, sier Joval.

Utenfor allfarvei

Mange ansatte i bistandsbransjen har skaffet seg utenlandserfaring fra utenlandsstudier, frivillige organisasjoner eller ambassadepraktikanter. Men det finnes også andre mer utradisjonelle måter å skaffe seg slik erfaring.

Christina Mathilde Rydland var seks måneder i Nepal, som turistguide.

Hun dro først til Nepal som trainee gjennom en kontakt på studiene i opplevelsesproduksjon i Piteå, Sverige. Når hun først kom dit, fikk hun mange nye kontakter i de lokale guideselskapene, og endte opp med å være der i seks måneder og jobbe for flere ulike selskaper.

– Jeg hoppet på alle sjanser som ble gitt meg i seks måneder. Jeg lærte masse om guideyrket.  Det var lett å manøvrere i Nepal. Folk i Nepal generelt, og i guidebransjen spesielt, er interessert i at man vil lære om Nepal. De var lette å komme i kontakt med, sier hun.

Senere i studiet, da hun skulle skrive bacheloroppgave, fant hun ut at hun ville skrive om bærekraftig turisme, og dro som trainee igjen, denne gangen til Indonesia, til et lite øysamfunn som har spesialisert seg på spesialopplegg for skoleklasser og bedrifter. Her var hele øyas befolkning engasjert i arbeidet med å gi turister smakebiter på lokal mat og kultur. 

Etter disse opplevelsene dro Rydland til North-Eastern University i Boston. Der tok hun en master i Global Studies and International Affairs. Hun jobbet også en stund med bistand for Norsk Luthersk Misjonssamband. Det var altså mulig å få den nødvendige kompetansen med et noe utradisjonelt grep.

Aktivist på toppmøte

Mange av dagens største politiske saker samler aktivister fra hele verden. Are Einari Skau er engasjert i flere av dem, blant annet gjennom organisasjonen Spire. Det har gitt ham mulighet til å kjempe for klimasaken på FNs toppmøter rundt i verden, der aktivistene møter statsoverhoder.

Skau begynte i Spire kort tid før sitt første klimamøte i FN, og var den gang relativt uerfaren. Han er redd for at mange overvurderer hvor mye erfaring som trengs for kunne bidra, og at de derfor ikke tør å bli aktive.

– Terskelen er nok litt høy for enkelte. Kan jeg nok? Passer jeg inn? Man må ikke være ekspert i det hele tatt, man lærer veldig mye, sier han.

Det internasjonale aktivistnettverket er stort, og å knytte kontakter med andre som jobber for det samme er en viktig del av reisene.

Skau mener at han har hatt et stort personlig utbytte av å være med i Spire, og det er mange lærdommer han tar med seg videre - både om beslutningsprosesser i storpolitikken, men også på et mer personlig plan.

– Spire er en liten organisasjon, så jeg har fått styre mye sjøl både ute og hjemme. Det er en tett organisasjon uten byråkrati, så det er lett å påvirke, sier han. 

Slik får du jobb i ­bistand

Ny-kuffert,-uden-hoved

I serien Slik får du jobb i bistand gir vi deg tips om hva du skal gjøre for å få en fot innenfor. Vi skal finne ut hvor jobbene for nyutdannede er, og lirke ut av personalsjefene hvem som er drømmekandidaten. 

Hva bør du studere? Er det viktig å jobbe som frivillig? Må du kunne fire språk? Hvordan skal du få utenlandserfaring? Hvilke yrker blir fremtidens bistandsyrker?

Du får møte de som har klart å få jobb, vite hvordan de klarte det og hvordan arbeidsdagen deres ser ut. Det er mange om beinet

Følg Bistandsaktuelt på fb og twitter.

Spørsmål eller ønsker om hva vi skal se nærmere på? Skriv til oss på bistandsjobb@gmail.com

Les mer:

Slik fikk de drømmejobben

Hun har søkt over 200 bistandsjobber

Hvordan få jobb i bistand - råd fra de som ansetter

 

Nyttige nettsteder

FN-byen i København ønsker spesielt norske og nordiske praktikanter, og skal du være praktikant i FN-systemet har UD en egen stipendordning.

Mange opphold ute kan være aktuelle for andre legater og stipender.

Clinton Foundation tar inn 50 praktikanter hvert halvår, og søknad leveres på hjemmesiden.

Info om muligheter for jobb i utlandet og annen viktig informasjon, finner du på Unginfos nettsider.

Mange praktikantstillinger og frivillige verv finnes på Nord-Sør portalen Global, blant annet søker Spire frivillige til ny kampanje.

Helga Rognestad, 25 år. Utenlandserfaring: Praktikant på ambassaden i Katmandu et halvt år, og lokalt ansatt på ambassaden det påfølgende halve året. Foto: Aasa Maria Mikkelsen
Kaja Marie Joval, 24 år. Utenlandserfaring: Tok videregående i Frankrike, studerte Political studies i fire år i Edinburgh, med et års utveksling til Dehli, praktikant i fire måneder i Clinton Foundation i New York, er nå praktikant i Norges delegasjon til OECD i Paris.
Elise Luhr Dietrichson, 24 år. Vært i Vietnam, og tre ganger i India med studier i freds- og konfiktsstudier, sommerkurs gjennom Nordic Centre in India og feltstudier som del av Bachelorgraden ved UiO; Praktikant i Norges Fredsråd; Praktikant for UN Women i FN-byen i København. Skal nå begynne på en master ved Soas.
Publisert: 07.08.2015 12.02.19 Sist oppdatert: 07.08.2015 12.02.19