Omar al Bashir lar seg ikke stoppe av at han er ettersøkt for folkemord. Nå håper Den internasjonale straffedomstolen at han skal bli pågrepet i Sør-Afrika.

Utreiseforbud for Bashir

Av Hege Opseth Vandapuye og NTB  Sist oppdatert: 14.06.2015 13.22.48

Sør-Afrikas høyesterett har utstedt et midlertidig utreiseforbud for Sudans president Omar al-Bashir, som er på besøk i landet. Utreiseforbudet gjelder til domstolen har behandlet en fengslingsbegjæring som en rettighetsgruppe har framsatt mot Bashir i forbindelse med besøket. Høringen finner skal finne sted senere søndag.

Presidenten er ettersøkt, mistenkt for forbrytelse mot menneskeheten og folkemord i Darfur. Konflikten som har pågått i over ti år har kostet minst 300 000 mennesker livet. Fremdeles lever over to millioner i leirer for internt fordrevne. De siste månedene har situasjonen forverret seg ytterligere, ifølge FN. Det er meldt om flere angrep og titusener er drevet på flukt - igjen.

Ber om pågripelse

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har bedt Sør-Afrika om å pågripe presidenten, som ankom Johannesburg søndag for å delta på et toppmøte i Den afrikanske union (AU).

– Vi ber Sør-Afrika, som alltid har støttet opp om domstolen, gjøre alt de kan for å iverksette arrestordre, heter det i en uttalelse fra ICC i forbindelse med besøket.

ICC skriver videre at det vil kunne få svært negative konsekvenser dersom et medlemsland ikke bidrar til å pågripe Bashir.

– Sør-Afrika er forpliktet til å pågripe ham. Dersom de ikke gjør det, havner de i samme bås som afrikanske land som ikke har respekt for menneskerettigheter. Dette er en test for Sør-Afrika, sier menneskerettsaktivisten Gabriel Shumba til AFP.

Gjenvalgt igjen

Bashir og hans National Congress Party (NCP) tok makten i et militærkupp i 1989. Siden har han styrt landet med jernhånd. At han er siktet for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten stopper han ikke fra verken å reise eller å stille til valg.  Sudan er herjet av konflikt og økonomien er i ferd med å kollapse.  I tillegg suger konfliktene i Darfur, Sør-Kordofan og Blånilen milliarder fra statskassa hvert år.

Amnesti

Det er imidlertid uklart om landet kommer til å følge oppfordringen. President Jacob Zumas regjering har innført amnesti for alle ledere og delegater som reiser til landet for å delta på AU-møtet.

Publisert: 14.06.2015 13.22.48 Sist oppdatert: 14.06.2015 13.22.48