Linda Martinsen (26) og Marte Flatejord (28) er to av over 100 unge kvinner som har startet nettverk for å samle studenter som vil jobbe med bistand. Foto: Anne Håskoll-Haugen

Jenter får ”redde-verden”- stempel

Unge kvinner som vil jobbe i bistand blir stemplet som naive idealister til tross for lang utdannelse, språkkompetanse og erfaring fra felt. Ville det samme skjedd hvis flertallet av studentene på utviklingsstudier var menn? Nå er det etablert et kvinnenettverk.

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015 16.09.58

Rett før jul startet Marte Flatejord (28) et nettverk for unge kvinner som vil jobbe i en bransje med mange om beinet. Til nå har hun samlet over 100 kvinner.

Det hele startet med Flatejords innlegg på diskusjonsforumet Underskog med overskriften ”Er du jente og vil redde verden?”

Negative holdninger

– Overskriften på innlegger jeg postet på Underskog var ironisk ment. Den spiller på holdninger mange jenter møter når de sier de vil studere utviklingsstudier eller jobbe i bistand. ”Skal du redde verden du da? ” sier folk med et skjevt smil. Det er ganske nedlatende; dette er jo unge kvinner som tar lang utdannelse, snakker tre-fire språk, har hatt mange frivillige verv og ofte bodd i utlandet i lengre perioder, sier Flatejord.

Linda Martinsen (26) er ferdig med master-grad i samfunnsøkonomi denne våren, og har vært med i nettverket fra oppstarten.

– Jeg valgte helt bevisst ikke utviklingsstudier nettopp på grunn av den holdningen, sier hun.

Sammen har de fundert på om utviklingsstudier hadde hatt samme nedlatende ”redde-verden” – stempel hvis det var flest gutter som studerte faget.

Spisse albuer i bistand

Ryktene går på universiteter og høyskoler om at bistandsbransjen preges av spisse albuer.

– Jeg hadde tenkt på å danne et nettverk en stund. Jeg kjenner mange flinke jenter som er i slutten av studiene eller i begynnelsen av karrieren, og som vil jobbe med bistand og utvikling. Jeg ville lage et nettverk hvor vi kan hjelpe hverandre i stedet for bare å konkurrere, sier hun til Bistandsaktuelt.

I nettverket har hun samlet folk som jobber med utvikling på helt forskjellige måter: alt fra klesdesignere som vil drive rettferdig og bærekraftig, til leger og økonomer.

Selv har Flatejord utviklingsstudier fra Høgskolen i Agder, og er i ferd med å starte opp en rettferdig handel-bedrift. Når de møtes rundt en gang i måneden snakker de som regel fag, utveksler ideer og tipser hverandre om jobber. Men de unge kvinnene er også opptatt av holdningene de møter når de forteller at de vil jobbe med bistand.

Ingen menn?

Verken Flatejord eller Martinsen synes det er et mål i seg selv å stenge menn ute av nettverket. At Flatejord satset på kvinner handlet først og fremst om at det var flest av dem i sitt eget nettverk. Avgjørelsen har blitt grundig debattert mellom dem som har meldt seg inn.

– Jeg skal ikke avgjøre dette. Nettverket vokser og utvikler seg i den retningen medlemmene vil. Kanskje kommer mennene etter hvert, sier Flatejord.

Interessert i å delta i nettverket?

Ta kontakt med Marte Flatejord på martef@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Publisert: 23.05.2013 03.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.09.58