Bill Gates, verdens nest rikeste - men verdens største filantrop - besøkte nylig Oslo.Foto:  Anne Håskoll-Haugen

Nerden som redder verden

William Henry «Bill» Gates III har et navn som er en konge verdig. Og selv om grunnleggeren av Microsoft ikke har et eget land å regjere over, så har han ihvertfall en formue som er større enn de fleste nasjonalstater i Afrika.

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015

Historien har kronet Gates til kongen av datarevolusjonen, magasinet Forbes mener datanerden fra Seattle er verdens nest rikeste mann og The Times har kåret ham til en av de mest innflytelsesrike personene i det 20. århundre. Listen over utmerkelser er lang som en programmeringskode.

I 1994 bestemte Microsoft-milliardæren seg for å øse av formuen sin til gode formål: Han ville bli en filantrop, en menneskevenn. Stiftelsen, som senere ble til The Bill and Melinda Gates Foundation, er i dag verdens største humanitære stiftelse. Hans personlige formue har i mellomtida nådd 360 milliarder kroner – omlag 12 ganger det norske bistandsbudsjettet.

– Mitt endelige mål er å gi 95 prosent av formuen min til stiftelsen, har han uttalt.

På norgesbesøk

Tirsdag 22. januar gjestet 57-åringen Oslo i forbindelse med et høynivåmøte om global helse, som Norges statsminister selv inviterte til. Gates og Stoltenberg har ulike pengebinger å tappe av, men de har det til felles å ville fronte kampen for en friskere verden. Begge har bevilget store summer og reist verden rundt for å overtale andre til å gjøre det samme. 

– Syv millioner barn dør hvert år av sykdommer som lett kan forhindres. Du har femti ganger større risiko for å dø før du fyller fem hvis du blir født i et fattig land enn i et rikt. Slik burde det ikke være, sa Gates under sitt Oslo-besøk.

Fra datanerd til helse-helt

I 2000 trakk han seg fra stillingen som leder av Microsoft for å bruke mer tid på «kampen for at alle mennesker skal få et sunt og produktivt liv». The Bill and Melinda Gates Foundation deler innsatsen i tre: Internasjonal utvikling, internasjonal helse og prosjekter i USA. 

Internasjonal helse er området som får mest. Vaksiner og familieplanlegging er i fokus. I tillegg har de i senere år engasjert seg i matsikkerhet, vann og jordbruk. Til nå er 25 milliarder dollar gitt til prosjektpartnere i over 100 land. Stiftelsen har over tusen ansatte.

– De siste ti årene har vi reddet flere liv enn noen gang. Oppskriften er samarbeid mellom privat næringsliv, FN og giverland. I tillegg har utviklingslandene selv tatt ansvar og investerer stadig mer i befolkningens helse, sa Gates under møtet i Oslo. Han kalte resultatene «mind blowing».

Gates forklarte hvordan samarbeidet med blant annet legemiddelindustrien har vært vellykket fordi de har klart å forhandle ned stykkprisen på medisiner med opp til 50 prosent ved å kjøpe inn i store kvanta.

Penger er makt

Men det er ikke bare lett å ville være menneskets venn: Med årlige bidrag på rundt 1,8 milliarder dollar til helse alene, har Gates fått stor makt på den globale helsearenaen. Ikke alle er like begeistret og debatten har rast: Brukes stiftelsen for å unngå skatt, eller som ren markedsføring? Hvorfor investerer de i kontroversielle virksomheter som olje og farmasøytiske selskaper? Bruker de makten sin til å påvirke internasjonal helselovgivning i egen favør?

– Med store formuer følger uforutsigbar makt for den som gir. Bill Gates har blitt en veldedighetens Wal-Mart, har Rick Cohen, tidligere sjef for National Committee for Responsive Philanthropy, uttalt.

I 2007 avdekket The Los Angeles Times at samtidig som Gates investerte 218 millioner dollar for å bekjempe polio og meslinger, investerte stiftelsen 423 millioner dollar i selskaper som Eni, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp og Chevron Corp. Alle med brudd på miljøforskrifter og menneskerettigheter på samvittigheten.

The New York Times avslørte et internt dokument fra malariaeksperter i Verdens helseorganisasjon som mente at stiftelsen ødela for forskningen fordi «alle» jaktet på stipendene som ble gitt av Gates. På den måten sopte stiftelsen med seg de beste hodene og rettet oppmerksomheten mot enkelte sykdommer på bekostning av andre.

Også størrelsen har blitt kommentert som et problem i seg selv: I USA er det et krav om at private stiftelser må bruke minimum fem prosent av legatet i året. Med over 36 milliarder på bok har ekteparet Gates måttet ti-doble antall ansatte de siste årene for å sørge for at nok pengene strømmer ut til prosjektene. Det kan gå ut over kvaliteten.

Stilling: Filantrop

USA har lange tradisjoner for filantropi. Fordi staten har begrenset ansvar når det kommer til velferd har det blitt en måte for de som har, til å gi til de som ikke har. Både Bill og Melinda Gates har oppgitt «filantrop» som stilling på cv-ene sine. Gjennom kampanjen «Giving Pledge» har de forsøkt å overbevise andre milliardærer om å gi bort mer enn 50 prosent av formuen sin til veldedige formål. Ikke alle rikingene er like begeistret, men over 200 har signert en moralsk kontrakt om å gjøre nettopp det.

Gates har likevel ikke alltid vært like velvillig innstilt. En gang skal han ha stått på listen over «verdens største gjerrigknarker» fordi han nektet å gi penger til veldedige formål. Historien skal ha det slik at det var først da han møtte sin kone Melinda, en middelklasse-jente fra Dallas, at Gates kom på andre tanker. Stiftelsen er inspirert av olje-magnaten og filantropen John D. Rockefeller.

Under sitt Oslo-besøk fikk Gates ros av Jens Stoltenberg for sitt engasjement. I en tid hvor bistandsbudsjettene står i fare for å bli redusert på grunn av økonomisk krise blir private givere stadig viktigere. I 2009 utgjorde filantropiske bidrag 53 milliarder dollar på verdensbasis. Men filantropenes rolle i bistand er også omdiskutert. Spesielt er det utfordringer i forhold til forutsigbarhet, åpenhet og samkjøring av bistandsinnsatsen som vekker uro.

Hvem?

Bill Gates

Datagründer og filantrop.

Hyperaktiv i arbeidet for barne- og mødrehelse, herunder vaksiner. Har akkurat lansert en kampanje mot polio.

Publisert: 08.02.2013 04.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.44.55