Amhara-president Mekonnen og to andre embetsmenn ble drept i et angrep 21. juni. Begravelsen fant sted i byen Bahir Dar. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Et «statskupp» uten mål og mening

KORRESPONDENTBREV: Politiet i Amhara-regionen i Etiopia kunngjorde nylig at de har arrestert 300 mennesker i forbindelse med det angivelige forsøket på statskupp i regionen. Men var det et statskupp, spør Lucy Kassa, journalist fra Addis Abeba.

Sist oppdatert: 02.07.2019

Politiet i Amhara-regionen i Etiopia kunngjorde nylig at de har arrestert 300 mennesker i forbindelse med det angivelige statskupp-forsøket 22. juni. Samtidig blir det hevdet at over 200 mennesker ble drept i konflikten mellom tilhengerne av regionens president Ambachew Mekonnen, som ble drept under kuppforsøket, og arkitekten bak kuppet, Asamnew Tsgie.

Asamnew ble idømt livstidsstraff av det tidligere EPRDF-regimet for tilsvarende kupp-planer, men ble benådet av Abiys regjering for ett år siden. Og inntil kuppforsøket tjente han som sikkerhetssjef i Amhara-regionen.

Begravelsen av den drepte presidenten og hans to rådgivere fant sted i regionhovedstaden Bahir Dar forrige uke.

 

Ingen klar forbindelse

Bare timer etter angrepet i Amhara ble landet forsvarssjef general Seare Mekonnen skutt og drept av en livvakt i sitt hjem i Addis Abeba. Hans gamle venn general Gezai Abera var på besøk, og ble også skutt og drept. Livvakten ble såret og arrestert etter drapene.

De to generalene var begge fra Tigray-regionen, og ble begravet i regionhovedstaden Mekelle i forrige uke. Tigray-regionens president Debretsion Gebremekael hevdet drapene hadde til hensikt å angripe og svekke folket i Tigray. Men bortsett fra sammenfallet i tid er det ingen klar forbindelse mellom drapet på de to generalene til hendelsene i Amhara-regionen.

General Seare Mekonnen, som tidligere tilhørte TPLF-styrkene i Tigray, er kjent for å ha bygd opp en sterk, enhetlig, profesjonell og moderne nasjonal hær som klarte å stå imot politisk og etnisk press, inkludert det som kom fra hans egen etniske bakgrunn. Det er en ren spekulasjon at noen av de ekstreme politiske gruppene i landet, som var misfornøyde med hans politikk om at hæren skulle være hevet over etnisitet og rase, skal ha drept han. Likevel sier regjeringen at all etterforskning peker i retning «kuppgeneralen» Asamnew Tsgie, som ble skutt og drept i Amhara 24. juni da han forsøkte å unnslippe.

 

Stort rom for spekulasjoner

De virkelige årsakene til hendelsene er fortsatt uklare. Det skaper stort rom for spekulasjoner. Ifølge visepresident i Amhara-regionen Lake Ayalew og andre overlevende var det ikke noe tidligere fiendskap eller ideologisk og politisk uenighet mellom den drepte presidenten og Asamnew.

Også det faktum at hendelsene omtales som kuppforsøk reiser mange spørsmål. I motsetning til det som er vanlig i et forsøk på statskupp ble det ikke gjort framstøt for å ta kontroll over statlige medier eller regionale administrasjonssentra.

Professor Beyene Petros, en politisk veteran og leder av et opposisjonsparti, mener det er meget usannsynlig at noen skal prøve å kuppe til seg makten i en av landets regioner, når man har en sterk føderal regjering med full konstitusjonell rett til å gripe inn i en region dersom sikkerheten er truet.

– Jeg tror ikke de som står bak er så dumme. Vi har sett hva den føderale regjeringen er kapabel til å gjøre i forbindelse med løsrivingsforsøkene til Somali-regionens president Abdi Ele. Han og hans støttespillere ble til slutt arrestert for å ha hisset til krig i regionen. For meg er dette bare en kriminell handling utført av en militær mann som har blitt sint på regionale myndigheter eller sentralregjeringen, sier professoren om det som skjedde 22. juni.

 

Personlig nag

Tidligere forsvarssjef Tsadkan Gebretinsie og Lidetu Ayalew, kjent politisk kommentator, deler dette synspunktet.

Ifølge Beyene koker hendelsen ned til personlig nag. Og den vil ikke ha særlig betydning for landets politikk, bortsett fra å demonstrere dårlig lederskap i Amhara-regionen samt følelsesstyrt utnevnelse av embetsmenn.

– Asamnew var fra før en dømt person, ekstremist og ivrig tilhenger av kupp. Å utnevne en slik sint og nervøs person til den sensitive stillingen som sikkerhetssjef uten å kryssjekke hans kvalifikasjoner, er en indikator på at regionen blir styrt av følelser, sier Beyene. Han mener drapene er småtteri, sammenliknet med Etiopias virkelig problemer.

– Etiopia sliter med en rekke mye større problemer, blant dem uroen i flere av regionene og den interne fordrivelsen av tusenvis av mennesker. Å få fordrivelsene under kontroll og få fart på økonomien er de mest brennende utfordringene, legger han til.

Andre politiske eksperter analyserer hendelsene som en manifestasjon på fravær av et stabilt og ansvarlig system samt uforsvarlig styring.

– Det er et signal om at anarki utvikler seg rundt om i landet. Ekstremistgrupper er blitt populære og kriminaliteten har økt. Spesielt hendelsen i Amhara peker på at det er politisk misnøye mellom lederne. Derfor må Abiys regjering styrke rettssikkerheten, og vi trenger et pragmatisk politisk system, sier Samueal Teffera, førsteamanuensis ved universitetet i Addis Abeba.

 

Konspirasjonsteorier og forvirring

Det kommer fortsatt motstridende synspunkter på hendelsene fra ulike organer i og utenfor regjeringen. Statsminister Abiy Ahmed har karakterisert hendelsene som et kuppforsøk og en konspirasjon for å splitte hæren etter etniske linjer.

Men ifølge Samueal og professor Beyene har hæren lenge klart å heve seg over etniske skiller og modnet til en profesjonell, nasjonal hær. Derfor er det svært urealistisk å tro at den kan bli splittet opp.

Samtidig har fraværet av åpenhet og klare svar fra regjeringen åpnet for alskens luftige konspirasjonsteorier. Et eksempel på det er denne uttalelsen fra en offentlig tjenestemann i Addis Abeba. Han vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet:

– Jeg tror heller dette er et mordplott satt i scene av statsministeren selv, for å styrke sin egen politiske makt, sier han.

For de som så statsmiisteren gråte uhemmet under generalenes begravelse er dette bare nok en absurd teori.

Men regjeringen må forventes å gjennomføre en grundig etterforskning og komme med en fornuftig respons på de grunnleggende årsakene til drapene. Mangelen på klare svar bidrar ikke bare til konspirasjonsteorier og forvirring i offentligheten, men også til at forskjellige ekstremistgrupper kan høste politisk gevinst av hendelsene.

Mening

Publisert: 02.07.2019 10.59.31 Sist oppdatert: 02.07.2019 10.59.31