Adskillelsen førte til at mange, inkludert meg selv, ble nysgjerrig på å få oppleve den eritreiske kulturen: Hvordan smaker maten deres? Hvordan er det å ha en eritreisk venn? Hvordan er livsstilen deres? skriver Lucy Kassa.

Korrespondentbrev: Det eritreiske miljøet i Addis blomstrer

Av Lucy Kassa Sist oppdatert: 27.06.2019

Det har vært to tiår med adskillelse og sterke politiske motsetninger. I denne perioden har kontakten mellom etiopiere og eritreere bare så vidt overlevd. For oss unge etiopiere har det vært det vanskelig å forestille seg hvor god kontakten mellom de to folkene en gang var.

Den eneste kunnskapen vi hadde om det var fra sanger, historiebøker og de eldres fortellinger. Det var som å bli fortalt at du har en søster et eller annet sted i verden, men uten å kunne besøke henne.

Adskillelsen førte til at mange, inkludert meg selv, ble nysgjerrig på å få oppleve den eritreiske kulturen: Hvordan smaker maten deres? Hvordan er det å ha en eritreisk venn? Hvordan er de sosiale konvensjonene og livsstilen deres?

 

ETTERSOM TIDEN gikk fortonte alle disse tankene seg helt umulige. Men i dag, etter fredsavtalen, kan jeg endelig få svar på spørsmålene mine. Det var denne nostalgien som gjorde at jeg besøkte en av de nye eritreiske burgerstedene i Addis.

I tillegg til eritreiske kunder var burgerrestauranten også fylt med amharisktalende kunder, og kelnerne hadde nok å gjøre. Burgerne i seg selv er kanskje ikke så forskjellige fra de vi er vant til, bortsett fra brødet, som er en unik spesialitet fra Asmara.

Eieren av burgerrestauranten er en sjarmerende eritreisk kvinne, som i tillegg til burgere lager typisk eritreisk hurtigmat, som også er vanlig i delstaten Tigray. Sjarmerende Helen fortalte at forretningsvirksomheten i området blomstrer, siden det er så mange eritreere som har kommet tilbake. I tillegg til eritreere er det også mange innfødte Addis Abeba-beboere som har fått øynene opp for denne maten.

Det er ingen hemmelighet at mange elsker eritreisk mat. Eritreerne har arvet bakekunsten fra sine italienske koloniherrer, og de er også berømt for spagettirettene sine. I mange områder av Addis kan du besøke en rekke etablissementer som spesialiserer seg på disse rettene og asmarisk fast food. Dette er områder som før huset mesteparten av de eritreiske flyktningene.

 

ETTER FREDSAVTALEN har det kommet mange flere eritreere for å bli gjenforent med familiene sine. Med dette har både nye og gamle forretninger fått en oppblomstring. Og det er ikke bare til eritreernes fordel. Utleievirksomhet er en av de mest populære forretningsvirksomhetene i Addis, og tilstrømningen av eritreere har også økt folks fortjeneste på utleie.

Gotera Condominium er et av de store boligkompleksene hvor det bor mange eritreere på liten plass og til høye leiepriser. Forretningsfolk, som har sine forretninger i området, har begynt å lære seg tigrinja – for å kunne møte sine eritreiske kunder på en bedre måte.

– Det er selvfølgelig veldig vanskelig for en eritreer å lære seg amharisk. Så jeg hadde ikke noe valg; siden jeg ikke ville miste de gode kundene mine, lærte jeg meg tigrinja, sier Abrham, som eier en butikk i Gotera.

Den yngre generasjonen av etiopiere og eritreere har nå en unik sjanse til å bli bedre kjent med hverandre. Men faren er, etter min mening, at eritreerne, som fremdeles styres av et lukket diktatorisk regime med kommunistiske trekk, muligens ikke vil takle effektene av den globaliseringen deres etiopiske motpart nærmest drukner i.

Noen av dem har allerede begynt å bli avhengige av narkotika og khat, akkurat som jevnaldrende i Addis Abeba. Jeg har også møtt innbyggere i Gotera som klager over vold og bråk nattestid.

 

MEN TIL TROSS for byens mørkere sider er god service også et viktig tema, og jeg tror innbyggerne i Addis Abeba har mye å lære av eritreiske forretningsfolks hyggelige og sjarmerende kundebehandling. Dessuten bør de også lære av den gode hygienen du finner i de eritreiske fast food-restaurantene.

 

  • Lucy Kassa er journalist og bor i Addis Abeba. 

Mening

Publisert: 27.06.2019 09.26.29 Sist oppdatert: 27.06.2019 09.26.29