Gaza, Palestina, Liv tørres, Krig, Gjenoppbygging

De fleste at de som blir rammet av USA bistandskuktt lever allerede under fattigdomsgrensen, skriver Östberg Morales. Foto: Norsk Folkehjelp

Foto: Liv Tørres

– Gaza er en tunnel, uten lys i enden

MENINGER: Gaza, 9 april. Klokken er nesten syv om kvelden, og jeg sitter ved vinduet i leiligheten min. Jeg ser havet og solen som holder på å gå ned. Solen maler på havoverflaten, noe som får meg til å tenke på en vei til friheten som finnes i horisonten.

Av Silvia Östberg Morales Sist oppdatert: 11.04.2018

Ganske idyllisk, kan man synes. Men egentlig er det ikke idyllisk, og det finnes ingen vei til friheten. Dette er Gaza, under blokaden, verdens største fengsel.

Tross det fine været er det bare noen få mennesker som promenerer på stranden, og den ellers så intensive trafikken på denne tiden av døgnet, er nå ganske rolig. Gaza er i sorg!

 

En fredelig demonstrasjon

Siden fredag 30. mars har minst 30 personer blitt drept, mer enn 1000 personer har blitt skadet etter at israelske soldater har skutt mot demonstranter, og ytterligere vel 1500 mennesker har blitt skadet av tåregass og røyk.

Dette er resultatet av Israels svar mot fredelige demonstrasjoner. De fleste drepte og skadde er sivile, mange av dem er barn og kvinner. Demonstrasjonen ble holdt langs stengslene som Israel har bygget for å stenge Gazastripen, og de kommer til å holde på hver dag frem til 15. mai, 70-årsmarkeringen for opprettelsen av staten Israel.

 

Jeg må fortelle

Egentlig har jeg ikke tid til å skrive blogg. Som Norsk Folkehjelps landdirektør har jeg rapporter å lese, søknader å skrive, e-post å lese og svare på, sikkerhetssituasjonen og nyheter å følge opp, møter å planlegge; alt haster. Men akkurat nå må jeg prioritere dette, å fortelle. Ikke å rapportere om hva som har hendt, hele verden har allerede lest nyhetene og sett opprørende bilder. Jeg vil fortelle hvordan det er, hvordan det kjennes å være her.

Den siste nyheten jeg leste på lørdag, innen jeg gikk å la meg, var at Yaser Mustaja, som hadde blitt skutt av israelerne dagen før, hadde dødd på sykehuset av skadene. Yaser Mustaja var journalist og bar en blå vest med ”PRESS” påtrykket i store bokstaver da han ble skutt. Yaser jobbet som fotograf for Palestinian Ain Media. For noen uker siden sendte Yaser et tilbud til Norsk Folkehjelp om å produsere et videoinnlegg for et prosjekt vi driver som handler om hvordan sivile kan beskytte seg selv fra å bli skadet i konflikter – eller ”conflict preparedness and protection,” som vi kaller det. Den siste e-posten sendte han til oss på torsdag. To dager senere var han død – 30 år ung!

 

Skoler må stenge

I tillegg til volden rapporterer UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger, at på grunn av USAs store kutt i pengestøtten, kommer én million mennesker til ikke lenger å få mat fra organisasjonen. De fleste av de som blir rammet lever allerede under fattigdomsgrensen. Dersom organisasjonen ikke får mer penger fra andre givere, vil de heller ikke kunne levere dieselforsyninger til å drive sykehusene og 275 skoler vil ikke kunne åpen dørene til høsten.

Ifølge FNs nødhjelpskoordinator OCHA, har helsesektoren anslått at rundt to millioner amerikanske dollar må til dersom de skal klare å dekke behovet for medisiner og laboratoriematerialer for akuttmedisin. 20 millioner amerikanske dollar trengs for å dekke akutte helseutgifter ut 2018.

Og i dag kom den siste knyttneven; 30 000 personer offentlige ansatte på Gaza, har ikke fått lønn i mars – og kommer ikke til å få lønn i fremtiden heller. Det var ventet etter uttalelser fra den palestinske presidenten. Omkring 150 000 familier vil rammes av dette.

Sorg, frustrasjon, sinne, men fremfor alt håpløshet brer seg blant menneskene i Gaza...og med all rett!

Alle undrer, hvor mange døde og skadde må til innen gazabeboerne får tilbake friheten og alle sine rettigheter? Hvor lenge og hva mer må palestinerne gjennomleve innen okkupasjonen tar slutt? Og hva gjøre egentlig det internasjonale samfunnet for å hjelpe dem?

Publisert: 11.04.2018 10.25.40 Sist oppdatert: 11.04.2018 10.51.25