Delhi, smog, november 2017
Smog omhyller kvinner og barn ved Jama Masjid-moskeen i gamlebyen i Delhi. Bildet er tatt i november i fjor. Foto: Dominique Faget / AFP / NTB scanpix

Så gjør vi så, når verden går under

Det var var et kjølig drag i lufta, og man kunne knapt se femti meter framfor seg. Det var 7. november i år, i New Delhi, Indias hovedstad.

Av Deepak Parvatiyar, India Sist oppdatert: 12.12.2017

En tanzaniansk venn av meg, som har hatt problemer med å venne seg til det varme klimaet i Delhi, utbrøt lykkelig:

– Når du ser dette, vet du at vinteren er rett rundt hjørnet!

Det viste seg at min venns lykkeutbrudd var like flyktig som livet selv. Det var smogen som lå som et lokk over byen. Lufta beveget seg med en hastighet på bare 2–3 km i timen. Derfor blåste ikke den forurensede lufta ut av byen, men hang i stedet lavt. Og slik har det vært i lange perioder i år.

Megabyens luftkvalitet er den verste på 17 år, ifølge en lokal miljøorganisasjon. Vi merker det. Byen vår har blitt et gasskammer. Faktisk er vi inne i det tredje året på rad hvor luftforurensingen har blitt betegnet som svært alvorlig i den indiske hovedstaden. Forurensningen er nå så ille at den til og med har sterk innvirkning på friske mennesker!

 

PÅ MIDTEN av 1980-tallet, da jeg gikk på college, husker jeg at forurensningen pleide å svi i øynene når vi var ute i trafikken i Dehli.

Hovedstadens plager med dårlig luftkvalitet fortsatte på 1990-tallet. Det skjedde til tross for at noe av tungindustrien ble flyttet ut av byen, utslippsgrenser for kjøretøy ble innført og det kom kampanjer for komprimert naturgass som alternativt drivstoff.

Langt senere, i 1998, etablerte sentrale myndigheter en egen miljøetat for hovedstaden, etter en dom i Indias høyesterett. Media rapporterer ofte om åpenlyse brudd på denne etatens støvgrenser, men uten at det hjelper.

Innbyggerne i New Dehli, det være seg fattig eller rik, politiske tungvektere eller vanlige folk, er tydeligvis dømt til å måtte leve med svært dårlig luft. Under alle disse årene har luftbåren forurensing i byen sjelden vært på trygge nivåer. Den eneste forskjellen denne gangen er at den nå varsler en katastrofe.

Byens forurensingsnivå har i år rett og slett sprengt diagrammene. Bare tenk deg, 8. november nådde svevestøvet et nivå på hele 603 mikrogram per kubikkmeter luft. Det er ti ganger mer enn WHOs grenseverdi for trygt nivå, som er 60! Ifølge en WHO-rapport fra 2013 er svevestøv den komponenten i luftforurensingen som er nærmest assosiert med økte krefttilfeller, spesielt lungekreft!

 

MYNDIGHETENE er svært glade i ad hoc-løsninger. Så også denne gangen, ikke noe har forandret seg. For en kort periode erklærte lokale myndigheter en helsemessig unntakstilstand i Dehli. De stengte midlertidig av byggeplasser og kraftstasjoner som gikk på kull. Også skolene var stengt i tre dager. Dessuten tok domstolene opp spørsmålet om brenning av halm som bønder i nabodistriktene driver med, og som blir regnet som en stor årsak til forurensingen i Dehli. Og så videre, og så videre.

Men spørsmålet står der fremdeles: Hvordan kan Dehli få puste? Bildet av min astmatiske mormor som gisper etter luft forfølger meg fremdeles. Hun led av pustebesvær, og i 2001 tok hun sitt siste sukk i byen hun akkurat hadde flyttet tilbake til etter mange år! Som for så mange andre, krevde Dehlis giftige luft også hennes liv.

Nå er jeg bekymret for helsa til de gamle foreldrene mine, kona mi (som har en luftveislidelse) og datteren min! Så jeg har tatt mine forholdsregler og kjøpt munnbind og C-vitaminer. Men hvordan kan vi egentlig forsone oss med sannheten, at vi som innbyggere av Delhi er født som fanger av fordervet luft?

 

Alt vi kan gjøre er å sitere T. S. Eliots klassiker, De hule menn.
(Her i Paal Brekkes gjendiktning, Aschehoug 1988.)

«Så gjør vi så,
når verden går under,
verden går under,
verden går under,
Så gjør vi så,
når verden går under,
ikke med et brak,
men et klynk.»
 

Publisert: 12.12.2017 08.25.49 Sist oppdatert: 12.12.2017 08.25.50