Rickshaw-sjåfør Sobuj (28) er en av mange fornøyde brukere av det nye offentlige toalettet i Dhaka. Foto: GMB Akash

Dhakas nye doer betyr bedre hygiene og økt frihet

I 28 år av mitt liv har jeg bodd i Dhaka, byen som er regnet som den fjerde minst levelige byen i verden. På vei til jobb var det bare én ting jeg og andre kvinner i Dhaka, fryktet mer enn den uunngåelige og grusomme trafikken – det var å måtte bruke et offentlig toalett.

Av Fabeha Monir, i Bangladesh Sist oppdatert: 09.05.2017

Storbyen, med 20 millioner innbyggere, hadde tidligere bare 67 offisielle offentlige toaletter. Av disse var det bare fem som virket, men tilstanden var uansett så dårlig at ingen kvinner ville ønske å bruke dem.

Folk som er vant til å sitte fast i hovedstadens beryktede trafikkorker, går alltid på do før de drar på jobb.

I FJOR gjennomgikk jeg et mareritt da min mor plutselig fortalte at hun umiddelbart måtte på do. Det skjedde selvsagt mens vi var ute på gata. Naturligvis var både moren min og jeg skrekkslagne.

De fleste kafeer og matboder i Dhaka har ikke sine egne toaletter, noe som gjør situasjonen kinkig. Menn gjør vanligvis sitt fornødne utendørs, men for kvinner er ikke det noe alternativ. Moren min og jeg lette etter et passende sted, men fant bare et skilt hvor det stod: ”Ikke urinér her”.

Dette budskapet blir man møtt med på de fleste av byens viktige steder, men uten at det blir tilbudt noe alternativ for Dhakas innbyggere. Bangladesh har for øvrig rundt seks millioner diabetikere, og en av dem er moren min. I ett år nå har hun holdt seg innendørs, i frykt for at hun igjen skal måtte trenge et toalett i et nødstilfelle.

MEN DET ER HÅP. For noen måneder siden oppdaget jeg noen vakre nye bygninger i veikanten, med skilt: ”Offentlig toalett”. Forrige måned, da sykkeldrosjesjåføren min stoppet der for å ta seg et glass vann, fikk jeg endelig muligheten til å undersøke nærmere.

Vi sto der i fem minutter. I løpet av disse korte minuttene hadde likevel allerede flere kvinner gått inn på toalettet. En av dem bar sågar på et nyfødt barn. Jeg ble overrasket da jeg så at det var et ammerom for mor og barn der.

DISSE NYE offentlige toalettene har gjort livet enklere og mer komfortabelt for Dhaka-boerne, spesielt for kvinner og barn. Kvinner trenger ikke lenger å huke seg ned på sølete gulv tilgriset av menneskelige ekskrementer. Eller tråkke i dem på en sti. Nå har nemlig alle, fra sykkeldrosjesjåfører til gatefolk, begynt å bruke offentlige toaletter i stedet for å gjøre sitt fornødne utendørs.

De moderne toalettene er bygd etter en avtale mellom ulike offentlige institusjoner. Målet er bedre miljø og helse ved riktig bruk av offentlige toaletter. Toalettene har alle moderne fasiliteter, inkludert oppbevaringsskap, rent drikkevann og strøm døgnet rundt. Noen har i tillegg egne ammerom. 15 nye toaletter er allerede åpnet og 100 til skal bygges i 2017.

Toaletter er faktisk en av hovedgrunnene til at elever dropper ut av skolen og til at kvinners og barns bevegelsesfrihet er begrenset i land som Bangladesh. Den forandringen vi nå ser skaper håp, ihvertfall for Dhakas innbyggere. Og kanskje er det et eksempel for hele landet.

Mening

Publisert: 09.05.2017 06.00.12 Sist oppdatert: 09.05.2017 06.00.12