Nordmann blir leder for FNs arbeid i Myanmar

Norske Knut Østby er utnevnt til midlertidig leder for FNs arbeid i Myanmar.

Sist oppdatert: 01.11.2017 12.27.17

Østby ble utnevnt tirsdag, melder nyhetsbyrået Reuters. Han overtar etter canadiske Renata Lok-Dessallien, som skal tilbake til FN-hovedkvarteret i New York.

Lok-Dessallien er blitt kritisert for sin håndtering av rohingya-krisen i Myanmar. Hun anklages blant annet for å ha holdt tilbake en rapport om FNs arbeid i landet.

Over en halv million rohingya-muslimer har flyktet fra den myanmarske delstaten Rakhine til nabolandet Bangladesh. FN-granskere har slått fast at myanmarske sikkerhetsstyrker står bak samordnede og systematiske angrep på minoritetsgruppen.

Østby har tidligere jobbet for FN i en rekke vanskelige områder. Han kommer fra stillingen som stedlig representant for FN på Øst-Timor, melder NRK.

Myanmar har hindret utnevnelsen av en ny permanent leder for FNs arbeid i landet, ifølge Reuters.

Også Myanmars regjeringssjef, nobelprisvinner Aung San Suu Kyi, har fått massiv internasjonal kritikk etter at masseflukten fra Rakhine begynte i august. Myanmarske myndigheter hevder de har iverksatt en militæraksjon som er rettet mot en islamistisk terrorgruppe – ikke mot hele rohingya-befolkningen. (NTB)

Publisert: 01.11.2017 12.25.35 Sist oppdatert: 01.11.2017 12.27.17
Knut Øystby. Foto: UNDP / Eivind Oskarson