Øyvind Eggen skyter i alle retninger. Montasje: Digni

Eggen skyter fra hofta

Øyvind Eggen mener bistandsbransjen er litt masochistiske; når han kritiserer dem vil de bare ha mer, mer, mer! Eggen og Kjell Rolands nye bok lokket over hundre deltagere ut av sengen til morgenduell.

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015 18.49.59

Eggen er sosialantropolog med lang fartstid i bistand, både som forsker, i ulike organisasjoner og nå som fagdirektør for evaluering i Norad.

I boken Western aid at the crossroads – the end of paternalism, kritiserer Eggen og sosialøkonomen Kjell Roland vestlig bistand for å være overambisiøs og nedlatende.

Les mer om boken her   

Bang!

Da Digni inviterte til bokpresentasjon var det så mange som ville høre på at de måtte flytte arrangementet til et større lokale. Etter over hundre påmeldte, måtte Digni sette stopp. Like mange møtte opp til lanseringen på Litteraturhuset i november. 

– Du liker å skyte fra hofta, Eggen, en bistandens Clint Eastwood! Hadde du trodd at så mange ville stå opp i otta for å høre kulene hagle?

– Jeg har flere ganger blitt overveldet av interessen for kritikk i bistandsorganisasjoner. Jeg begynte jo med den kritiske bloggen Innvikling som fikk mye oppmerksomhet. Jeg ble invitert inn til styrerom og møter,  sto og svingte den verbale pisken over dem og de ville bare ha mer, mer mer! Bistandsbransjen elsker å få kritikk, det er nesten litt masochistiske.

– Hvorfor går ikke folk i skyttergravene når du kritiserer dem så hardt?

– Jeg tror grunnen er at i en lang periode kom mesteparten av bistandskritikken fra folk som ikke hadde peiling; forskere uten mye empirisk data, som ikke en gang har dette som forskningsfelt. Og fra politikere som ikke helt vet hva det handler om.

Brukbar kritikk

Eggen mener mye av kritikken ikke har vært brukbar til noe; kritikk som at bistand ikke virker, at bistand går rett i lommen på korrupte diktatorer osv. er ikke konkret nok til at man kan lære noe av den.

– Det har vært en kritikk som har virket fordummende. At folk er begeistret for kritikken som kommer nå, tror jeg ikke nødvendigvis er fordi de er enige, men fordi kritikken kommer fra noen som kjenner bistand fra innsiden. En velkommen avveksling fra den tomme kritikken de er vant til.

– Men akkurat som Clint Eastwood begynner å dra på åra, er mye av kritikken dere kommer med i boken heller ikke helt fersk?

– Mye av det vi skriver har vært velkjent i lang tid, men den har vært sterkest formulert av en elite i fattige land.  Akademikere og forfattere som har tatt seg råd til å  kritisere bistand fordi de ikke har noe å tape på det selv. Det nye er at det kommer fra vårt hold.

Eggen mener vi er inne i et skifte i hvordan bistand skal drives. Et paradigmeskifte tar tid, og et budskap må gjentas fra flere hold før det fører til endringer.

STORE OVERSKRIFTER

Under morgendebatten var det flere som kommenterte at Eggen og Roland maler med vel bred pensel når de kritiserer bistandsbransjen.

– Bistand er omgitt av en mur av språklig korrekthet som gjøre at man må snakke litt høyt for å nå igjennom, derfor har spissformuleringer og store overskrifter vært nyttige, svarer Eggen på det.

– Språklig korrekthet?

– Bistanden bruker et eget språk, egne ord som er vanskelig for utenforstående å forstå. Når kritikk kommer fra miljøer utenfra kan den bli avvist fordi de bruker feil ord. De blir beskyldt for ikke å være oppdatert på feltet.

– Ord som u- hjelp i stedet for det mer korrekte ordet bistand ?

– Ja, nettopp! På den måten stenger vi folk ute av debatten. Bistand har blitt en profesjon som ikke lenger har rom for lærere, ingeniører og andre som kanskje kunne ha mye å bidra med. Slike fagfolk bør få en større plass i fremtidens bistand.

Wanted!

Eggen mener bistandsorganisasjonene har vært redde for kritikken, fordi de frykter at folk skal slutte å støtte opp om norsk bistand.

– Når bistandsorganisasjonene forstår at det norske folks støtte til bistand er bunnsolid, vil de forstå at kritikken bare er et krav om forandring og forbedring, ikke krav om reduksjon av bistandsbudsjettet. Meningsmålingene fra SSB viser at folk har fått mindre tillitt til om bistand nytter, men støtten til å gi bistand er like høy som før.

– Har ikke egentlig Norad ansatt deg fordi de håpet kritikken fra deg skulle stilne? Du avsluttet jo bloggen din da du ble ansatt i fjor.

– Haha! Ja, da har de gjort noe dumt i så fall. Men jeg har ikke møtt annet enn positiv interesse for kritikk i Norad. De man respekterer krangler man med. Man må tørre å ta kampen og ikke skygge banen, sier Eggen

Publisert: 24.01.2014 12.55.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 18.49.59