Mama Jeanne og Mama Jeanette (til høyre og til venstre) driver to sentre for voldtatt kvinner. Under åpningen av Kyesheru sykehus fortalte  Beatrice og Agnes (i midten) om hvordan de overlevde seksuelle overgrep. Foto: Marit Toppe Berg / JOIN

Sykehus åpnet mens opprørsstyrker rykket næremere

Kvinner som hadde overlevd voldtekter, sang og danset fredag. Det norskstøttede Kyesheru-sykehuset i Goma i DR Kongo ble åpnet. Samtig rykket opprørshæren M23 nærmere byen. Lørdag måtte en norsk delegasjon fra organisasjonen JOIN og Modum Bad avbryte sitt program. Det var kamper like utenfor byen.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 19.04.2015 16.12.28

Lørdag måtte nordmennene som hadde deltatt på åpningne av Kyesheru-sykehuset avbryte et planlagt besøkt til mottakssentrene for voldtatte kvinner i Goma

-  De siste dagene har sikkerhetsituasjonen i Goma blitt stadig forværret og i dag kom meldingene om at geriljagruppen M23 rykket fram slik at fronten nå befinner seg like utenfor byen. Det er usikkert når eller om disse vil prøve å innta Goma. MONUSCO-FN styrken er sterkt synlig til stede i byen og har som oppgave å prøve å beskytte sivile. Det meldes om svært mange skadde og omkomne på begge sider. Døde soldater ble i dag fraktet inn til det statlige sykehuset i sentrum der enker og pårørende demonstrerte mot krigshandingene. Dette førte til stor uro i sentrum av Goma, forteller Marit Toppe Berg i den Kristiansand-baserte organisasjonen JOIN. Gruppen fra Norge befinner seg nå på et hotell like ved grenseposten til Rwanda. Gruppen returnerer som planlagt til Norge søndag.

Norge har det seneste tiåret finansiert bygging og oppgradering av to store kirkedrevne sykehus i det østlige DR Kongo: Panzisykehuset i Bukavu og nå Kyesheru-sykehuset i Goma. Samtidig er også deler av det amerikansk/kongolesiske privatsykehuset i byen Heal Africa blitt oppgradert.  Sykehusene behandler voldtatte kvinner, spesielt de med fistulaskader. 

Det var utenriksministrene fra Norge og USA som i sin tid som ble enige om Goma-utvidelsene. Norge har bidratt med 54 millioner kroner, uten at USA har kommet på banen.

Åpningen av sykehuset er blitt utsatt en gang på grunn av økt opprørsaktivitet nord og vest for byen Goma.  I perioder har kamphandlinger hindret transport av utstyr til sykehuset.  Byen Goma gir igjen husly til tusenvis av flykninger. Sentrene som tar i mot voldtatte kvinner fra kvinnenettverkene lenger inn over i landet har stor pågang.

For fem år siden bestod Kyesheru-sykehus av noen få gamle bygninger og en slitt operasjonsstue. De voldtatte kvinner bodde i to varme telt på et lavajorde. Nå er hele området oppgradert med 300 senger og nye behandlingsavdelinger.  Heal Africa har fått nybygg med 45 nye senger.

Det er norske JOIN good forces (tidligere CRN) i Kristiansand og deres lokale partner, Hope in Action, som har stått for byggeprosessen. Kirkenettverket CEPAC eier Kyesheru.

– Vi ønsker å løfte fram Kongos kvinner og barn. I dag er et merkedag for disse. De har overlevd brutale voldtekter. Vi skal hjelpe dem å leve videre i verdighet. De nye sykehusene, med gode senger og topp behandling, skal fortelle kvinnene at «du er verdifull», sier Oddvar Espegren i JOIN.

Sikkerhetssituasjonen har gjort at feiringen av åpningen er dempet. Legen Denis Mukwege (se video under), som er medisinsk ansvarlig for legene, ble nylig utsatt for et attentatforsøk, og er evakuert fra DR Kongo sammen med familien. Administratoren for sykehuset og den lokale sjefen for Hope in Action ble nylig utsatt for kidnapping.

 

Publisert: 16.11.2012 03.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.12.28