Kuttet i støtte fra USA vil få ødeleggende konsekvenser for sårbare palestinske flyktninger over hele Midtøsten, inkludert hundretusener av flyktningbarn på Vestbredden og i Gaza, Libanon, Jordan og Syria som er avhengige av hjelpeorganisasjonen for å få utdanning, mener Flyktninghjelpen. 

Foto: UN Photo/Shareef Sarhan

UNRWA mener bistandskutt truer stabiliteten i Midtøsten

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) mister 500 millioner bistandskroner fra USA. Organisasjonen mener det truer sikkerheten i regionen. -Kuttet vil få ødeleggende konsekvenser, mener Flyktninghjelpen.

Av NTB Sist oppdatert: 17.01.2018 09.07.43

– Det reduserte bidraget fra USA påvirker den regionale sikkerhetssituasjonen på et tidspunkt hvor Midtøsten står overfor stor risiko og flere trusler, spesielt faren for ytterligere radikalisering, skriver UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl i en pressemelding gjengitt i flere medier.

Ifølge kilder i amerikansk UD holdes 65 millioner dollar av et bidrag på i alt 125 millioner kroner til FN-organisasjonen tilbake. De resterende 60 millioner dollarene utbetales for å hindre at UNRWA går tom for penger og bryter sammen innen utgangen av januar, ifølge kildene.

Flyktninghjelpen oppfordrer den amerikanske administrasjonen til å revurdere sin beslutning om å kutte 512 millioner kroner (65 millioner dollar) i støttemidler til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). 

– Dette beløpet utgjør over halvparten av den første summen på litt over 984 millioner kroner (125 millioner dollar) som normalt ville blitt gitt til UNRWA på begynnelsen av året. Kuttet vil få ødeleggende konsekvenser for sårbare palestinske flyktninger over hele Midtøsten, inkludert hundretusener av flyktningbarn på Vestbredden og i Gaza, Libanon, Jordan og Syria som er avhengige av hjelpeorganisasjonen for å få utdanning. Foreldre vil også bli fratatt deres sikkerhetsnett som hjelper dem til å overleve. Beslutningen svekker også hjelpeorganisasjonens evne til å handle raskt dersom konflikten skulle eskalere, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. 

UNRWA gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene. USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren.

– Med tanke på det lange, tillitsfulle og historiske forholdet mellom USA og UNRWA, vil det reduserte bidraget true en av de mest vellykkede utviklingsinnsatsene i Midtøsten, sier UNRWA-sjefen. 

Publisert: 17.01.2018 09.02.54 Sist oppdatert: 17.01.2018 09.07.43