Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater anklages for krigsforbrytelser i Jemen, der de har kriget mot Houthi-militsen siden 2015. Foto: Hani Mohammed /NTB scanpix

Norge stanser våpeneksporten til Emiratene

Utenriksdepartementet stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.

Av Nils-Inge Kruhaug/ NTB Sist oppdatert: 03.01.2018 08.06.20

– Etter en helhetlig vurdering av situasjonen i Jemen og av den økende risikoen knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen, besluttet Utenriksdepartementet 19. desember 2017 å suspendere gyldige lisenser for A-materiell (våpen og ammunisjon) til De forente arabiske emirater, opplyser UD onsdag.

– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, heter det videre.

 

Krigsforbrytelser

Norske våpenprodusenter solgte i fjor våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Eksporten fortsatte i 2017, og både tidligere utenriksminister Børge Brende (H) og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har overfor Stortinget forsikret at ingenting tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.

 

Mindre skråsikker

En representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var mindre skråsikker under en høring i utenrikskomiteen på Stortinget og sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.

SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til De forente arabiske emirater og av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, som siden mars 2015 har ført krig mot den lokale Houthi-militsen i Jemen med store sivile tap som følge.

 

Endret syn

Utenriksdepartementet har nå endret syn på saken og vil være føre var.

– Dette betyr at det ikke skal eksporteres våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater. Eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia er ikke tillatt, opplyses det.

Departementet lover videre å senke terskelen for å avslå lisenser for eksport av B-materiell og flerbruksvarer til militær bruk til land som deltar i krigføringen i Jemen.

 

Norsk utstyr i Jemen?

En part i Jemen-krigen har lagt ut bilder og video av det som skal være militærutstyr fra et statseid norsk selskap, skriver VG.

Avisen skriver at Houthi-opprørerne i landet hevder de har funnet et militært undervannsfartøy de mener tilhører deres fiender i havet utenfor Jemens vestkyst.

Fartøyet blir omtalt som Remus 600. På videobildene kan man se Kongsberg Gruppens logo, og merket til konsernets datterselskap Hydroid, som produserer fartøyet. Avisen påpeker at den likevel ikke uavhengig kan verifisere videoklippet eller bildene. VG har heller ikke informasjon om hvem som skal ha tatt i bruk fartøyet.

Remus 600 er en type ubemannet robot som militært kan brukes til overvåking, datainnsamling og i forbindelse med krigføring med miner.

Opprørerne hevder det var deres eget sjøforsvar som fant fartøyet. Videoen viser dykkere som tar kontroll over fartøyet, mens de jubler og roper slagord mot blant annet USA.

Nettstedet Saba Net, som før krigen var Jemens nasjonale nyhetsbyrå, omtaler fartøyet som en «spionbåt brukt av de fiendtlige styrkene».

Det norske konsernet ønsker ikke å kommentere hvor delene til Remus 600 blir produsert.

– Vi ønsker ikke å omtale denne saken, sier gruppens kommunikasjonssjef Ronny Lie tirsdag ettermiddag.

Kongsberg Gruppen har tilstedeværelse i 25 land, med hovedkontor på Kongsberg i Buskerud.

Publisert: 03.01.2018 08.06.19 Sist oppdatert: 03.01.2018 08.06.20