Horizontal

MDC-partimedlemmer samlet seg torsdag utenfor partihovedkvarteret og leser om Morgan Tsvangirais død.

Foto: NTB scanpix

Splid i Zimbabwe etter opposisjonslederens død

Budskapet om at Zimbabwes store opposisjonsleder Morgan Tsvangirai var død hadde knapt kommet før krangelen om hvem som er hans rettmessige arvtager begynte onsdag kveld.

Av Jeffrey Moyo / Harare og Jan Speed Sist oppdatert: 15.02.2018 13.42.38

Landets største opposisjonsparti, Movement for Democratic Change – Tsvangirai (MDC-T) har tre visepresidenter: Thokozani Khupe, Elias Mudzuri og Nelson Chamisa. Etter hvert som Tsvangirais kreftsykdom ble verre, økte motsetningene mellom de tre. Onsdag døde Tsvangirai 65 år gammel på et sykehus i Johannesburg.

Noen observatører tror at MDC-T-partiet vil gå i graven med grunnleggeren.

– Det er uten tvil at partiet kommer til å dø sammen med Morgan Tsvangirai som i mange år ledet kampen mot Robert Mugabe. Det som nå gjenstår er krangelen om hvem som overtar partiets lik, sier politisk analytiker Malvin Mkudu.

 

Stor savn

Torsdag samlet partimedlemmer i sorg utenfor partikontoret i Harare.

– Jeg er begymret og redd. Hvem vil kunne bygge partiet slik Tsvangirai gjorde, sier partiaktivist Nyson Gwatata til Bistandsaktuelt.

Lederen for Norsk Folkehjelps kontor i Zimbabwe, Perpetua Bganya, tror Tsvangirai kommer til å bli savnet.

– For opposisjonen var han var selve ansiktet utad i Zimbabwe. Den som uten frykt talte Mugabe imot. Allerede før han døde var opposisjonen fragmentert. Det er vanskelig å se hvordan de ulike opposisjonspartiene skal kunne trekke sammen, sier hun.

Senere i år blir det både president- og parlamentsvalg i Zimbabwe. Fem millioner mennesker har registrert som seg velgere. Det er to millioner færre enn man hadde håpet.

– Jeg frykter at mange mennesker vil la være å stemme. Sivilsamfunnet må framover understreke hvor viktig det likevel er å bruke stemmeretten, sier Bganya til Bistandsaktuelt.

– Det er vanskelig å tenke at MDC vil kunne vinne valget uten Tsvangirai. MDC må nå sørge for å samle seg om en leder før partiet blir helt utryddet. Opposisjonspartiet kan bare glemme å vinne årets valg og heller reposisjonere seg som en sosial bevegelse som kjemper for demokrati i Zimbabwe, sier Ernest Mudzengi, direktøren for Media Center Zimbabwe.

 

Kjempet

Tsvangirai er fagforeningslederen som utfordret regimet til Robert Mugabe, med risiko for eget liv.

I flere tiår var han president Robert Mugabes hovedfiende. Mugabe ble tvunget av militæret til å gå av mot slutten av fjoråret.

Han startet som gruvearbeider og fagforeningsleder, og som 28-åring gikk han inn i Robert Mugabes parti ZANU-PF.

Etter hvert klatret han helt til topps i Zimbabwes fagbevegelse, og i 1999 grunnla han opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) sammen med fagbevegelsen. Han ble utsatt for flere attentater og arrestert mange ganger. Etter et omstridt valg i 2008, der MDC klarte å befeste sin posisjon til tross for omfattende juks, ble MDC etter hvert med i en samlingsregjering som varte til 2013. Tsvangirai ble statsminister, men uten særlig reell makt.

 

 

Publisert: 15.02.2018 13.42.38 Sist oppdatert: 15.02.2018 13.42.38