EFREN&JOSUE
Bebo Yau, Bombotune og Dennis the Black i den ecuadorianske provinsbyen Ibarra. De er byens reggaetónhåp. Robinson, alias Bombotunes, er produsent, og de bruker hans musikkstudio. Foto: Efren Suarez

Reggaetón-hitlåter forbudt i Ecuador

Reggaetón-låten ”Despacito” er historiens mest streamede sang. Men i Ecuador har myndighetene innført forbud mot å spille reggaetón i radio og tv på dagtid, på grunn av seksuelt innhold. Vi besøker noen av landets sensurerte reggaetón-musikere.

Av Lise Josefsen Hermann / Ecuador Sist oppdatert: 08.01.2018 06.48.35

I en gråtrist og fattig bydel i den ecuadorianske provinsbyen Ibarra ligger et av byens mest suksessrike musikkstudioer. Byen i Andesfjellene er kjent i Ecuador for å fostre mange av de ekstremt populære hitlåtene. I ett av de små betonghusene finner vi en gjeng smilende og samtidig coole typer – byens reggaetónhåp. Robinson, alias Bombotunes, er produsent, og vi befinner oss i hans musikkstudio.

 

– Reggaetón er en livsstil

– Det er så godt som umulig å forby en musikksjanger i dag, sier Bombotunes. Tidligere i år meldte Supercom, den statlige instansen for regulering av kommunikasjon og informasjon, at radiostasjoner og andre medier ikke får spille reggaetón og annen urban musikk med seksuelt og voldelig innhold i familietiden, det vil si fra klokka 6 til 18. Det er en del av ”Ley Orgánica de Comunicación”, kommunikasjonsloven.

De fleste av Bombotunes reggaetón-musikere opplever å bli sensurert på grunn av tekstene sine, og å få fjernet videoene sine fra YouTube. Et eksempel er den kontroversielle sangen ”Sín Condón” – uten kondom.

– Det vi lager er ikke verre enn mye annet. Og vi musikere har også ytringsfrihet. Staten burde ikke blande seg i hva vi sier og synger, mener reggaetón-produsenten.

Cayetana Salao er feministisk rapper og med i et i kreativt kollektiv for kvinner i Ecuador. Hun er enig i at det kan være nødvendig å sette grenser mot svært sexistiske sangtekster.

– Det kan være nødvendig for å unngå å gjenta disse uheldige sosiale mønstrene som rammer kvinner, mener Cayatana Salao.

Ecuador er, som resten av Latin-Amerika, et utpreget katolsk land. Det gjenspeiles også i regjeringens politikk. Abort er for eksempel forbudt.

Inspektør Carlos Ochoa i Supercom har sagt at de regulerer innhold med et seksuelt eksplisitt ordvalg eller dersom det fremmer hat. I sin offisielle kunngjøring om forbudet begrunner Supercom det blant annet slik: ”Den store innflytelsen som denne type musikk for øyeblikket har blant barn og unge kan føre til en oppførsel som er skadelig for deres utvikling, i jakten på anerkjennelse og identifikasjon i deres sosiale gruppe.”

Tilbake til studioet i Ibarra:

–- En reggaetonero har sin egen måte å tenke på, danse på, sin egen klesstil, sin egen måte å være på. For meg er reggaetón en livsstil, sier Bombotunes.

Sangen ”Bien Buena”, med Dennis the Black, er en av Bombotunes store hits. Den handler kort fortalt om ei lekker jente. Og om hva de har lyst til å gjøre med henne – seksuelt.

 

Ikke penger i hip hop

Reggaetón er en latinamerikansk rytme. En hybrid av flere sjangre som for eksempel reggae, dancehall og hiphop, ofte med enkle seksuelle og noen ganger sexistiske tekster.

Reggaetón har vært populært i Latin-Amerika lenge, men ble kjent internasjonale med årets store hit og historiens mest streamede sang ”Despacito”, som nettopp er en reggaetón-sang.

Bebo Yau er en av musikerne som får produsert sin musikk hos Bombotunes. Den 25-årige reggaetón-musikeren stiller med lærjakke, langt hår med småfletter, solbriller og masse sjarm. Han begynte med å lage hip hop for ti år siden. Protestmusikk fra gettoen, som han kaller det.

Bebo Yau liker hip hop bedre enn reggaetón, men det var ikke penger i det. Så han hadde egentlig gitt opp. Men så skjedde det noe.

 

Sex og intet annet

Bebo Yau ga ut reggaetón-sangen ”Sexo y Nada Mas”  – sex og intet annet. Den ble en kjempehit og fik Bebo Yau til å skifte fra hip hop til reggaetón, som han nå lever av.

– Det fikk meg til å tenke at folk er likeglade med hva du synger om. Det er reggaetón de vil ha, sier Bebo Yau.

En av sangene Bombutunes har vært med på å produsere heter ”Perrofobia” (”hundegalskap”), som spiller på danseformen perreo.

– Den inviterer til å danse som hunder. Jenta danser med ryggen til gutten, akkurat som to hunder som parrer seg, forklarer Bombotunes.

Det var altså det seksuelle innholdet i reggaetón-tekstene som førte til det nylige forbudet. Det har vakt en del debatt i Ecuador, både blant tilhengere og motstandere av forbudet.

Selv om Cayetana Salao er enig i at det bør settes grenser for sangtekster, synes hun regjeringen prioriterer feil.

– Det er populistisk å slå ned på reggaetón. Hvorfor tar de seg ikke av viktigere saker, som mord på kvinner eller barns rettigheter, spør Cayetana Salao.

Jorge Yunda sitter i nasjonalforsamlingen for regjeringspartiet, men er likevel kritisk mot restriksjonene for musikksjangre. Yunda eier flere radio- og tv-kanaler.

– Jeg mener ytringsfriheten alltid bør seire, har han uttalt.

For reggaetón-musikeren Bebo Yau blir det feil å legge skylda på reggaetón-musikerne.

– Det er lett å peke på en fra gata eller en med tatovering. Men det er underholdningsindustrien som er den skyldige. De har alltid brukt kvinnen som objekt, sier han.

Han hisser seg opp over det han mener er urettferdig kritikk av reggaetón. Reggaetón-musikerne oppfatter seg som talerør for de unge fra gettoene.

–  Dere skal ikke skylde på oss reggatoneros fra fattigstrøkene. Vi prøver bare å tjene penger. Og hvis jeg tjener penger på å si rumpe og pupper, så gjør jeg det.

EFREN&JOSUE
Bebo Yau er en av musikerne som får produsert sin musikk hos Bombotunes. Den 25-årige reggaetón-musikeren stiller med lærjakke, langt hår med småfletter, solbriller og masse sjarm. Foto: Efren Suarez

Reggaetón er en livsstil

I Ecuador har myndighetene innført forbud mot å spille reggaetón i radio og tv på dagtid, på grunn av seksuelt innhold. En film av Efren Suarez og Lise Josefsen Hermann

Publisert: 28.12.2017 08.01.49 Sist oppdatert: 08.01.2018 06.48.35