Cyril Ramaphosa i parlamentet i Cape Town etter å ha blitt valgt som landets president. Den femte i rekke i et fritt Sør-Afrika.

Foto: Mike Hutchings / NTB scanpix

Ramaphosa valgt til president i Sør-Afrika

Cyril Ramaphosa er valgt til ny president i Sør-Afrika, etter at skandalerammede Jacob Zuma ble presset fra makten av sitt eget parti ANC.

Av NTB Sist oppdatert: 15.02.2018 13.56.18

Sør-Afrikas nasjonalforsamling utnevnte den nye presidenten torsdag. Ingen andre kandidater ble lansert, ifølge høyesterettsjustitiarius Mogoeng Mogoeng.

Opposisjonspartiene foreslo i stedet å oppløse nasjonalforsamlingen og holde nyvalg, uten å få gjennomslag for det. ANC-representantene i forsamlingen jublet, danset og sang «Rise Ramaphosa» da 65-åringen var utpekt som landets nye leder.

– Takk til dere alle sammen for denne fantastiske muligheten. Jeg skal gjøre mitt beste for ikke å svikte dere, sa Ramaphosa i sin første tale som president.

Han lovet også å kjempe mot korrupsjonen som preget forgjengeren Jacob Zumas tid som ANC-leder og president.

 

Skandaler

Ramaphosa ventes å bli tatt i ed senere på dagen. 65-åringen har inntil nå vært visepresident, og han overtok som ANC-leder før jul.

Zuma erklærte onsdag at han trekker seg, etter stort press fra resten av partiledelsen. En lang rekke skandaler og korrupsjonsanklager gjorde ham til slutt til en belastning for partiet.

Blant annet pusset Zuma opp sin privatbolig i Nkandla med offentlige midler. Saken vakte sterke reaksjoner, og presidenten ble dømt til å betale deler av beløpet tilbake.

 

Kampen mot apartheid

Det skal holdes valg i Sør-Afrika neste år, og Ramaphosa skal i utgangspunktet lede landet fram til da.

Ramaphosa begynte sin karriere som fagforeningsleder på 1970- og 80-tallet, da han også spilte en viktig rolle i kampen mot apartheid.

Senere ble han leder for ANCs delegasjon i forhandlingene som ledet fram til de første frie valgene i Sør-Afrika i 1994.

Noen år senere forlot han politikken. I stedet satset han på en karriere i næringslivet, og han ble en av Afrikas rikeste menn.

 

Økonomiske problemer

Ramaphosa gjorde politisk comeback i 2012, og et par år senere ble han visepresident. I desember i fjor ble han leder for ANC. Han har i alle årene sittet i partiets landstyre og disiplinærutvalg.

Det er ventet at Ramaphosa vil velge en rekke nye statsråder, samtidig som han trolig vil satse mye på å få fart på landets økonomi. Han har også lovet å prioritere kampen mot korrupsjon.

Arbeidsledigheten i Sør-Afrika ligger på nesten 30 prosent, og økonomien gikk tidligere i år inn i resesjon. Sør-Afrika er også et av landene i verden med størst sosial og økonomisk ulikhet.

Opposisjonspartiet EFF vil presse den nye presidenten til å gjøre mer for å overføre flere jordområder til fattige småbønder.

 

 

 

 

(©NTB)

Ukens quiz: Sør-Afrika

Test dine kunnskaper
Publisert: 15.02.2018 13.56.17 Sist oppdatert: 15.02.2018 13.56.18